Glass Sword de Victoria Aveyard

Editura: Harper Collins Publishers
An publicaţie: 2016
Număr pagini: 442

Mergând pe premisa că „suficient nu e niciodată suficient” şi având mari carenţe la capitolul răbdare, am trecut rapid la cel de-al doilea volum al seriei „Regina Roşie”.

„Glass Sword” continuă aventurile lui Mare Barrow pe care ultimele evenimente nu doar au schimbat-o ci au şi întărit-o fizic şi psihic.

Într-o lume unde normalitatea e doar un vis imposibil de atins, personajele pornesc într-o cursă a iadului pentru supravieţuire, idealuri şi înfăptuirea unui univers în care teroarea să nu mai reprezinte cuvântul de bază.

Salvaţi de Garda Stacojie, Cal şi Mare nu au răgaz să se bucure că încă sunt în viaţă deoarece cu toţii sunt conştienţi că Maven este pe urmele lor. Deşi Cal este ţinut în lanţuri neacordându-i-se încredere, Farley trebuie să admită că Mare are dreptate şi că prinţul este singurul care îi poate ajuta să scape nevătămaţi de furia fratelui ajuns rege peste noapte.

„ He is a prisoner, a Silver, the enemy who would betray us if he could – if he had anywhere else to run.”

 „ He is a soldier born and bred. War is something he understands, and we are certainly at war now.”

 „ We are connected, we are united – against Maven, against all who deceived us, against the world about to tear itself apart.”

Începutul volumului doi ne aduce în prim-plan o Mare mult mai conştientă de puterile ei dar şi de importanţa vieţii sale. Fata realizează că atât ea cât şi fratele ei trebuie să trăiască nu atât pentru ei cât pentru ceilalţi la fel ca ei care vor fi vânaţi şi ucişi fără milă.

„ I am valuable, I am powerful, and Maven will do anything to stop me from striking back.”

 „ I am the greatest weapon of all on a ship full of warriors, and they don’t seem to know it.”

 „ The list. The names. I must find them. I must keep them safe from Maven and his mother.”

Însă în afara faptului că Mare este mai puternică şi mai decisă, evenimentele recente şi trădarea crudă a lui Maven i-au zdruncinat încrederea într-atât de mult încât cuvintele celor din jur nu mai prezintă nicio garanţie. Văzute prin ochii eroinei, celelalte personaje par cu toate nedemne de încredere. În fiecare moment te aştepţi ca cineva să trădeze, să semene panică, să vândă suflete pentru un preţ prea ieftin. Până şi Cal este supus în permanenţă unui filtru lăuntric extrem de riguros, deşi acesta pare să dea totul pentru o cauză care nici măcar nu-i aparţine.

„The electricity în my veins might be the only thing I trust în this world.”

 „ Don’t lie to a liar.”

 „ I realized his charming smile hid a beast.”

„ Cal smells like blood, his skin is ice, and I tell myself I don’t want to taste him ever again.”

Bineînţeles că Maven nu stă cu braţele încrucişate în timp ce fratele şi fosta logodnică i-au scăpat printre degete, iar cruzimea lui pare să întreacă limitele atunci când trimite după rebeli o legiune de roşii înlănţuiţi şi forţaţi să lupte împotriva semenilor lor.

Cu Shade rănit, Mare rămâne singură în faţa lui Maven şi a legiunii sale menite să ucidă. Pentru o secundă totul pare pierdut, dar ( a câta oară? ) Cal reuşeşte să o salveze la timp ţinând piept argintiilor şi înfruntând furia şi întreaga armată a fratelui său.

„Cal is no coward and never will be.”

 „When his flame falls, my lightning rises, and so on. Together, we have a chance.”

 „Cal contains their power, using it to feed his own. It’s almost beautiful, watching his long arms arc and turn, transforming destruction into protection with steady rhythm.”

Autoarea înfăţişează scena foarte verosimil insistând nu doar pe imagini vizuale, ci şi pe emoţii, durere şi teamă. Deşi prima confruntare se termină cu bine în mod miraculos, cu toţii sunt conştienţi că sunt vânaţi în continuare, iar acesta a fost doar începutul coşmarului.

„But that won’t protect us for long, not against the legion.”

Faptul că este împreună cu Garda Stacojie nu reprezintă o garanţie a siguranţei, deoarece toţi par să aibă secrete, toţi se tem de ea şi de prinţul argintiu, propria familie o tratează ciudat, iar Cal este tot timpul ţinut la distanţă deşi Mare strigă de fiecare dată că fără el nu face un pas.

„ I’m not leaving without him.”

Încercând să îl vadă pe Cal drept o armă de care are imperioasă nevoie, Mare înfruntă pericolul pentru a-l scoate din închisoarea improvizată în care îl ţinea Garda. La urma urmei, el chiar pare singurul pe care se poate baza în lupta care urmează … asta dacă reuşeşte să nu fie distrasă de alte gânduri.

„ Cal is a fighter, a leader, a killer, a hunter. And I need him. In more ways than one.”

 „ While we are together, I will never suffer a prison again.”

Ajutată de Kilorn, Farley şi Shade, Mare reuşeşte să evadeze împreună cu Cal, fură o aeronavă şi îşi asumă riscul de a porni pe cont propriu în căutarea celorlalţi roşii cu puteri supranaturale. Pasiunea lui Cal pentru mecanică îi va ajuta în misiunea lor şi, chiar dacă băiatul ne dă câteva palpitaţii, până la urmă se descurcă admirabil, spre indignarea lui Kilorn care nu-l poate suferi.

„ But Cal won’t let us die. Not today.”

 „ I have a mission on my own, newbloods to protect, and a kingly score to settle.”

 „ He is valuable. A general, a prince of Norta, and the most wanted man în the kingdom.”

Cu multiple tachinări, animozităţi ţinute pe cât posibil în frâu, fraze înghiţite înainte de a fi rostite şi sentimente ascunse sub maşti confecţionate cu măiestrie, grupul ciudat îşi începe misiunea de salvare a celor trecuţi pe lista lui Julian. Fraza „ Anyone can betray anyone” rostită încă din primul volum, pluteşte ca o umbră apăsătoare şi întunecată asupra întregii acţiuni, iar fiecare dintre personaje pare a avea un ceva de ascuns în adâncul sufletului.

„ Anyone can betray anyone, and Cal is no exception.”

 „The list is an anchor for us all, giving each of us something to hold on to.”

Cum îi vor găsi pe fiecare dintre cei trecuţi pe deja celebra listă, ce fel de persoane sunt aceştia, care le sunt puterile şi ce alegeri vor face, vă las să le aflaţi din paginile cărţii. ( Că doar nu am de gând să spun chiar tot…)

Ceea ce m-a cam derutat însă pe mine, a fost permanenta confuzie a lui Mare. Deşi îşi propune ca aventura alături de Cal să nu îi distragă atenţia de la datorie, fiecare dialog, fiecare privire, atingere sau moment de respiro par să contrazică această decizie. Se simte ceva arzând în atmosferă când aştia doi se apropie unul de altul, şi pot să pariez că nu puterile lui Cal sunt vinovate de ridicarea temperaturii.

Cal: „ I’m starting to think you like prisons. And that you have the worst taste in men.”

Mare: „ You’re not too good at choosing friends either. And I don’t have any taste in men. This has nothing to do with that.”

Pe tot parcursul cărţii, Cal este acolo, ajută, îşi valorifică potenţialul şi îşi păstrează un calm pe care îl invidiez sincer. În fine … mai sunt şi persoane calme pe lumea asta. Pe mine nu m-a înzestrat Dumnezeu cu calitatea asta.

Independent de alegerea lui Mare, eu optez pentru Cal. Şi NU FAC ASTA pentru că el e prinţul moştenitor. Mi-am anihilat pentru moment partea interesată. Mie mi se pare că băiatul ăsta e cam singurul cu coloană vertebrală ce nu necesită susţinere din exterior.

„ I remember the burnedened boy who gave me a silver coin when I was nothing. With that one gesture he changed my future, and distroyed his own.”

Dar, bineînţeles că Mare nu se decide atât de repede. Volumul doi îl evidenţiază şi pe Kilorn, care parcă e mai sigur pe el, riscă mai mult, a căpătat o doză suplimentară de curaj şi e isteţ atunci când este cazul. E clar că o place pe Mare, iar ostilitatea faţă de Cal creşte în intensitate cu fiecare moment în care acesta îşi demonstrează aptitudinile uluitoare. Faptul că are de împărţit cu Mare un trecut îl face să aibă oarecare şanse, mai ales că fata încearcă în continuare să îl protejeze, aşa cum e obişnuită încă din copilărie.

„ – You are stupid, Kilorn Warren. Stupid and blind and cruel.

– Well, you’re no picnic either!”

 „ I’m not just something for you to hide behind, I’m your friend, and I’m going to help you with whatever you need, however I can. Please, trust me.”

Buuun! Acum, ce mi s-a părut revoltător, a fost faptul că Mare nu îl urăşte pe Maven. Deşi vrea răzbunare pentru trădarea suferită, uneori mi se pare că suferă de paranoia încercând să îşi amintească de cum era Maven înainte de a-şi da masca jos. Sunt momente în care parcă uită monstruozităţile comise de acesta, şi, undeva în sufletul ei, îl caută pe băiatul cu care a avut impresia că rezona.

„ I want to hurt him in the worst way. I want to make his bones sing with lightning, until he can’t even scream. I want to destroy the monster that Maven is now.

But when I think about killing him, part of my mind wanders back to the boy I believed him to be.”

 „More lies, and we both know it. I mirror his cold laugh. For a second, we look like friends again.”

Da. Nu doar odată mi-a venit să zic că Mare e „trilulilu”. Mă gândesc însă, că orice se va întâmpla în continuare cu Maven, chiar dacă printr-un exerciţiu de imaginaţie se va transforma într-un sfânt cu aureolă vizibilă şi strălucitoare, nu aş putea opta pentru el. Faptul că niciun moment nu a făcut nimic pe cont propriu şi că s-a lăsat manipulat în o mie de feluri de Elara, m-a dezgustat prea mult ca să mai alunge ceva senzaţia de greaţă provocată.

Finalul acestui volum este de-a dreptul răvăşitor şi te face să aştepţi cu nerăbdare continuarea. Dacă primul volum m-a făcut curioasă, acesta m-a devastat. Mi-a amintit cumva de sfârşitul volumului trei din seria LUX când am crezut că înnebunesc. Pffff, trebuie să ai o doză serioasă de sadism ca să creezi astfel de finaluri.

Mă rezum însă la a preciza că „Red Queen” e o serie bună, suficient de antrenantă şi care reuşeşte să creeze destul suspans pentru a citi şi următorul volum cu sufletul la gură.

Citate:

„Rage flickers în his eyes, deep beneath his calm exterior. Though he tries to hide it, his anger always bubbles to the surface, glinting between the cracks in his well-worn mask.”

 „It’s hard to forget him as he was. No. As he pretended to be. The kind, forgotten boy. The shadow of the flame.”

 „I’m beginning to think this has all been hallucination, or worse. But can you feel tired în dreams? Because I certainly do.”

Autor: Maryliyn

 

Review overview
5

13 COMMENTS

  1. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 abia asteptam recenzia ta!felicitari,sper sa traduca si la noi seria cat mai repede locco_smiley_37

  2. Eu nu m-am apucat nici macar de primul volum inca, si tu deja l-ai terminat pe al doilea? Si in engleza?off! i envy you!
    Super recenzia!

  3. Multumesc mult Mara ! Asteptam cu nerabdare sa aflu ce se intampla in volumul 2. Apreciez! locco_smiley_10 locco_smiley_46 Bravoooooooooooo!!!!

  4. Va multumesc pt aprecieri. E o serie interesanta. Mi-a placut. Acum astept si eu vol 3 … macar in engleza. 🙂

  5. Foarte frumoasa recenzie Mara, n-am citit nici primul volum, dar pare o serie interesanta!

  6. Prea multa agitatie frumoasa cu aceasta carte, deci am trecut-o si eu pe lista. Sper sa ma bucur de lectura ei cat mai curand. Felicitari, caci prin recenzia ta ai rusit sa ma faci foarte curioasa!

  7. frumoasa prezentare mara!imi plac prezentarile tale,si le citesc de fiecare data,chiar daca nu e genul meu de carte! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Scrie un comentariu. Vorbeste cu mine!