Go Rin No Sho-Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi

Go Rin No Sho-Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi-Herald

Editura: Herald

Traducere: Maria Genescu

An apariţie: 2018

Număr de pagini: 175

   Cum ar fi să putem învăţa despre a ne cunoaște pe noi înşine cu ajutorul unui ghid care vorbeşte despre arta de a fi samurai? Ar fi neaşteptat, dar posibil. Cel mai bun profesor nefiind decât o persoană transpusă într-o carte din secolul al XVII-lea şi anume Miyamoto Musashi (1584-1645) care a fost un maestru al artei marţiale japoneze kendō, arta luptei cu sabia. Acesta a reuşit să prevadă viitorul deoarece ceea ce a reuşit să scrie autorul se poate aplica nu doar în lupta cu sabia, ci şi în aceea cu vorbele, cu acele cuvinte atent măsluite care lovesc ţinta din plin. Musashi transformă arta samurailor într-o artă a cunoaşterii de sine, a câştigării încrederii în propriile forţe.

   Cine a fost Miyamoto Musashi? Cunoscut japonezilor sub numele de Kensei – „Sfântul sabiei” – Miyamoto s-a născut în provincia Harima, actuala prefectură Hyogo. La vârsta de 13 ani a cunoscut prima sa luptă, împotriva lui Arima Kihei, iar la  21 de ani a avut loc una dintre cele mai vestite lupte, avându-i drept adversari pe membrii familiei Yoshioka, în toate ieșind învingător. Musashi a rămas celibatar toată viața, înfiind, însă un copil. Acesta a participat la numeroase bătălii, dar a hotărât la un moment dat că este vremea să transmită propriul dar unor noi generații: a devenit profesor și a început să scrie mai multe volume în care explică ce înseamnă strategia.

   Opera cea mai cunoscută a lui Miyamoto este „Go rin no sho” sau „Cartea celor cinci cercuri” care a fost scrisă în anul 1645, cu câteva săptămâni înaintea morții sale arătând principiile luptei individuale, dar și pe acelea ale luptei colective, în cadrul armatelor.  De asemenea, cu ajutorul acesteia, discipolii vor putea înțelege ce reflectă metamorfoza sabiei din „Setsunintō” – sabia care ia viața – în „Katsujinken” – sabia care dă viață.

   Miyamoto consideră că fiecare element din lume își are propriul ritm. Omul își are propriul fel de a fi, de a se mișca și gândi. Acesta are în față, însă mai multe poteci care pot duce în locuri de neimaginat. Depinde de el ce are să aleagă. Dacă dorește să fie maestru peste arta de a lupta cu sabia va trebui să înțeleagă și să practice Calea  Strategiei „meseria samurailor și, chiar dacă este pusă în practică mai ales de către ofițeri, Calea aceasta trebuie însușită și de către cei ce luptă ca simpli soldați”. Există mai multe căi precum cea a eliberării, prin „respectarea legii lui Buddha”, a învățării „ca în confucianism”, a vindecării, a poetului „care învață Waka”, dar „Fiecare om face meseria pe care o iubește și spre care se simte îndemnat”,iar  „calea unui luptător înseamnă dârzenie în fața morții ”.  

Go Rin No Sho-Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi

   Titlul volumului este unul destul de greu de înțeles fără baza dată de cele scrise în paginile cărții. La prima vedere ne-am putea gândi la cinci încercări sau la un câmp de luptă, dar „Cartea celor cinci cercuri” trimite direct la cuprinsul volumului. Dezvăluie  structura Căii Strategiei, alături de cele cinci elemente care alcătuiesc cosmosul: Pământ, Apă, Foc, Vânt, Vid.

   În capitolul despre „Pământ” autorul explică în linii generale ce înseamnă Calea Strategiei arătând că atunci când persoana cunoaște calitățile sabiei va putea să învingă zece alte persoane. Vorbește despre avantajele Căii, despre avantajul armelor „sabia mică este potrivită pentru locuri strâmte sau o putem folosi când corpul adversarului este apropiat de a-l nostru”, despre coordonare „strategia de luptă pretinde cunoașterea ritmului fiecărui adversar și adaptarea la ritmul neașteptat al inamicului”.

   Al doilea capitol reflectă faptul că spiritul luptătorului trebuie să fie asemenea apei „care ia forma recipientului care o conține”, să aibă puritatea acesteia. În fond, ni se prezintă cum să avem grijă de spiritul nostru  care nu trebuie să fie unilateral, ci cuprinzător. De asemenea se arată poziția pe care o vor avea capul, privirea, cum trebuie apucată o sabie, pozițiile de luptă cum sunt sabia deasupra capului, sabia îndreptată orizontal, vârful sabiei orientat în sus, lovitura „iute ca fulgerul, la întâmplare, ca apa curgătoare”.Go Rin No Sho-Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi

   „Focul” descrie lupta prin modul în care trebuie aleasă zona în care va avea loc „trebuie să stăm în soare…să avem soarele în spate…evitați să aveți vreun obstacol în spate…împingeți-vă adversarii spre locurile ce nu oferă destul sprijin pentru picioare”, metodele de a prelua inițiativa, crearea confuziei în adversar. „Vântul” arată tacticile de luptă ale altor școli pentru că „dacă nu-i cunoaștem bine pe ceilalți, nu ne putem cunoaște pe noi înșine”, iar „Vidul” poate însemna nimic și totuși duce la perfecționarea înțelepciunii și voinței, percepției și intuiției „Calea are existență, spiritul este vid”.

   Volumul de față este manualul samuraiului și nu numai! Este o carte de căpătâi și pentru generațiile de astăzi pentru că ajută individul să mânuiască o sabie mai puternică decât oricare alta: strategia în viață. Felul de a gândi a lui Miyamoto se transpune în felul de a scrie: a fost un om simplu care știa ce își dorește de la viață, care se cunoștea pe sine și își folosea mintea să doboare acolo unde fizicul era la pământ.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Cartea Go Rin No Sho-Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi poate fi comandată de pe site-ul Editura Herald

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Sursa foto Pinterest

 

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

6 COMMENTS

    • Autorul dă sfaturi care nu se aplică doar într-un domeniu sau într-o anumită epocă, ci în mai multe. Sincer, m-a surprins plăcut 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.