Iarnă cu fulgi însângerați de Gabriel Chiriac – SEDCOM Libris – recenzie
Iarnă cu fulgi însângerați, de Gabriel Chiriac – SEDCOM Libris – recenzie
Titlul: Iarnă cu fulgi însângerați
Autor: Gabriel Chiriac
Editura: SEDCOM Libris
Genul: Roman istoric
Nr. Pagini: 456
Gabriel Chiriac născut la Iași în anul 1968, este autorul a trei romane: Iarnă cu fulgi însângerați, roman de debut, Leul înaripat și Ceață roșie în Crimeea.
Interesat de artă, sub toate formele ei, meseria pe care o practică și de care este îndrăgostit Gabriel Chiriac este cea de restaurator bunuri de patrimoniu, o profesie ce implică cunoștiințe științifice și tehnice, spirit de observație, meticulozitate, spirit artistic și multe alte competențe.
Concretizat printr-un spirit viu și dinamic, o cunoaștere amplă a perioadelor la care face referire si o modestie remarcabilă, Gabriel Chiriac este o personalitate pe care îti dorești să o cunoști prin intermediul romanelor sale.
Romanul istoric Iarnă cu fulgi însângerați prezintă într-un mod realist și documentat atmosfera terifiantă, specifică celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact perioada finală a acestuia. O poveste de dragoste fascinantă, rămasă parcă dincolo de timp este creionată cu o gingășie pe care nu te aștepți să o regăsești în cenușiul acelor vremuri. Filă după filă, în periplul evenimentelor, ajungi să trăiești fiecare poveste, unele triste, altele pline de duioșie, făcând o trecere prin nuanțele întregului caleidoscop al sentimentele transmise. Captivată de trăirile surprinse, am constatat că modul de prezentare al evenimentelor și implicit al iubirii celor doi protagonisti lasă impresia că autorul ne oferă, venind cu acele pagini pline de romantism, sentimentul static al unei bucle în timp între ororile unui război crunt, transformând o lume plină de zgomotul gloanțelor, tancurilor și alarmelor aeriene într-o lume liniștită pe alocuri, unde bucuria de a trăi și simți nu este doar un vis.
Personajele care conturează povestea au un spirit dinamic completat de profunzimea și finețea unei culturi dobândite în primii ani ai vieții, remarcabili nu prin privilegiile oferite de propria descendența, ci prin faptele deosebite pe care sunt dispuși să le facă, fără constrângeri, acceptând necesitatea și importanța acestora în contextul actual.
“Există între ei un fel de comunicare tăcută, prin care reușeau mereu să-și citească gândurile, dorințele, ca, într-o bună zi, să-și dea seama cu gingașă emoție că se iubesc. Sincer, necondiționat și dezinteresat, așa cum numai suflete curate o pot face.”
Curajul celor implicați, modul cum ei înșiși analizează cu o modestie dincolo de cuvinte bravura avută în situații critice, unde moartea poate face parte din ecuația fiecărui deznodământ, aduce un plus valorilor umane într-o perioada în care ziua de mâine era așteptată cu teamă și incertitudine, devenind mult prea des doar o speranța.
”În siguranța sufletului nostru, avem toată bravura necesară să facem ceea ce ne dorim cu adevărat, însă, ieșiți din realitate, foarte puțini dintre noi mai au acest curaj. Spui că sunt erou. Poate. Dacă aș face acum ceea ce sufletul îmi dictează, sigur aș fi categorisit drept las. Dar peste câțiva ani, poate voi fi socotit, totuși, un brav! Poate. “
Dramele celor care plecau la război în plină vitalitate a tinereții, mulți dintre ei rămânând doar o amintire, alții revenind acasă epave umane epuizate, traumatizate fizic și psihic sunt prezentate copleșitor în filele romanului, completând tabloul dezolant al acelor vremuri.
“Apărute în mod spontan, imaginile foștilor săi camarazi i se perindă prin memorie. Paul, matematicianul îndrăgostit de poezie, cu fața oribil desfigurată de explozia unei grenade. Max, boxerul, cu umerii și maxilarele de fier, a cărui pușcă nu trăsese niciodată vreun glonț în inamic, sfârtecat de lupi. Mihai, viitorul avocat, suflet de aur și spirit fin, cu mințile pe jumătate spulberate după ce un obuz căzut alături îl îngropase în pământ la peste doi metri adâncime. Emil, sanitarul, colegul lui de bancă din liceu, timid și rușinos ca o fecioară, împușcat de un lunetist rus drept în frunte tocmai când ajuta un rănit. “
Momentele de instruire a unor tineri soldați alături de care, ulterior va lupta, atașamentul ce urmează în mod firesc, uman, faptele de un curaj impresionant desfășurate într-o perioadă de mari disensiuni geopolitice, ne vorbesc nu doar despre eroul acestei cărți, ne spun povestea camarazilor despre care istoria face doar o trecere în revistă, autorul aducând, parcă un elogiu fiecăruia.
“Un țipăt ascuțit și prelung, al unei ființe umane aflate în agonie, se împrăștie halucinant peste locul inclestării care mustea de sfâsietoarele chemări fără răspuns ale muribunzilor. Speriată, o pală de vânt rece ca gheața alunecă precum o umbră nevăzută peste câmpul bătăliei. În tăcerea nefiresc de adâncă, Marius își auzea zvâcnetul ritmic al propriei inimi. Ridică capul din zăpadă, iar privirea lui întâlni ochii căprui, reci și imobili ca însăși moartea al unui neamț ce căzuse lângă el. Era fără cască, cu picături de sânge în părul castaniu.”
Recomand cu plăcere romanul Iarnă cu fulgi însângerați care aduce în atenția cititorului pagini de istorie mai puțin cunoscute, povești de viață emoționante, toate transpuse printr-o scriere cursivă care se derulează într-un tandem perfect. Multe dintre momentele de intensitate maximă rămân și dincolo de lectură, imaginile în ansamblu pe care autorul reușește să le contureze devin parte din tine, iar personajele, eroii unor zile de mult apuse.
Finalul romanului aduce cu sine o poveste, cunosterea ei depinde doar de voi.
“Oh, cum să vă spun? A fost odată ca niciodată, o țară frumoasă, România…”
Ce recenzie frumoasă, Iliuța!
Cu siguranță, aș citi și eu cartea!
Mulțumesc! Merită citită! O recomand cu drag!
Felicitari pentru recenzie! Tentanta cartea!
Felicitari autorului!
Mulțumesc!
Mulțumim de recomandare
Cu mult drag!
au inceput sa imi placa foarte mutl cartile despre al doilea razboi mondial, cred ca si aceasta va fi pe placul meu!
Cartea este superbă! Ar trebui să fie promovată mult mai intens. Păcat că nu este vizibilă pe rafturile librăriilor.