Autori romani

În căutarea lui Donald Trump – Stelian Țurlea – recenzie

În căutarea lui Donald Trump – Stelian Țurlea – recenzie

Autor: În căutarea lui Donald Trump
Autor: Țurlea Stelian
Editura: INTEGRAL
Data apariției: 17 martie 2025

“În anul 2024 am pierdut un pariu, probabil unul dintre puținele făcute cu fiul meu.
La întâlnirile noastre săptămânale, în care discutăm vrute și nevrute, toate subiectele lumii, n-am fost de acord cu el că favoritul lui, Donald Trump, va recâștiga președinția Statelor Unite, nici măcar că ar merita-o, și îi aduceam valuri de argumente pe care le știți, dacă vă amintiți discuțiile intense în care ne angajam cu toții în toate mediile, în acea perioadă și pe care nu le mai repet.

A exultat, firește, când a câștigat. Mereu crezuse în analizele mele și, întâmplător, de fiecare dată când îi explicasem ce se va întâmpla în cutare situație, nu greșisem și se întâmplase cum susținusem. Nu m-a întrebat vreodată cum de analiza mea fusese greșită de astă dată. Dar m-am întrebat eu, insistent, de zeci de ori. Cred că scriu această carte și din acest motiv, să înțeleg.”(Stelian Țurlea)

   Cuvintele lui Stelian Țurlea, explicând de ce a hotărât să scrie acum cartea, m-au intrigat.

   Știam că pe vremuri fusese jurnalist de politică externă la revista “Lumea”, o revistă de politică. Funcția asta i-a adus și plecarea mai des în străinătate la conferințe, colocvii, expoziții, întruniri între oameni politici sau vizite de stat.

   Era invidiat de mulți pentru plecări și lumea se mira mereu că nu rămâne “afară”, dar el, observând totul, înțelegea altfel :

“Observam. Era un prilej nemaipomenit să observ și să constat că lumea în care ajungeam nu era atât de diferită de a mea – în afara bunăstării materiale evidente. Ca s-o obții, trebuia să munceșți pe brânci, pretutindeni. Dar și aici trebuia să munceșți, poate chiar pe brânci. Nu primeai nicăieri ceva de-a gata. Nici astăzi nu primești nimic de-a gata.”

   Exista, pe vremuri, un program pentru jurnaliștii din estul european, derulat de Departamentul de Stat și o Agenție pentru Jurnaliști, cu un program de o vizită de o lună în America. După șapte ani de refuzuri, în 1982, i se permite să plece, și, datorită unor împrejurări aparte, este singurul ziarist care merge. Era pe vremea președinției lui Ronald Reagan și autorul era extrem de interesat de “dosarul Kennedy”. A scris două cărți despre asta, dar fiecare nou amănunt era interesant.

  Așa că, deși i se alocă un însoțitor-ghid american, i se sugerează că-și poate face programul după bunul său plac, ceea ce-l încântă.

  Aventura începe pe aeroportul Kennedy și primele impresii sunt copleșitoare. Primul oraș vizitat Washington, apoi 18 orașe într-o lună, plus o zi și un răsărit de soare în Marele Canion.

  Stelian Țurlea ne plimbă pe străzile orașelor, în muzee, în clădirea Congresului, la Casa Albă, la întâlniri cu senatori, oameni de afaceri, jurnalișți și redactori de televiziune renumiți, descriind totul în cuvinte simple, fireșți, dându-ți impresia că-l însoțești la fiecare pas.

  Dar nu ne arată numai punctele de atracție, ci și viața de pe străzi, din mijloacele de transport și discuțiile cu oamenii simpli.

  De impact este și revelația că există prea puțin o clasă de mijloc, există cartiere și oameni bogați, există străzi și locuri populate de de oameni care-și duc viața pe străzi, dormind în corturi, cutii de carton sau chiar sub cerul liber. Și printre toate astea circulă cei puțini din clasa de mijloc, alergând și robotind tot timpul, încercând să trăiască normal:

“Ar trebui să-ți descriu atmosfera străzilor americane, cu vorbe pe care nu știu dacă le voi găsi pe potriva amestecului de culori, inocență și absurditate, frumusețe și decădere.”

“Orice e posibil pe străzile marilor orașe americane.”

“Acestea sunt imaginile marilor metropole. Despre o țară și un oraș vorbește mai întâi viața străzii; restul nu poate fi înțeles din prima clipă. Viața străzii nu poate înșela.”

   Periplul lui Stelian Țurlea, discuțiile cu oamenii simplii sau importanți, părerile despre istoria Americii, despre prezentul ei, aduc și o oarecare explicație (personală) a reușitei actualului președinte și a speranțelor masei mari de oameni în sloganul “Make America Great Again”, sau al voturilor negative date clasei conducătoare.

  Dar oare este sau va fi așa? Rămâne de văzut!

  Până atunci citiți cartea lui Stelian Țurlea, vă va face să înțelegeți, poate, multe lucruri.

  Felicitări Domnule Stelian Țurlea și mulțumesc pentru “plimbarea “ în America!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Unghi mort – Jo Furniss – Editura Niculescu – recenzie

Unghi mort - Jo Furniss - Editura Niculescu - recenzie Titlu: Unghi mort Autor: Jo…

10 ore ago

Dulce furie – Sash Bischoff – Editura Trei – recenzie

Dulce furie - Sash Bischoff - Editura Trei - recenzie Titlu: Dulce furie Autor: Sash…

2 zile ago

Ultima crimă de la sfârșitul lumii –  Stuart Turton – recenzie

Ultima crimă de la sfârșitul lumii -  Stuart Turton - recenzie Titlul: Ultima crimă de…

5 zile ago

Și văile șopteau numele tău – Andreea Sepi – fragment

Și văile șopteau numele tău - Andreea Sepi - fragment Titlu: Și văile șopteau numele…

5 zile ago

Toate celelalte mame mă urăsc –  Sarah Harman – fragment avanpremieră

Toate celelalte mame mă urăsc -  Sarah Harman - fragment avanpremieră Titlu: Toate celelalte mame…

o săptămână ago

Soare de iarnă – Cynthia Orszag – recenzie

 Soare de iarnă - Cynthia Orszag - recenzie Titlu: Soare de iarnă Autor: Cynthia Orszag…

o săptămână ago