În echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick – Editura Meteor Press –...

În echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick – Editura Meteor Press – recenzie

În echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick - Editura Meteor Press

În echipa lui Stalin, de Sheila Fitzpatrick – Editura Meteor Press – recenzie

În echipa lui Stalin

Titlu: În echipa lui Stalin

Autor: Sheila Fitzpatrick

Editura: Meteor Press

An apariție: 2020

Număr pagini: 440

Colecție: Istorie

   Există cărți pe care le citești cu convingerea fermă că ficțiunea te poate face să evadezi într-un spațiu mirific în care te poți deconecta de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, dar există și cărți care te poartă înapoi în timp, te determină să fii martorul unui fragment din istoria lumii, fragment care a avut o influență majoră asupra geopoliticii actuale.

  De-a lungul timpului, omenirea a avut conducători care au trasat destine colective, care au schimbat cursul existenței popoarelor. Unii au domnit într-o liniște și discreție cu care timpul i-a învelit, lăsându-i doar ca pe niște nume pasagere în cărțile de istorie. Pentru alții, haina uitării nu s-a asortat, astfel că există conducători despre care se mai scrie și astăzi. Cum și-au gestionat ei rolul de conducători, cum au raportat forța de care au dispus la omul de rând, cum au ales să se relaționeze cu statele vecine, ei bine… toate acestea sunt și astăzi subiecte de dezbateri îndelungate în reportaje și în cărți.

  De ce cele mai multe ori, evadările mele sunt în cărțile de beletristică, dar uneori simt nevoia călătoriei în trecut, un trecut care a avut un rol semnificativ asupra cursului omenirii și, evident, asupra prezentului. Suntem astăzi traitori ai circumstanțelor actuale, datorită ansamblului de circumstanțe din trecut. Oamenii de ieri, cu istoria lor, au construit prezentul actual. Vorbim aici de oameni cu o importanță colosală în domenii esențiale. Când vorbim de politică, de politica unui trecut care nu pare foarte îndepărtat din prisma erelor istorice, Stalin este una din figurile pe care oamenii de astăzi încă le mai aduc în discuție. Subiectul Stalin, văzut din perspectiva istorică, geostrategică este și astăzi îndelung studiat în întreaga lume, semn că acest conducător a emanat o forță colosală. Dacă mă întrebați pe mine, aș putea să vă spun că și numele acesta are o rezonanță puternică, iar cei care l-au cunoscut povestesc în documente și reportaje despre personalitatea dură al acestui conducător.

  Politica sovietică nu poate fi dezbătută decât în contextele unor personalități puternice, marcante nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire.

  Cât de puternică este personalitatea lui Stalin? Ei bine, dacă ne gândim la ideologia stalinismului, realizăm cât de mult a influențat acest om pe semenii săi. Generat de către Iosif Vissarionovici Stalin în Uniunea Sovietică, acest sistem politico-social și economic a avut susținători și adepți și în alte țări, dar și-a atras și oponenți, aceștia fiind de părere că stalinismul nu este altceva decât o formă de totalitarism. Dacă Marx, Engels și Lenin au impus și ei idei totalitare, ei bine, Stalin analizează toate strategiile și vine cu principii noi, relevând o variantă marxianistă a comunismului, despre care unii spun că are alură de nazism. Totuși, stalinismul este împotriva rasismului, xenofobiei și antisemitismului, atitudinea fiind una anti-capitalistă, anti-imperialistă și anti-burgheză.

  Trebuie precizat faptul că termenul de stalinism a fost propagat de către un opozant al acestei ideologii. Lev Troțki, cel care a introdus acest termen în politica momentului, a fost un revolutionar bolșevic, intelectual marxist rus, născut într-o familie de evrei.

  Povestea lui Stalin are – încă de la naștere – alura poveștii de viață a unui învingător. S-a născut la 18 decembrie 1878 din tată gruzin și mama osetină în Georgia. Familia era una săracă, tatăl era cizmar, eliberat din iobăgie și cu patima alcoolului. Se pare că Stalin a avut o copilărie plină de violență din partea tatălui. Ceilalți trei frați ai săi au murit, iar Stalin și-a dovedit forța de învingător încă de pe atunci.

  Am adăugat aceste elemente biografice, pentru ca cititorul să înțeleagă cât de important este să distingi personalitatea unui om culegând informații cât mai ample și cât mai diverse despre el.

  Cartea de față oferă o perspectivă politico-administrativă, fiind un reportaj riguros, plin de informații care oferă o imagine amplă asupra personalității lui Stalin în raport cu echipa sa, cu oamenii care executau ordinele sale directe sau puneau la cale diverse strategii.

  Personalitatea sa puternică acționa, așa cum veți descoperi citind cartea, ca un inhibitor al propriilor idei. Cu alte cuvinte, a te afla în echipa lui Stalin însemna a funcționa rational, optim, fără a filtra ceea ce se întâmpla prin propriile emoții. Cu toate acestea, dincolo de zidul acesta de neclintit, de această imagine de dur absolut pe care și-a construit-o, Stalin a coordonat o echipă timp de 25 de ani. Desigur, printre aceștia, au fost și mulți care au rezonat cu ideile staliniste, dar au fost și alții pentru care unele momente au însemnat călcarea pe suflet.

  Influența lui Stalin depășește frontierele politico-administrative, pătrunzând și în sferele culturale. Astfel, lumea culturală de atunci poartă amprenta politică. Se pare că Stalin, departe de a se considera patronul scriitorilor, încuraja cu câte un telefon pe anumiți scriitori, în principal pe cei controversați, astfel că în sfera intelectuală se genera instant un val de afecțiune, stimă și considerație pentru conducător.

  Echipa lui Stalin, acest personaj colectiv cu rol decisiv în demersurile conducătorului, acționează de cele mai multe ori, ca un singur creier cu mai multiple forme de punere în practică. Era exact ceea ce Stalin avea nevoie, iar din prisma puterii sale, nu exista posibilitatea ca echipa să pună la îndoială acțiunile sau ideile sale.

  Citind cartea veți înțelege de ce nimic nu a fost ușor pentru echipa lui Stalin. Contextul politic dificil din cel de-Al Doilea Război Mondial, situația încă acidă a relațiilor inter-statale după terminarea războiului, traumele colective, toate acestea au fost elemente care făcut din munca de echipă o adevărată depășire a propriilor limite.

  Stalin este unul dintre cei mai longevivi conducători ai Rusiei din secolul al XX-lea. Pe cât de unitară și devotată a fost echipa sa, pe atât de controversată o arată dezvăluirile din această carte. Din exterior, sub lumina reflectoarelor, echipa avea imaginea ideatică a unor oameni care nu doar că funcționau ca un întreg, dar rezonau întocmai și cu ceea ce creiona mintea ascuțită a lui Stalin. În contextul istoric în care spionajul luase o amploare deosebită, misiunea lui Stalin de a-și supraveghea propria echipă devine una dintre principalele sale preocupări.

  Cu bune și rele, echipa sa i-a fost alături, trecând, așa cum se spune în popor „prin foc și prin sabie”. Astfel, Molotov, Mikoian, Vorosilov și Kaganovici i-au fost alături în cei 25 de ani cât s-a aflat la conducerea Uniunii Sovietice.

  Cartea mai are și un subtitlu: „Anii periculoși din politica sovietică”, acesta ilustrând perspectiva autoarei formată, cel mai probabil din studiile sale efectuate ca istoric al Rusiei moderne, dar și din informațiile adunate în perioada Războiului Rece, cât a stat pentru o perioadă mare de timp în Uniunea Sovietică.

  Despre autor. Născută în 1941 în Melbourne, Australia, Sheila Fitzpatrick este profesoară de istorie la universitățile din Sidney și Chicago. După 50 de ani petrecuți în Europa și America, în anul 2012 se întoarce acasă, în Australia, unde publică cărți despre regimul sovietic și despre Războiul Rece. După ce a petrecut o perioadă îndelungată de timp în Rusia, a decis să scrie studiile sale efectuate nu doar din analiza de documente, ci și din mărturiile din spatial rusesc. Astfel, Sheila Fitzpatrick s-a specializat în istoria modernă a Rusiei, oferind prin intermediul cărților sale, perspective ample despre evenimentele istorice și oamenii care au marcat istoria lumii.

  Recomand cartea, mai întâi de toate, pasionaților de istorie. Este clar că ei vor găsi cartea fascinantă prin informațiile precise și detaliate atât de cursiv de către autoare. Mai apoi, recomand cartea tinerilor care vor să știe din ce e alcătuit prezentul lor, cum a fost configurată și reconfigurată omenirea după evenimente marcante din istorie, cum au influențat unii oameni destinele popoarelor.

  Este adevărat… cartea abundă în date istorice, însă autoarea are darul de a înșirui totul într-un ritm narativ destul de lejer, astfel încât fiecare informație să se așeze cu calm acolo unde îi este locul.

Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.