Îngerul Malei de Mala Kacenberg – Editura Rao – recenzie
Îngerul Malei, de Mala Kacenberg – Editura Rao – recenzie
Titlu: Îngerul Malei
Autor: Mala Kacenberg
Editura: Rao
Număr pagini: 288
Anul apariției: 2023
Trăim vremuri în care războiul, deși activ aproape de granițele noastre, ne permite să vedem doar teoretic traumele prin care trec oamenii simpli, cei care devin involuntar un număr în statisticile sumbre ale celor de neatins, ale celor care decid într-un fel sau altul, soarta celor neînsemnați… pentru că asta devenim în momentul luptei marilor puteri… numere în statistici. Este cu neputință să nu te întrebi cum de permite divinitatea asemenea atrocități, mai ales atunci când este vorba de copii, de suflete care au crescut în familii frumoase și liniștite, pentru ca apoi, brusc, totul să se schimbe.
Așa s-a întâmplat și în cazul Malei, pentru care viața s-a schimbat peste noapte, atunci când mica așezare din Polonia, Tarnogrod, unde locuia cu familia sa, a fost ocupată de naziști. Această carte nu este ficțiune istorică, este o cruntă realitate, o aducere aminte a unei aprige lupte pentru supraviețuire, pentru a povesti mai departe despre cumplitele aspecte ale războiului. Dincolo de toate acestea, este despre curaj și despre fructificarea fiecărei clipe cu credința că zilele înnegurate se vor sfărși, iar viața își va recăpăta sensul.
Mala Szorer, căci așa se numea pe când a început totul, avea doisprezece ani. Era doar o fetiță cu vise multe, plină de bucurie, de viață. Era înconjurată de fratele, surorile sale și părinții săi. În 1939, când germanii invadează satul Tarnogrod, totul se schimbă. De la viața simplă, dar liniștită și lipsită de griji a copiilor, totul ia o turnură devastantă pentru întreaga familie. Pe atunci, Mala nu înțelegea ce înseamnă războiul:
„A doua zi am aflat că începuse deja invazia gemană în Polonia. Nu înțelegeam pe deplin ce însemna războiul. De la lecțiile de istorie știam doar că în războaie mor mulți soldați. Niciodată nu am visat că atâtea milioane de oameni nevinovați și copiii lor vor fi masacrați pentru niciun alt motiv în afară de acela că aveau o altă religie sau o altă moștenire.”
Odată cu invazia nazistă are loc închiderea sinagogelor, evreii sunt puși la munci grele și umilitoare, li se confiscă bunurile, li se anulează propria identitate, pentru ca mai apoi să fie masacrați. În tot acest coșmar, Mala evadează prin păduri împreună cu pisica ca, Malach. Reușește să supraviețuiască în condiții ostile, iar pisica o însoțește mereu, ca un înger păzitor… sau poate că asta a și fost Malach, îngerul păzitor al Malei… pentru că, iată, în cele din urmă, Mala supraviețuiește și scrie această tulburătoare carte, în memoria familei sale ucise de naziști.
Cum va supraviețui Mala și prin ce trece ea, împreună cu pisica, până când, în cele din urmă, războiul ia sfârșit? Veți afla toate acestea citind cartea! Eu vă spun doar că, încă de la prima pagină veți fi impresionați, chiar dacă ați mai citit mărturii ale supraviețuitorilor acestui crunt război și, unii dintre voi, vă veți lăsa chiar pradă emoțiilor și veți lăcrima.
Așa cum vă spuneam, chiar de la prima pagină, cartea transmite o emoție puternică și, chiar dacă se știe finalul, cartea se citește cu sufletul la gură.
15 septembrie 1939 este ziua pe care Mala și-a amintit-o întreaga sa viață. A fost ziua în care naziștii au invadat Tarnogrod și de atunci, totul a fost diferit. Mala Kacenberg a murit la vârsta de 90 de ani, a lăsat în urmă cinci copii și mulți nepoți cărora le-a povestit despre atrocitățile la care a fost martoră, despre aventura sa pentru supraviețuire, dar mai ales le-a povestit despre Malach, pisica care a fost mereu lângă ea, chiar și atunci când treceau multe zile până să găsească ceva de mâncare sau apă. Fiecare clipă trăită atunci a fost atent așezată pe hârtie, cu luciditate, cu acuratețe, iar aceste lucruri atestă faptul că Mala a înmagazinat evenimentele și nu și-a reprimat nicio amintire. A considerat necesar să spună tuturor nu doar ce i s-a întâmplat ei, ci mai ales, ce s-a întâmplat milioanelor de victime.
În februarie 1949 se căsătorește cu Meir Kacenberg, și el supraviețuitor al Holocaustului. Dar până unde o va însoți Malach, veți afla citind cartea.
Când viața a reintrat pe făgașul normalității, Mala a condus un B&B și a fost renumită pentru ospitalitatea sa și pentru modul afectuos și respectuos cu care își trata oaspeții.
Cartea are doar 288 de pagini, însă este profund emoționantă, mai ales că la final avem și fotografiile mărtuirii. Ne putem, așadar, uita în ochii unei supraviețuitoare, putem vedea un om care a trecut prin iad și a ieșit învingător.
Iată câteva citate:
„ Eram în viață și fiecare clipă era prețioasă. M-am hotărât ca de atunci înainte să îmi socotesc viața în zile, nu în ani și am sperat să număr multe mii de zile. Și dacă reușeam să triesc, voi povesti lumii întregi ce se întâmplase. Aveam să mă asigur că nu vor fi uitate niciodată evenimentele care m-au copleșit pe mine, familia mea și poporul meu. Aveam să mă asigur că lumea întreagă își va aminti ce făcuseră germanii. Îmi doream cu disperare să trăiesc, chiar dacă ar fi fost doar pentru acest scop.”
„M-am privit în oglindă și am văzut că nu mai eram un copil.”
„Neavând de ales, m-am hotărât să trăiesc pe câmpuri pentru totdeauna.
-Dacă tu poți să trăiești astfel, i-am spus eu lui Malach, atunci și eu pot. ”
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Îngerul Malei de Mala Kacenberg – Editura Rao – recenzie
Minunata recenzie! Ce poveste impresionanta! 🙂
Mulțumesc, Marius! Într-adevăr, este una dintre cele mai impresionante mărturii pe care le-am citit.
Impresionanta recenzie! Felicitari Ro!
Mulțumesc, Arci! Da, este o carte impresionantă!
Multumesc pentru impresii!
Cu mare drag, Alina!