Însoțitoarea de zbor de Chris Bohjalian – Editura Rao – recenzie

Însoțitoarea de zbor de Chris Bohjalian – Editura Rao – recenzie

by -
1
Însoțitoarea de zbor de Chris Bohjalian - Editura Rao - recenzie

Însoțitoarea de zbor, de Chris Bohjalian – Editura Rao – recenzie

Însoțitoarea de zbor

Chris Bohjalian

Editura Rao / 2022 

THE  FLIGHT  ATTENDANT
Traducere Roxana- Cristina  Gheorghe
Număr pagini: 422

  “Chris Bohjalian este autorul a douăzeci de romane, multe dintre acestea fiind bestselleruri consacrate, iar trei dintre ele fiind chiar ecranizate. Însoțitoarea de zbor se află printre ultimele trei, după acest roman fiind făcut un serial care poate fi urmărit pe HBOmax”

“Cassandra Bowden, însoțitoare de zbor în cadrul unei companii aviatice nord americane, o femeie cu o viață personală destul de dezordonată, abuz de alcool, parteneri sexuali ocazionali, nimerește în centrul unei intrigi cu spioni ruși, agenți CIA și FBI, după o noapte petrecută la hotel cu un pasager pe care-l cunoscuse în timpul zborului. Deși romanul începe cu un tablou terifiant, momentul în care protagonista se trezește lângă cadavrul partenerului din seara anterioară, epilogul acestuia, doi ani mai târziu, ne-o înfățișează trăindu-și visul: o viață normală, de mamă împlinită.”

“Bohjalian duce tensiunea la maximum, iar surprizele ne uimesc la tot pasul.“( The Wall Street Journal)

  Într-adevăr cartea este plină de surprize și răsturnări de situație și nimic nu este ce pare a fi. Este prima carte a autorului pe care o citesc și mărturisesc că m-a surprins plăcut.

  Personajul central este Cassandra Bowden, însoțitoare de bord, o tipă singură, cam libertină  și mare consumatoare de alcool. Singură, fără soț sau copii, avea un mic apartament și o viață plină de aventuri și distracție. Fie în orașele unde făcea escală, fie în câte un bar acasă,  agăța câte un tip, bea, se distra, făcea sex, dar nu reușise să păstreze o relație, sau poate că nu voia s-o facă. Tarele din copilărie își spuneau cuvântul și acum. Sora ei Rosemary reușise, avea doi copii, un soț de treabă, o căsnicie reușită.  Relațiile între surori erau destul de distante, contribuia și faptul că nu stăteau în același oraș, dar își iubea foarte mult nepoții, și-i răsfăța, de fiecare dată când se vedeau, aducându-le mici cadouri inspirate din drumurile ei. Avea prietene puține, puse pe petreceri ca și ea, și se înțelegea bine cu colegele și colegii.

  Cam asta era viața ei până la zborul spre Dubai unde îl întâlnește pe Alexander (Alex) Sokolov, care era manager la un fond de investiții,  la o firmă cunoscută și avea rădăcini rusești. Se lasă agățată, iau masa, urcă în cameră și au o seară perfectă, până la apariția Mirandei, care pare a fi colegă cu Alex. Dimineață se trezește lângă un cadavru – Alex avea gâtul tăiat, totul era plin de sânge. Se scoală speriată, șterge tot ce crede că a atins, pune semnul “nu deranjați” și pleacă la aeroport,  să prindă zborul.

  Sigur că atunci când este găsit cadavrul vor apărea niște poze cu ea și Alex, destul de neclare, dar suficient să fie recunoscută. Se implică și FBI-ul,  care-i va interoga și pe ea și pe colegii ei. Agentul Frank Hammond de la FBI este foarte meticulos, discută cu toți colegii ei, și cu pasagerii identificați. Toți afirmă că Alex vorbise mult cu Cassie, așa că negările nu au rost. Conducătorul sindicatului de la linia aeriană, Derek Mayes,  îi recomandă un avocat convins că va avea nevoie.

  Ani Mourandian, avocata și nepoata lui Derek, acceptă cazul, discută cu Cassie și o sfătuiește ce să spună și cum să se apere când voia să tacă. Împreună deslușesc și orele pe care Cassie nu și le amintea. Află și că FBI-ul se implicase pentru că suspectau acte de spionaj, prin cei de pe curse era cel mai ușor de transmis date. Mai mult datele din laptopul lui Sokolov și stikurile dispărute, sugerau că se ocupă și de trafic de date.

  Așa că vor începe s-o urmărească pe Cassie, dar vor discuta și cu sora ei și cu cumnatul Dennis Mc Cauley. Acesta lucra pentru armată într-un laborator de cercetări, și voiau să se convingă că nu divulgase secrete.

  Pe urmele lui Cassie erau și cei care-l omorâseră pe Sokolov, supărați că asasina nu o ucisese și pe ea. Doar că Elena (Miranda), asasină antrenată, nu văzuse necesară moartea acesteia, mai ales că “moartă de beată” Cassie nu o văzuse. Elena chiar credea că Sokolov,  aflând unde lucra cumnatul lui Cassie, voise să obțină informații de la ea, cu care să-și remedieze greșelile făcute grupului care se numea “cazacii”.

  “Cazacii” erau grupul secret din care făcuse parte și tatăl Elenei și Viktor care o coordona acum, erau cruzi, răzbunători, preocupați numai de situația și banii lor.

  Se părea că Sokolov făcuse greșeli în privința investițiilor lor și că furase, dar pe parcursul cărții vom afla că erau și alte motive pentru a ordona eliminarea lui.

  Elena își îndeplinea sarcinile, dar făcea un joc mai complex de când aflase că Viktor nu era omul pe care-l credea și că organizația avusese un rol urât în moartea tatălui ei,în fapt unul de-al lor.

  Așa Cassie se va trezi într-un joc strâns pe care nu-l cunoștea și nu-l înțelegea, mai mult nu știa dacă poate avea încredere nici în colega și prietena ei Megan, care se oferise s-o ajute,  și chiar să-i ofere un alibi la nevoie. Dar oare era Megan sinceră sau juca și ea un joc?

  Între timp îl cunoaște pe Buckley, un actor (crede ea), și de data asta chiar pare ceva mai mult . Dar asta n-o împiedică să se împrietenească  cu Enrico, tânărul barman.

  Norocul ei va fi că acesta o va ajuta la Roma unde va avea loc actul final al poveștii, unde agenții se ucid între ei, intervine FBI-ul și povestea capătă noi valențe, adeverindu-se și presimțirile lui Cassie că este urmărită, doar că erau mai mulți urmăritori în joc decât credea ea.

Cine a fost Alex Sokolov?

Cine este Elena –Miranda? De ce ucide?

Ce rol are Viktor? Cine sunt “cazacii”?

Cine este și ce rol are Buckley (Evgheni)?

Cum o ajută Enrico?

Ce intenții are Megan ? De ce se oferă s-o ajute?

Ce se va întâmpla cu Cassie?

Până la urmă,  cu ajutorul avocatei Ani și a detectivului ei, Cassie află multe date despre cei implicați.

  Frank Hammond de la FBI va rezolva misterele, va găsi  spionul de la linia aeriană, și va desluși rolul fiecărui personaj  implicat în poveste.

  Cartea este un roman al contrastelor, al secretelor, al personajelor duplicitare, al agenților secreți care joacă pe mai multe fronturi, al dezvăluirilor spectaculoase .

Așa cum spune The Washington Post:

  “Plină de turbulențe și modificări bruște de altitudine, Însoțitoarea de zbor este un thriller extraordinar, al cărui penultim capitol m-a făcut să-mi dau seama că Nu mă așteptam la asta!. Romanul – printre cele două zeci ale lui Bohjalian – se remarcă prin abilitatea cu care sunt conturate personajele și decorurile și evidenta sa muncă de documentare în domeniul aviației comerciale.“

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.