Insula de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Insula, de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Insula
Ragnar Jonasson
Crime Scene Press – 2022
“Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 33 de țări.”
“Patru prieteni merg în excursie pe insula Elidaey – dar numai trei se întorc… Hulda Hermannsdottir, inspector de poliție, aflată la apogeul carierei, e trimisă pe insula izolată ca să ancheteze moartea suspectă. În scurtă vreme descoperă asemănări sinistre cu un caz anterior, o tânără găsită ucisă cu zece ani înainte în la fel de izolată regiune Vestfirdir. Oare în locurile acestea pustii pândește un ucigaș cu o răbdare supraomenească? Hulda se vede antrenată într-un joc în care totul e alcătuit din oglinzi și fum, fiind tot mai convinsă că nimeni nu spune adevărul, nici măcar persoanele cele mai apropiate ei. Dar cine va ceda primul? Și ce taine ascunde insula? Tulburătoare, plină de suspans, Insula urmărește călătoria unei femei către adevărul ascuns printre cele mai dense umbre, în încercarea de a arunca lumina asupra propriului trecut întunecat.”
Al doilea volum din seria Hulda ne aduce noi date despre inspectoare, dar și o nouă anchetă. Ca de obicei Ragnar Jonasson ne prezintă povestea prin prisma fiecărui protagonist, și în paralel insistă mult pe viața polițiștilor, pe calitățile și defectele lor, pe modul cum își fac treaba.
Hulda încearcă să-și revină după dramele din viața ei, sinuciderea fiicei, moartea soțului și de curând a mamei, mutându-se într-o locuință nouă și îngropându-se, la propriu, în anchete. Viața profesională era cea care o făcea să uite de dramele și singurătatea ei, deși frustrări existau și aici. Colegul ei, Lydur, știuse cum să profite de fiecare oportunitate ivită sau provocată de el, așa că ajunsese șeful ei. Bine…mai era misoginismul superiorilor, care preferau să promoveze mai mult bărbații decât femeile.
Singurătatea o determină pe Hulda să meargă și în zilele libere la lucru, profitând de liniște pentru a-și aduce actele la zi.
De aceea, în momentul în care sunt anunțați de moartea unei tinere, hotărăște să nu mai deranjeze alt coleg ci să meargă ea. Peisajul sălbatic, accesul greu pe insulă și poveștile cu ceilalți tineri, induc ideea unei sinucideri.
Dar de ce ar face o tânără cu toată viața în față acest gest?
Cei patru tineri Benedikt, Dagur, Klara și Alexandra veniseră pe insulă să se vadă după mulți ani și totodată să comemoreze moartea celei de-a cincea persoane din grupul lor, Katla. Dagur fusese mic când murise Katla, dar rămăsese marcat pe viață de ancheta poliției și rezultatele ei.
Lydur fusese investigatorul și, văzând oportunitatea unei avansări, apăsase puternic pârghiile anchetei, inclusiv santajandu-și colegii, convins de adevărul părerii lui.
Așa că Dagur asistase neputincios și revoltat la arestarea tatălui său Veturlidi, acuzat că și-a agresat și ucis fiica, la sinuciderea acestuia a doua zi în arest și mai apoi la degradarea mamei sale. Pentru el viața a însemnat un fel de luptă cu fiecare zi. Dar și pentru ceilalți trei prieteni, cu toate că par a se fi realizat, viața nu este ușoară și amintirile îi bântuie.
Hulda reia cu determinare vechea anchetă, convinsă că moartea Klarei este legată de evenimentele de acum 10 ani. Discută din nou cu părinții victimei, cu colegii, cu cei trei prieteni, cu polițiștii implicați în anchetă și dezleagă atât ițele vechii crime cât și a celei de acum. Sigur că își calcă pe bătături șeful, dar nu-i pasă, vrea să afle adevărul.
Cine a ucis-o pe Katla și de ce?
Cine a ucis-o pe Klara?
Ce se va întâmpla cu protagoniștii?
Ce repercursiuni va avea ancheta asupra lui Lydur?
În toată această poveste Hulda își caută și tatăl, despre care știa doar că fusese un soldat american și mama ei nu ținuse legătura cu el, nici măcar nu-l anunțase că are o fiică. Acum, singură fiind ea își dorea să-l cunoască, parcă având nevoie de-o ancoră în viață.
Va reuși? Sau?
Mi-a plăcut romanul care, ca de obicei la Ragnar Jonasson, spune multe povești și pune multe probleme și întrebări existențiale.
Așa că citiți romanul, sunt sigură că o să vă placă.
Iată și câteva păreri avizate:
“Ragnar Jonasson este Stephen King al thrillerelor islandeze.”( She Reads)
“Una dintre cele mai bune trame ale autorului, învăluită în atmosfera scandinavă apăsătoare pe care o iubim.”( The New York Times)
“Insula este un nordic noir de cel mai înalt nivel și va ajunge fără îndoială un clasic al genului. N-am putut să o las din mână. Abia aștept să citesc și restul seriei Hulda! “( Shari Lapena)
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Mulțumim pentru recomandare, Arc
Arci, m-ai făcut curioasă! Felicitări pentru recenzie!
Nu am citit nimic scris de acest autor, dar cred ca mi-ar placea.