Intamplari si personaje – Florin Lazarescu – Editura Polirom
Întâmplări şi personaje de Florin Lăzărescu
Întâmplări și personaje
Gen: literatură contemporană /proză scurtă
Editura Polirom
Anul publicării: 2015
Număr de pagini: 304
Pentru cine nu l-a cunoscut încă pe Florin Lăzărescu, nu știe savoarea, naturalețea și franchețea cuceritoare cu care relatează în Întâmplări și personaje momente aparent banale din viața de zi cu zi, afișate într-o aură nouă, dintr-un unghi inedit, cu umor și pe alocuri, cu emoție.
În cele 304 pagini sunt cuprinse peste 200 de micropovestiri ce rareori ajung la câteva pagini – lungimea textului este adaptată la viața noastră, în care totul se desfășoară pe repede înainte. O povestire poate fi citite în câteva minute, însă asta nu-i răpește din savoare și emoție. Cartea în întregime poate fi citită fără niciun efort în două ore, cât nici să nu apuci să te bucuri de mirosul de cerneală tipărită pe filele ei, astfel că la final lasă dorința de mai mult.
Povestirile sunt instantaneele din cotidian, frânturile din viață ce se petrec fie în desele drumuri cu trenul ale autorului între București și Iași, la întâlniri cu prietenii sau la magazinul Billa. Oricine poate deveni personaj în lumea lui Lăzărescu, de la vânzătoarea de la magazinul din colț, la un trecător sau câinele maidanez care poposește pentru câteva săptămâni în curtea unei instituții.
Stilul în care sunt relatate întâmplările este atât de simplu și direct încât surprinde și încântă ușurința cu care autorul reușește să pună cititorul în postura de a înțelege ce a văzut el, Lăzărescu, într-o situație comună dintr-un unghi cu totul inedit. Deși titlul Întâmplări și personaje ar putea induce o oarecare poziție de neutralitate a autorului față de cele povestite, în realitate lucrurile nu stau deloc așa.
Coperta cărții este ea însăși o reprezentare a titlului – Întâmplări și personaje – multe fotografii așezate laolaltă sunt realizate chiar de autor, pasionat de fotografie. Textele și pozele sunt toate adunate pe parcursul mai multor ani, ca un indiciu al evoluției scriitorului, după cum spune chiar el:
„Am scris-o fără să-mi dau seama în ultimii 12 ani de viață, dar am muncit la montajul ei mai mult decât dacă m-aș fi apucat de una nouă, pornită de la zero. Nu-i jurnal propriu-zis, pentru că aici nu vorbesc direct despre mine și gândurile mele, ci povestesc – la cald, imediat după ce am observat ceva notabil – „întâmplări și personaje” prinse din mers. Pe de altă parte, îmi place să cred că volumul are schelet, cronologie, evoluție, mă rog, o coerență a lui, că întregul e mai mult decât suma părților.”
Despre Florin Lăzărescu: Este unul dintre cei mai traduși autori români, are cărți publicate în franceză, germană, chineză, maghiară, spaniolă, italiană, slovenă, croată.
A mai publicat, în ordine cronologică, volumele: Cuiburi de vâsc (pe care acum o urăște din suflet), Șase moduri de a-ți aminti un cal sau șase povestiri, Ce se știe despre ursul panda, Trimisul nostru special și Amorțire. Întâmplări și personaje este volumul cel mai recent al lui Florin Lăzărescu.
Florin Lăzărescu este și coscenarist al filmului Aferim!, ecranizat în regia lui Radu Jude, câștigător al Premiului Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015. Dar nu a fost la prima colaborare cu Radu jude. Lampa cu căciulă a câștigat concursul organizat în 2005 de Centrul Național al Cinematografiei și a fost turnat un an mai târziu în regia lui Radu Jude.
Și, dacă nu v-am convins, iată un interviu cu Florin Lăzărescu despre meseria de scriitor:
Îmi place ideea de „instantanee din cotidian”!
pare interesant,multumim! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10