Interesantii-de Meg Wolitzer-Editura Trei

Interesantii-de Meg Wolitzer-Editura Trei

by -
14

Interesanţii, de Meg Wolitzer – recenzie

Titlul original: The Interestings
Traducere: Laurenţiu Dulman
Editura: Trei
Colecţia Fiction Connection
Anul apariţiei: Mai 2015
Nr. de pagini: 600
Gen: Contemporan Romance

În stilul narcisist şi autoironic al adolescenţilor privilegiaţi, Ethan, Jonah, Cathy, Ash şi fratele ei Goodman îşi iau numele de Interesanţii în tabăra artistică din Berkshire Mountains, locul lor de întâlnire în fiecare vară. Jules Jacobson e flatată şi uluită când e primită în mica lor enclavă, unde îşi foloseşte spiritul sarcastic pentru a compensa lipsa frumuseţii, a banilor sau a avantajelor sociale. După ce o tragedie îi îndepărtează pe doi dintre membrii grupului, cei rămaşi încep durerosul proces al maturizării, îmbrăţişând cariere şi construind relaţii de pe urma cărora ies mai mult sau mai puţin învingători.

O victorie! Interesanţii o plasează pe Meg Wolitzer printre cei mai buni scriitori ai generaţiei sale. Nu e literatură feminină. E pentru toată lumea. – Entertainment Weekly
Există un ritual al copilăriei: jurământul solemn că, orice s-ar întâmpla, nu pierzi legătura cu prietenii tăi. Iar pentru cei şase adolescenţi cu înclinaţii artistice, ale căror vieţi sunt descrise în noul roman de largă respiraţie al lui Meg Wolitzer, jurământul acesta e ţinut timp de aproape patruzeci de ani. – People

Meg Wolitzer a scris primul său roman, Sleepwalking, o poveste despre trei fete obsedate de poezie şi moarte, pe când era studentă la Brown University. A predat scriere creativă la Universitatea din Iowa şi la Skidmore College. De asemenea, a fost artist invitat la Princeton University. Printre romanele sale se numără The Uncoupling, The Ten-Year Nap, The Position şi The Wife. Povestirile sale au apărut în The Best American Short Stories şi The Pushcart Prize. De aceeaşi autoare, la editura Trei a apărut romanul Belzhar.

Până de curând nici nu auzisem de scriitoarea Meg Wolitzer și nici nu cunoșteam genul abordat de ea. În momentul în care am citit descrierea cărții “Interesanţii”, gândul meu a fost că voi avea parte de o poveste despre niște adolescenți privilegiați de soartă. Însă lucrurile nu stau deloc așa!
Deși, cele citite în primul capitol, îmi întărise convingerea că am de-a face cu o poveste despre niște copii de 15 ani, mare mi-a fost uimirea când am citit următorul capitol. Personajul central al cărții, Jules Jacobson, trecuse deja de vârstă de 50 de ani, era căsătorită de aproape trei decenii, avea o fiică studentă și practica meseria de terapeut. Iar cele descoperite în alt capitol m-a bulversat complet. Asistam la niște evenimente din tinerețea lui Jules (pe când avea 22 ani): momentul în care și-a cunoscut soțul, pe Dennis.

Cu toate că îmi plăcuse cele povestite în fiecare capitol, nu reușeam să înțeleg această trecere rapidă prin viața unui personaj. Mi se părea că nu au logică, mai ales că evenimentele nu erau prezentate în ordine cronologică. Însă, puțin câte puțin am început să înțeleg mecanismul și am reușit să pun la loc toate piesele de puzzle. Concluzia? M-am îndrăgostit de stilul original al autoarei Meg Wolitzer.
În romanul “Interesanţii”, asistăm la cele mai semnificative evenimente din viața a șase prieteni (Jules, Ethan, Ash, Goodman, Cathy și Jonah), urmărind perioada dintre copilărie și vârsta adultă (1974-2011). Avem ocazia să observăm evoluția fiecărui membru în parte, trecerea de la inocență la maturitate, slăbiciuni, pasiuni, căsnicii, probleme de cuplu, tragedii etc.
Am apreciat foarte mult lipsa de pudoare a autoarei, modul direct de a spune lucrurilor pe nume, curajul cu care abordează subiecte precum sexualitatea, ravagiile pe care le fac virusul HIV şi consumul de droguri în rândul tinerilor, homosexualitatea, politica americană etc.
Deși am fost surprinsă plăcut de povestea celor șase copii din grupul “Interesanţii”, totuși a existat ceva care m-a deranjat: cantitatea de amănunte, impresii, sentimente lăutrice, dar și numărul prea mare de personaje, care nu au făcut decât să-mi inducă uneori o stare de plictiseală sau să mă zăpăcească. Consider că anumite lucruri nu-și aveau rostul să fie menționate în roman.
Interesantii, tabara de vara,1974Acțiunea debutează cu un eveniment ce a avut loc în iulie 1974, în tabăra de vară Spirit-in-the-Woods, din Berkshire Mountains, când Julie/ Jules Jacobson, o fată de 15 ani, primește invitația de a face parte dintr-un grup de adolescenți newyorkezi care se considerau ceva mai speciali decât restul copiilor. Din rândul “Interesanţilor” fac parte: Ethan Figman, un băiat durduliu, neobișnuit de urât, cu trăsături ușor turtite, dar foarte talentat la desen; frații Ash și Goodman Wolf, frumoșii grupului; Jonah Bay, fiul unei vedete de folk rock și Cathy Kiplinger, blonda de 15 ani care ar face orice doar ca să iasă în evidență.

“Şi totuşi, în noaptea aceea, cu mult înainte ca această stare perpetuă să-i şocheze şi să-i întristeze, în timp ce stăteau în Cabana Băieţilor Nr. 3, cu hainele împrăştiind un miros dulceag, ca de brutărie, căci tocmai fuseseră spălate acasă, Ash Wolf a spus:
– Ne strângem aici în fiecare vară. Ar trebui să ne găsim un nume.
– De ce? a întrebat Goodman, fratele ei. Pentru ca lumea să ştie că suntem incredibil de interesanţi?
– Am putea să ne spunem Cei Incredibili de Interesanţi, a intervenit Ethan Figman. Ce ziceţi?
– Interesanţii, a spus Ash. Merge.
Şi astfel s-a luat hotărârea.
– Pentru că e al dracului de limpede că suntem cei mai interesanţi oameni care au trăit pe planeta asta, a spus Ethan, pentru că suntem al dracului de fascinanţi, iar creierele noastre sunt doldora de gânduri sclipitoare, de azi înainte o să fim cunoscuţi drept Interesanţii. Şi fie ca toţi cei care ne ies în cale să moară pe loc numai pentru că suntem al dracului de interesanţi.”
Julie s-a simțit extrem de flatată de faptul că este primită în rândul lor și încearcă să copieze puțin din felul ironic al acestora, transformându-se într-o versiune mai euforică, mai sarcastică. Dacă prietenia cu aceștia a fost sau nu benefică fetei, asta vom afla mai târziu, dar cert e că în momentul de față, acest eveniment i-a adus un pic de bucurie.
Fusese o nulitate, iar acum era în mijlocul acestui grup de prieteni, admirată pentru umorul ei mucalit, de a cărui existenţă nu ştiuse până atunci. Jules era o sursă de interes pentru toţi, era foarte bună prietenă cu Ash şi ţinta veneraţiei lui Ethan. De asemenea, de când venise acolo, ajunsese instantaneu o actriţă, dând probe şi obţinând roluri în piese. Iniţial, nici măcar nu voise să audă de teatru. «Nu-s la fel de bună ca tine», îi spusese lui Ash, iar Ash îi dăduse următorul sfat: «Ştii cum te porţi când eşti cu noi? Ştii ce tare eşti? Fii aşa şi pe scenă. Ieşi din tine însăţi. N-ai nimic de pierdut, Jules. Şi dacă nu acum, atunci când ?”

Viața lui Jules nu a fost ușoară. Tatăl ei murise cu câteva luni în urmă, pricinuidu-i o durere sfâșietoare. Ca să iasă din acesta perioadă de ușoară depresie, profesoara de engleză i-a propus să plece în această tabără artistică de vară, iar mama ei a insistat pe lângă fată ca să accepte.
Pe parcursul acelor zile de vară, se leagă o strânsă prietenie între neîndemânatica Jules și uratelul Ethan. Băiatul își dorește ca prietenia să fie ceva mai apropiată, dar fata nu se simte deloc atrasă de el. De fapt, gândurile ei se îndreaptă către frumușelul Goodman Wolf care își ocupă timpul seducând alte fete din tabără.
După prima vară petrecută în tabăra Spirit-in-the-Woods, întoarcerea acasă a fost o calamitate pentru Jules. Simte că totul s-a schimbat, iar sora și mama îi par plictisitoare. Zilele trec și îi este dor de Ethan și de cea mai bună prietenă a ei, Ash.
Însă, în ultimile zile ale anului 1974, Jules își revede gașca, fiind invitată acasă la Ash, loc unde are loc petrecerea de revelion. Şi ce pot face niște tineri de 16 ani singuri în toată casa? Se distrează, beau, fumează câte un joint și practică mult sex. În acea perioadă s-au format noi cupluri (Goodman și Cathy; Jonah și Ash), dar relațiile nu au durat prea mult.
Dacă ruptura dintre Ash și Jonah s-a produs în mod discret, aceștia revenind firesc la prietenia lor de dinainte, despărțirea lui Goodman de Cathy a fost una zgomotoasă și dificilă, din cauza faptului că el a cunoscut o altă fată. Din acel moment, cei doi tineri au încercat pe cât posibil să se evite, lucru care a dus la o stare de încordare în sânul grupului Interesanţii.

În scurtă vreme, prietenia lor în șase s-a schimbat în ceva atât de diferit de ce fusese la început, încât a devenit de nerecunoscut. Si asta din cauza unui eveniment petrecut în noaptea de revelion 1976. Cât timp ceilalți se distrau, Jonah a chemat un taxi pentru Goodman și Cathy care ar fi plănuit o aventură secretă. Se pare că toți s-au îmbătat și drogat și nu știu ce anume au pus la cale cei doi foști iubiți. Cert este că în acea noapte telefonul a sunat, Ethan a răspuns, iar cele aflate i-au năucit pe toți: Goodman fusese arestat pentru că ar fi violat-o pe Cathy!
Goodman a spus tot timpul că n-a făcut nimic rău. Dar oare ar fi capabil de așa ceva? Dar Cathy? Dacă nu e adevărată afirmația ei, de ce ar spune una ca asta? Să fi fost încă furioasă pentru că o părăsise în urmă cu un an? Cineva minte, dar cine? Ce se va întâmpla până la urmă cu Goodman?
Această tragedie a lăsat urme adânci în rândul grupului Interesanţii, dar cine s-ar fi gândit că tocmai acest moment de cumpănă o va apropia pe frumoasa și inteligenta Ash de Ethan? Vestea că cei doi formează un cuplu îi năucește pe ceilalți. Suprinzator este faptul că relația este una foarte solidă, având în vedere că ei s-au căsătorit. Ce impact va avea aceasta veste asupra lui Jules și Jonah, foștii iubiți ai actualului cuplu? V-am povestit doar în linii mari câteva intre evenimentele din carte. Vă las pe voi să aflați răspunsul la toate întrebările.

8,8 puncte/10

Compania de Librarii Bucuresti

Cartea Interesanţii de Meg Wolitzer poate fi comandată de pe Compania de Librării Bucureşti. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Interesanții de Meg Wolitzer

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

14 COMMENTS

  1. Felicitări Alina! Imi place recenzia! Acum ma bucur si mai mult ca mi-am cumparat cartea! Abia astept sa o citesc.

  2. Felicitari Alina! O recenzie foarte buna, imi place mult cum ai abordat prezentarea cartii! locco_smiley_10

  3. O recenzie pe gustul meu, multe detalii, suspans si o prezentare foarte frumoasa! Felicitari, Alina!

  4. Va multumesc din suflet pentru aprecieri! Cartea mi s-a parut interesanta, dar trebuia sa specific si ce anume m-a deranjat. In prezentare, am adaugat numai acele evenimente care au infuentat urmatorii 30 de ani. De acolo a pornit totul …

  5. Alina, eram cam reticentă la această carte dar acum m-am hotărât ! Trebuie să o am și trebuie să o citesc. O descriere prea bine realizată locco_smiley_10

  6. Daniela, Arci, Crina, ma bucur ca am putut sa va strarnesc interesul. Sunt convinsa ca Interesantii vor fi pe placul vostru. Mult realism in scrierea lui Wolitzer

  7. Daniela, Arci, Crina, ma bucur ca am putut sa va strarnesc interesul. Sunt convinsa ca Interesantii vor fi pe placul vostru. Mult realism in scrierea lui Wolitzer

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.