Interviu cu autoarea Oana Stoica Mujea

Interviu cu autoarea Oana Stoica Mujea – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?

Interviu cu autoarea Oana Mujea autori români.

În 2016 am demarat campania promovăm autori români – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri. 

Azi, autoarea Oana Stoica Mujea.

  În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești erai după primele cărţi publicate. Acum, 4 ani mai târziu (deși eu te-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce ai făcut în acest timp.

Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional s-au împlinit (cărţi traduse, concursuri, publicat afară, premii,înfiinţare de editură)

  Oana: Din acest punct de vedere, cel puțin în ultimii patru ani, nu am avut  decât vreo două cărți și o poveste într-o antologie, nu chiar, un Noire, al Crime Scene Press. Din păcate, acum, în anii aceștia, scrisul nu mai este ca odinioară, atât o bucurie cât și o soluție de-a trăi cât de cât, acum scrisul este doar un hobby. Pentru majoritatea, nu doar pentru mine. Unii sunt mai norocoși și au reușit să rămână acolo, eu, personal, a trebuit să lucrez în domeniile pe care le știu pentru a supraviețui.

Arci: Ce cărți ai mai publicat?

   Oana: Cea mai recentă, să nu spun ultima că lucrez la ceva acum, este de acum doi ani și se numește “Noaptea de Sfântul Andrei”. Este, desigur, o carte politițstă care o are în centru pe Iolanda Știreanu, dar cum mi s-a făcut dor și de genul fantasy am combinat puțin poveștile populare romînești despre noaptea lupului cu o crimă drăguță, dacă mi se permite. Așa că Iolanda trăiește atât experiența unui vis antic, cât și veșnica investigare a crimei.

Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele

  Oana: Ținând cont că am dezvăluit câte ceva despre această carte cred că aș vrea să vă vorbesc despre cea dinaintea ei “Mascarada”. Pot spune că aceasta este o carte psihologică destul de bună. O crimă care nu există, o femeie care susține că a înfăptuit-o, o Iolanda nevoită să se interneze la nebuni pentru a înțelege dacă femeia e nebună sau spune adevărul și un adevăr înfiorător pe care nimeni nu se aștepta să-l descopere. Trebuie să spun că sunt o fană a thrillerelor psihologice și am încercat să ajung la acel nivel. Nu știu dacă am reușit cu “Mascarada”, cu toate că George Arion a spus că această carte l-a pus serios pe gânduri și i se pare cea mai bună din serie, dar cea la care lucrez acum vreau să se ridice la acel nivel. Desigur, nivel pe care mi l-am impus eu mie.

Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărți?

  Oana: Cred că destul de bine. Am auzit oameni vorbind despre ele, am văzut oameni care le citeau, deci cred că au mers bine pentru perioada asta a vieților noastre. Iar recenziile au fost de bine, nu am găsit niciuna care să zică ceva rău, așa că eu zic că merită încercate.

Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piaţa de carte? În bine, în mai puţin bine?

  Oana: Oh, s-au schimbat oamenii, s-a schimbat lumea și încă e într-o continua schimbare, dar m-am schimbat și eu. Piața cărții s-a prăbușit în 2008, de atunci și-a revenit la un 25% din ce era. Așadar schimbările sunt majore. Oamenii încă mai cumpără, dar mult mai rar și se axează fix pe ceea ce le trebuie în acel moment. Beletristica nu prea mai e pe lista cititorilor, acum cărțile practice sunt cele care par a fi luat avânt.

  Din păcate piața de carte nu cred că își va mai reveni. Nu la adevărata valoare. Vedem cu toții ce se întâmplă în jurul nostru. Oamenii au alte priorități și chiar dacă mulți dintre ei ajută artiștii, scriitorii nu sunt considerați a fi importanți așa că… habar nu am, am ajuns să mă simt ca o paria a societății că vreau să scriu și nu să joc în filme pentru adulți. Cam asta este diferența dintre piața cărții din 2008 și cea de azi.

Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce vise/visuri?

  Oana: Cum spuneam urmează un thriller psihologic. Un thriller care va aduce o nouă eroină în prim plan. Sigur că este și Iolanda, dar vreau să-i dau o pauză de câțiva ani. Îmi place noua mea eroină, e mai calmă, mai naivă, mai înțelegătoare, mai ca mine – din păcate, cred.

  Povești am multe… cu ascensoare. Da, lifturi. De când sunt Inspector IRAS am descoperit o lume fascinantă în ascensoare. Cine știe, poate într-o zi le voi pune pe hârtie pentru că unele sunt cu adevărat amuzante, mai ales că vorbim despre oameni reali. Administratori de blocuri, administratori de firme, întreținători de lifturi sau montatori, e nebunie curată. Toată lumea are impresia că noi avem o meserie de vis, bine, e de vis, de ce să mint, dar, în același timp e cu foarte multe bătăi de cap și erori umane dintre cele mai stupide.

  Planuri nu prea mi-am făcut de-a lungul vieții. Lucruri simple, să îmi pot lua un apartament al meu, să pot schimba mașina și să trăiesc decent de pe o zi pe alta.

  La vise e mult de spus. Toți le avem, dar la cum se schimbă lumea nu știu dacă acele vise mai sunt valabile. Până și pe astea le-am pus pe pauză pentru o perioadă.

Arci: Câteva cuvinte  pentru cititorii și echipa Literatura pe tocuri.

  Oana: Sper că nu se vor supăra prea tare cititorii, dar am să încep cu echipa Literatura pe tocuri. Cred că sunteți extraordinari că în toată nebunia asta voi încă mai credeți în autorii romîni, că luptați pentru noi așa cum nu o mai facem nici noi. Mie, cel puțin, voi îmi dați speranță că literatura nu o să dispară. Faceți o treabă foarte bună și sper să aveți acelaşi entuziasm și peste zece, douăzeci de ani.

  Pe cititori nu pot decât să-i salut și să-i rog ca, din când în când, să se mai îndrepte și spre autorii români. Știu că încă mai sunt sub imperiul faptului că străinii scriu mai bine, dar din acest punct de vedere s-au schimbat și la noi lucrurile și avem mulți autori care ar putea concura cu cei străini fluierând. Doar că noi nu suntem luați în seamă. Și pentru cei care nu mă cunosc le-aș spune să comande seria “Iolanda Știreanu” direct de la Crime Scene Press – e mult mai ieftin, dar să nu mai spuneți – și sper să găsească o eroină de care să se îndrăgoastească, așa cum s-au îndrăgostit și englezii de ea. Desigur, ei s-au îndrăgostit de ea pentru că e o româncă autentică cu probleme românești autentice, poate că cititorii noștrii o vor iubi din alte motive că de autenticitatea noastră, sunt sigură, sunt sătui.

  Vă mulțumesc pentru oportunitate și sper să ne vedem măcar la o lansare dacă nu la o cafea unde să vorbim despre cărți și lumi nevăzute care să ne scoată din realitatea asta de coșmar pe care o trăim cu toții.

Arci: Mulţumim Oana Mujea și mult succes! Sincer abia aştept noul roman!Interviu cu autoarea Oana Stoica Mujea

Cărțile Oanei Stoica Mujea le găsiți pe site-ul Editura Crime Scene Press

Recenzii cărți Oana Mujea

Interviuri autori români

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.