Interviu cu autorul Adrian Petru Stepan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
Interviu cu autorul Adrian Petru Stepan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
În 2016 am demarat campania promovăm autori români – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri.
Aşa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.
Azi, autorul Adrian Petru Stepan.
Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ți s-au împlinit (cărţi traduse, concursuri, publicat afară, premii, înfiinţare de editură).
Adrian: Nici nu îmi vine să cred că au trecut patru ani de când ne-am cunoscut. De fapt, în urmă cu patru ani şi câteva luni lansam primul roman, “Fiecare zi e uimitoare”. Patru ani dura şi facultatea, cel puţin în perioada în care am absolvit eu. Şi, la acea vârstă, mi se părea o groază de vreme la dispoziţie. Acum parcă s-au dus câteva luni. Patru ani făcuţi în pas alergător, într-o continuă goană. Înspre ce, habar nu am.
Dintre planurile enumerate de tine nu s-a împlinit vreunul. De fapt, să înfiintez o editură nu mi-a trecut prin cap. Premii? Nu am participat la vreun concurs. Mi-aş fi dorit să public afară, mi-aş fi dorit să îmi văd vreo carte tradusă, da. Asemenea planuri îmi făcusem, dar şi atunci când am încercat să le pun în practică eram moderat-optimist, adică eram conştient că sunt foarte greu de realizat. Deci, nu mi-au reuşit, dar încă sper.
În rest, aş zice că sunt mulţumit de cei patru ani care au trecut de atunci. Mai puţin de jumătatea asta nenorocită de 2020!
Arci: Ce cărţi ai mai publicat?
Adrian: Romanului de debut i-a urmat “Crepuscul”. Pe urmă un altul la care ţin mult, “Legendele şefului de gară”. În 2018 a fost “Heruvim”, iar anul trecut “Ziua in care Dumnezeu a fost prin oraş”. Anul acesta am început să public în foileton în online un alt thriller – “Piaţa Millenium”, pe meridianultimişoara.ro, precum şi o carte despre istoria recentă a Orientului Mijlociu – “De la Seherezada la Osama bin Laden”: o istorie palpitantă a Orientului Mijlociu. Primele trei capitol ale acesteia din urmă au apărut pe republica.ro.
Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele.
Adrian: “Legendele şefului de gară” este povestea pe care cred că orice băiat îşi doreşte să o trăiască. Este o iubire fabuloasă şi periculoasă petrecută într-un orăşel pitoresc din Transilvania. “Heruvim” este un thriller care îmbină motive europene cu cele orientale, personaje istorice cu altele imaginare şi a cărui acţiune se petrece într-o singură zi în Timişoara. “Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraş” este povestea zilei de 17 decembrie 1989 povestită de un băiat de nouă ani care vrea să îşi salveze tatăl arestat de miliţie. “Piaţa Millenium” este un alt thriller care porneşte din Timişoara şi în care apar heruvimii. În sfârşit, istoria Orientului Mijlociu vreau să fie o carte care să prezinte cititorului român, într-un stil simplu şi antrenant, principalele evenimente ale ultimului veac al regiunii. M-au fascinat cărţile jurnaliştilor italieni pe subiecte istorice, stilul lor aproape de roman de aventuri în care le prezentau, şi mi se pare că o asemenea carte, pe subiectul Orientului Mijlociu, va fi bine primită de cititorul român.
Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărţi?
Adrian: Aş zice că au fost primite bine. “Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraş” a avut două tiraje, de exemplu. Au fost cronici bune, iar comentariile la aceste cronici ale cititorilor mă fac să cred că nu le-am scris în zadar.
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piaţa de carte? În bine, în mai puţin bine?
Adrian: Aş spune că lucrurile s-au îmbunătăţit, că avem mai multe edituri, mai serioase. Însă, zilele trecute s-a închis librăria Humanitas din Timişoara, la nici un an de la deschidere. Deci, cred că piaţa de carte suferă în continuare. Oricum, pentru tinerii care încă mai cred că vor trăi din literatură în România… îmi pare rău să îi dezamăgesc, dar nu cred că asta se va întâmpla vreodată.
Arci: Ce urmează? Ce poveşti? Ce planuri? Ce vise/visuri?
Adrian: Planurile literare deja le-am dezăluit. Poveşti? Ar trebui ca viaţa însăşi să fie o poveste. Planuri sumedenie, la fel ca visele. Doar că am auzit odată că un vis pe care îl povesteşti nu se mai împlineşte. Aşa că le ţin pentru mine ☺
Arci: Câteva cuvinte pentru cititorii şi echipa Literatura pe tocuri.
Adrian: Cititorilor voştri şi întregii echipe a Literaturii pe tocuri le mulţumesc. Fără voi cred că piaţa de carte din România ar fi mult mai săracă. Mai ales ţie, lui Vero, lui Iasmi sau lui Mili, vă sunt profund îndatorat pentru că mi-aţi fost mereu alături. Promovaţi literatura de calitate, promovaţi autorii români şi sunteţi critice atunci când trebuie. Sper să nu vă plictisiţi vreodată şi să vă daţi bătute, ar fi mare păcat! Sper să atrageţi mai mulţi cititori cu fiecare zi, sunteţi un barometru al vieţii literare de la noi!
Arci: Mulțumim Adrian Petru Stepan și mult succes în continuare!
Cărțile lui Adrian Petru Stepan le găsiți pe site-ul Libris.ro
Recenzii cărți Adrian Petru Stepan
Interviuri autori români
Interviu cu autorul Adrian Petru Stepan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
Frumos interviu. Felicitări, Adrian!
Mult succes în continuare
Multumim Adrian si mult succes!
Un interviu foarte frumos! Felicitări ! Mult succes în continuare autorului !
Felicitari si mult succes in continuare! Adrian-Petru Stepan ramane unul dintre autorii mei preferati si, cred eu, unul dintre cei mai buni autori romani contemporani.