Interviu cu autorul Lucian Dragoș Bogdan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
Interviu cu autorul Lucian Dragoș Bogdan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
În 2016 am demarat campania promovăm autori români – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri.
Aşa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.
Azi, Lucian Dragoș Bogdan
Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ți s-au împlinit( cărţi traduse, concursuri, publicat afară, premii,înfiinţare de editură)
Lucian Dragoș: Evident, principala împlinire profesională o reprezintă scrierea și publicarea de povestiri și romane. Ca bonus, adică un lucru la care nu mă gândeam acum patru ani, este realizarea a trei antologii împreună cu colega Teodora Matei.
O mare satisfacție a constituit-o și ieșirea peste graniță. Întâi cu o povestire polițistă, „Un caz de înec”, care a apărut în Grecia în antologia BalkaNoir. A urmat un proiect pus la punct de Muzeul Național al Literaturii Române, festivalul Quais du Polar și Institutul Francez, în cadrul căruia am scris un roman polițist împreună cu autorul francez Jacky Schwartzmann. Acesta a apărut în România sub titlul “Femeia din portbagaj”, iar în Franța “Le coffre”. În fine, textul meu fantastic „Povestea lui Xieng Baohui” a fost inclus în antologia East of a Known Galaxy, care a fost prezentată la convențiile internaționale SF Eurocon și Worldcon.
Și, firește, faptul de a fi invitat la festivaluri de carte din străinătate a fost o surpriză plăcută. Am fost la Quais du Polar în 2019 și la Bloody Fleury în 2020, ambele în Franța.
Arci: Ce cărți ai mai publicat?
Lucian Dragoș: Înțeleg că ar trebui să fac o trecere în revistă a cărților din ultimii patru ani, adică… din 2016 încoace. S-o iau pe genuri.
Science fiction și fantasy:
Am scris un roman și o nuvelă din “Universul Frontierei” (‘Ultimul flux”, respectiv “Când penele roșii vor plânge”) și am revizuit/completat romanul care dă titlul seriei, Frontiera, publicându-l într-o nouă ediție.
În 2018 am început o serie fantasy/young adult, intitulată “Cartea haosului”, din care au apărut până acum două volume.
Am publicat două culegeri de povestiri. Prima, “Povestiri fantastice”, e un „best of” al textelor apărute în primele mele două volume, publicate în 2004. Unele au rămas aproape în versiunea originală, altele au necesitat revizuire. A doua e un ebook intitulat “Întâmplări din oceanele timpului” și cuprinde povestiri mai noi.
În fine, împreună cu colega Teodora Matei, am finalizat trilogia cyberpunk” Omul fluture”, am publicat un roman steampunk, “Un străin în Regatul Assert “(2018) și un volum cu trei povestiri scrise de noi, “3.6” (2019). Și am coordonat împreună o antologie fatastică/fantasy, “Sub Apa Dragonului Strâmb” (2019).
Polițist:
În 2016 am început seria polițistă “Vagabond”, din care au apărut până acum patru romane (cel mai recent, “Văduva neagră”, anul acesta), precum și un spin-off (romanul scris împreună cu Jacky Schwartzmann).
Dragoste:
Am publicat trei romane: “Parfumul Cracoviei” (2017), “Fata cu rochii înflorate “(2018) și “Sună-mă mâine” (2019) și, împreună cu Teodora Matei, am coordonat două antologii de gen, “Schițe de iubire” (2018) și “Castele de nisip” (2019).
Arci: Spune-ne căteva cuvinte despre ele
Lucian Dragoș: “Universul Frontierei” este o serie space opera plină de civilizații extraterestre exotice care încearcă să treacă peste diferențele (uneori uriașe) dintre ele (fie ele de natură fizică, tehnologică, culturală, morală etc.) și să coopereze pentru a rezolva anumite probleme – cum ar fi, în cazul romanului “Ultimul flux”, schimbările climatice catastrofale de pe o planetă, ori readucerea la viață a unei specii dispărute în” Când penele roșii vor plânge”.
Seria” Cartea haosului” încearcă să arate că și mitologia noastră se pretează la povești spectaculoase. Ea începe în Sighișoara, unde o fată deschide porți către lumi din legende (tărâmul lui Dracula, lumea ielelor), basme (reinterpretări după povestea lui Harap Alb, fata moșului și fata babei), istorie (cu trimitere la vremea dacilor) ba chiar și către viitor. Iar personajele principale sunt adolescenți prinși în mijlocul evenimentelor și prin care revin la viață avataruri.
Trilogia “Omul-fluture”, scrisă împreună cu Teodora Matei, prezintă un viitor în care lumea trăiește aproape numai în mediul virtual. Acolo putem fi oricine, putem deveni vedete, dar, dacă ni se fură identitatea, pierdem tot ce avem. Și, desigur, se pune întrebarea care este, până la urmă, adevărata realitate.
“Un străin în Regatul Assert” este un basm repovestit folosind tehnologia din secolul al XIX-lea. Adică avem regele și regina fără moștenitori, apoi prințul ce se naște cu ajutorul unui leac adus de peste mări și țări, crește într-o lună cât alți copii într-un an și trebuie, în cele din urmă, să se lupte cu balaurul. Doar că acesta e o mașinărie ce scuipă flăcări, iar prințul folosește zepeline.
În seria “Vagabond”, un bărbat care trece prin criza specifică de la patruzeci de ani încearcă să reînvie aventurile pe care le visa în adolescență și devine detectiv amator. Inițial, face asta infiltrându-se printre oamenii străzii din Alba Iulia, ca să descopere un criminal. Dar asta îi afectează viața de familie, iar omul rămâne prins între două lumi în timp ce, treptat, devine un fel de coordonator al unei rețele de informatori care cuprinde vagabonzi, pensionari, copii orfani – adică persoane ce pot culege date foarte ușor, pentru că nimeni nu le dă prea mare importanță. Desigur, ajunge să-și facă prieteni și în poliție, iar aceștia sunt cei care, în romanul scris cu Jacky, rezolvă cazul unei românce găsită moartă în Franța, în portbagajul unei mașini.
Legat de cărțile de dragoste, acolo încerc să merg în altă direcție cu fiecare dintre ele. În “Parfumul Cracoviei” vorbesc despre două cupluri din Polonia care trec prin perioade dificile, iar bărbatul dintr-unul și femeia din celălalt se îndrăgostesc. În sufletele lor începe o luptă între inimă și rațiune, pentru că sunt conștienți că, dacă dau frâu liber sentimentelor, își vor distruge complet familiile.
“Fata cu rochii înflorate” poartă cititorul în Germania, unde prezint o familie aproape destrămată care e readusă laolaltă, artificial, prin faptul că unul dintre membri descoperă că mai are foarte puțin de trăit. Fata familiei își pierde busola, apar și migranții care pot reprezenta un pericol sau o oportunitate pentru o societate strictă, clădită de-a lungul secolelor. Iar în scenă intră o tânără cu trecut misterios, care pare că poate aduce echilibrul între toate elementele ce trag în direcții opuse.
“Sună-mă mâine” descrie povestea a cinci americance plecate într-un sejur în Franța. Unele caută aventura, altele răspunsuri la întrebări, în timp ce pe unele viața le va lua pe nepregătite.
Arci: Cum au fost primite de catre cititori noile cărți?
Lucian Dragoș: Au fost primite bine. Majoritatea cititorilor sunt fani doar ai unui gen, dar sunt și unii care cumpără tot ce scriu. E plăcut să primești întrebări de genul „când scoți un nou roman de dragoste?”, „când apare următorul volum al seriei Vagabond / Cartea haosului?”, „când mai scrii ceva cu Teo?”, „pe când revii la Universul Frontierei?”
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piaţa de carte? În bine, în mai puţin bine?
Lucian Dragoș: Nu știu să răspund la întrebarea aceasta.
Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce vise/visuri?
Lucian Dragoș: La momentul actual, lucrez la un nou roman din “Universul Frontierei”. Dacă cele de până acum se puteau citi de sine stătător, acesta va face parte dintr-o mini-serie care are ca punct de plecare o bandă desenată realizată de mine în adolescență. Am început să lucrez la un alt roman polițist, de data aceasta fără legătură cu seria “Vagabond”, în care vom vedea că o crimă din prezent nu e legată de o simplă neînțelegere actuală, ci, poate, are legături cu evenimente mai vechi decât viața unui om. Scriu și la un nou roman de dragoste pe care, din nou, încerc să-l fac diferit de ceea ce am publicat până acum. Va avea o tentă ușor fantastică; sper că le va da cititorilor o stare asemănătoare celei avute când au văzut filmele “Undeva, cândva”, sau “Kate și Leopold”. Am început să creionez acțiunea volumului al treilea din “Cartea haosului” și… desigur, mai scriu și povestiri printre proiectele acestea de mai mare amploare.
Arci: Câteva cuvinte pentru cititorii și echipa Literatura pe tocuri.
Lucian Dragoș: Mă bucur că există cititori ca voi, care ne cumpără cărțile, își rup din timpul lor ca să ne citească și să scrie despre noi, să ne recomande altora și să ne încurajeze. Nu pot decât să vă mulțumesc și să sper că vă voi stârni curiozitatea măcar cu una dintre cărțile sau seriile despre care am pomenit.
Arci: Eu sigur aştept cărţile tale de dragoste si poliţiste. Mulţumim, Lucian Dragoş Bogdan şi mult succes!
Cărțile autorului Lucian Dragoș Bogdan le găsiți aici.
Interviuri autori români
Interviu cu autorul Lucian Dragoș Bogdan – Ce ai făcut în ultimii 4 ani?
Felicitări ! Mult succes în continuare !
Multumim Lucian si mult succes in continuare!
Multumim si succes!
[…] Interviul integral, realizat de Arci, poate fi citit aici […]