Interviu cu tanarul autor Andrei Cioata
Interviu cu tânărul autor Andrei Cioată
Îl vom cunoaşte azi pe Andrei Cioată, autorul romanului „Toate sfârşiturile sunt la fel” apărut în 2015 la Editura Celestium.
Andrei este elev în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Iaşi, iubeşte literatură şi medicină, de altfel şi vrea să devină medic.
Pe Andrei îl cunoasteţi şi din recenziile pe care le postează pe blogul sau „When the rain falls”.
Andrei spune: „fac parte din generaţia aia născută în ’97, la începutul lunii care sfârşeşte iarnă, în oraşul Iaşi. Umblu în amintiri, le răscolesc şi le întorc pe toate părţile aşa poate reuşesc să-mi plăsmuiesc realitatea căreia vreau să-i dau viaţă în paginile cărţilor.”
1. Cum și de ce te-ai apucat de scris?
Bună, Arci, și mulțumesc pentru interviu. Dacă-mi dai voie, am s-o citez pe o doamnă profesoară de română foarte dragă: „.(…) Literatura a ajuns atât de multă în ziua de astăzi, încât ori ajungi s-o cercetezi, s-o ‹‹filtrezi››, ori ajungi să o creezi”. Ei, bine, eu cred că sunt undeva la mijlocul acestor două porniri. Îmi place să creez, să știu că pot da viață unor lumi. M-am apucat de scris din dorința de a-mi arăta că (și eu) pot, că sunt capabil și în stare să fac ce și alții au reușit. Nu mă hrănesc cu succesul meu publicistic – cum o fi acesta, habar n-am -, ci mă mulțumesc cu zâmbetele aruncate pe-ascuns atunci când lumea mă întreabă cine-i Irina, cine e B., dacă mai urmează vreo carte, cum, când, unde, de ce! E frumos să fii înconjurat de oameni frumoși. Iar când acești oameni te mai și apreciază, eh, fericirea se înzecește! J
2. Cine e cel mai mare critic al tău?
Eu, prin excelență. Nu există cineva mai nemulțumit de ceea ce scrie. Pur și simplu! Mereu îmi doresc mai multe de la mine, mai bun. Iar asta, de fapt, în maniera în care este bine, este și drmatic.
3. Ce părere au colegii de liceu/facultate când că ești publicat?
Colegii au fost foarte surprinși. De fapt, pentru Dumnezeu, toată lumea a fost surprinsă! Chiar și eu. Ideea stă în felul următor: nimeni nu avea habar că scriu – cu excepția unor prieteni care mi-au mai citit manuscrisul și m-au încurajat. Când am postat anunțul pe Facebook, legat de publicarea romanului Toate sfârșiturile sunt la fel, toată lumea – apropiată, dar nu numai – a înnebunit. Mesaje, apeluri, mesaje, nebuneală la școală, profesori! A fost super!
4. Ai sau ai avut jurnal personal?
Nu, nu am. Prefer să fiu doar eu cu mine, fiindcă ceea ce-i bun nu voi uita niciodată, drept care nu trebuie să notez undeva. Deși, recunosc, mi-ar fi plăcut să arunc, uneori, câteva priviri în trecut (oricât de nedrept ar fi să fac asta).
5. Te-ai gândit și la apariția cărții în format E-book?
Din câte am înțeles, este în plan să facem asta, și ar trebui s-o facem, având în vedere că sunt persoane în străinătate care vor să citească romanul meu. Vedem! Cu siguranță se va întâmpla cât de curând posibil, în funcție de timpul și prioritățile noastre.
6. Ce surse de inspirație ai avut la scrierea romanului?
Pot s-o spun ca un adevăr general: fiecare cititor se inspiră din viața reală. Evident, apoi urmează integrarea într-o formă viabilă, estetică, a ceea ce a trăit fiecare. Fără a inspira, m-am inspirat, în crearea personajului Andrei, din plăcerile mele: filmele preferate, cărțile preferate, tabieturi (alergatul, cititul, muzica). Restul, să zicem, o să rămână un mister! J Nu mă pronunț. Lăsăm pe ceilalți să vorbească și să-și dea cu părerea.
7. Spune-ne câteva cuvinte despre cartea ta?
Romanul Toate sfârșiturile sunt la fel vorbește despre sine chiar în ultima parte a romanului. Este parte din mine, este acel save-as pe care l-am dat unei perioade din viața mea în care am simțit nevoia să fiu ascultat. Să mă fac auzit. Să fiu eu și cu ceilalți. Nu știu, pe mine mă înspăimântă, mă oripilează gândul că aș putea trece prin această viață fără a lăsa ceva în urmă, mă înspăimântă gândul că aș putea face parte din mulțime, din gloată, când în noi există puterea, există vocea, dorința de schimbare și de a spera la mai mult. Eu, unul, nu-mi duc existența pentru mine, ci pentru cei care vor urma după mine. Mă gândesc la cum voi fi peste o sută de ani. Bineînțeles, nu voi mai fi, dar voi rămâne, poate, în amintirea cuiva, „o amintire crescută într-o poză” (citat din roman). Mi-e frică! Așadar, să spunem că acest roman este confirmarea unei certitudini: așa, poate, voi lăsa un nume. Oricât de nesemnificativ, nedemn, neprețios ar fi el.
8. Ce planuri/visuri/dorințe mai ai în afară de scris?
Dintotdeauna, visul meu cel mai mare a fost să călătoresc și să văd această lume. Sincer, dacă la sfârșitul vieții mele nu voi fi făcut acest lucru, voi fi foarte trist. Și dezamăgit. Trist și dezamăgit. Lumea asta are atâtea de arătat, de cercetat, încât ar fi nedrept pentru ea să n-o descoperim. J Cred că acesta-i cel mai mare vis al meu. Profesional, îmi doresc să fiu medic. Ah, da, și să nu uit: la casa mea, neapărat îmi doresc o bibliotecă IMENSĂ. Neapărat! În rest, fericire. Restul, spun eu, vin de la sine.
Mulțumesc frumos pentru interviu! Cu mare plăcere am răspuns!
Mulţumesc, Andrei, că ai acceptat să ne răspunzi la câteva întrebări! Arci!
Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!
Felicitari pentru interviu ! Ma bucur foarte mult sa-i cunosc pe acesti tineri autori talentati ! Doua dintre dorintele autorului le am si eu, sa calatoresc mult si o biblioteca imensa ! Un interviu foarte frumos ! locco_smiley_10 locco_smiley_10
Felicitari pentru interviu ! Ma bucur foarte mult sa-i cunosc pe acesti tineri autori talentati ! Doua dintre dorintele autorului le am si eu, sa calatoresc mult si o biblioteca imensa ! Un interviu foarte frumos ! locco_smiley_10 locco_smiley_10
Felicitari!
Felicitari Andrei si Arci pentru interviu! Andrei este un tanar deosebit, un autor a carei carte am citit-o rapid, rapid, pentru ca vroiam sa stiu mai multe! Cu astfl de interviuri, aflam ceva mai multe si despre autor!
va multumesc in numele meu si a lui andrei.
eu cred ca vom mai citi carti marca andrei pentru ca andrei este un tinar talentat care scrie foarte bine si sensibil(marturisesc ca m-am mai delectat cu citeva pagini dintr-un nou roman),dar deocamdata „copilu”trebuie sa se concentreze pe scoala(bac,admitere).
inca odata felicitari „copilu”! locco_smiley_10
Fericire să ai! Și o carieră de succes, Andrei Cioată!
Felicitări, Arci! Numai oameni speciali!
felicitari Andrei, astept urmatoarea aparitie, un interviu frumos
felicitari Arci
Ma bucur ca avem parte de tineri autori asa de talentati. Frumos interviu! Vreau si eu sa citesc cartea.
Vaii, se putea sa nu aveti interviu si cu Andrei? <3 E un om super si ma bucur ca ati avut ocazia sa ii puneti si lui cateva intrebari, pentru ca merita. Cat despre calatorit, asta este si cel mai mare vis al meu. 😀
Super interviu 🙂 De asemenea, și eu îmi doresc să vizitez întreaga lume… Ba chiar m-aș bucura dacă aș putea locui în mai multe locuri deodată 😀
Felicitari, Arci!
Felicitari, Andrei si vezi cum faci ca macar un sfarsit sa nu fie la fel! Continua!
Succes in tot ceea ce vrei sa realizezi!
Asteptam cu nerabdare acest interviu. Mult succes in continuare, Andrei! Felicitari Arci!
nu-mi pot da cu parerea despre Andrei ca si scriitor pentru ca nu am avut ocazia sa-i citesc nici o carte pana acum,. insa l-am intalnit pe Andrei in mediul online si m-a dezamagit complet prin atitudinea lui de om neserios. am tinut legatura pe facebook aproximativ o luna, timp in care rezervarsem niste carti de la el si el de la mine, ne-am inteles asupra termenului de schimb, si totul a fost ok cel putin aparent. dupa ce am facut tot posibilul sa -mi respect termenul dat, desi aveam mullte schimburi de facut cu alte persoane, care ma asteptau, ei bine Andrei tocmai isi achizitionase unele dintre cartile pe care le rezervase la mine. am incheiat colaborarea cu el intr-un mod civilizat, el dandu-mi impresia ca oricum nu da doi bani pe cuvantul dat in general, si pe seriozitate. ulterior am facut o postare despre tot incidentul asta pe pagina mea cu si despre carti de pe facebook, si am fost mirata sa vad ca si alte persoane au patit la fel ca mine, in ceea ce priveste seriozitatea lui.
2militarism