Interviu Roman Natasa-poet-In Palma Evei

Interviu Roman Natasa-poet-In Palma Evei

by -
20

Striptease diurn/De fiecare dată/Amân/Să-ţi fac Striptease diurn/Să-ţi permit/Să-mi sfâşii hainele/Una câte una

Interviu Roman Nataşa-poet-ÎN PALMA EVEI

Data naşterii : 22.12.1987

Locul naşterii: Lipova

Activitatea literară:

RETEAUA LITERARA (format electronic)

AGONIA.RO  (format electronic)

POEZIE.RO (format electronic)

LITERATURITATE .RO (format electronic) – http://natasavalentina.blogspot.ro

Apariţii literare:

Pe urmele cireşerilor, 2009.

În căutarea jocului sfârşit, 2010.

În căutarea jocului sfârşit, 2011.

Revista Singur, numărul 36-37, aprilie 2014.

 Revista Gutenberg, numărul 21, decembrie 2014

 Revista Gutenberg, numărul 22, martie 2015 cu articolul Femeia- atunci şi acum

 Revista Gutenberg, numărul 23, iunie 2015 cu articolul Adrian Melicovici

 Antologia PE ALEEA CUVINTELOR

(Editura Inspirescu, 2015)

Antologia Urzeala Cuvintelor

(Editura Fundaţiei „Ioan Slavici”, Arad 2016)

Volum personal de versuri ÎN PALMA EVEI

(Editura Sfântul Nicolae, Brăila 2015)

 Premii obţinute

Menţiune la Concursul interjudeţean de haiku şi fotografie „Floare de cireş” Ediţia I, Timişoara, aprilie 2007.

Premiul al III-lea la la concursul de scrisori, eseuri şi mesaje de dragoste „Dulcea mea doamnă.Eminul meu iubit.”, ediţia a IX-a, secţiunea adulţi

Menţiune la concursul naţional „Unifero” 2015 secţiunea adulţi

Premiul special la concursul de scrisori, eseuri şi mesaje de dragoste „Dulcea mea doamnă.Eminul meu iubit.”, ediţia a X-a, secţiunea adulţi

 

    1.De ce scrii poezie şi nu proză?

     De 15-16 ani scriu poezie pentru că este parte din fiinţa mea, la fel ca respiraţia sau zâmbetul pe care îl ofer celor din jurul meu în fiecare zi. Oamenii nu pot trăi fără hrană, apă, aer, eu nu pot trăi fără a scrie, fără a-mi exprima cele mai intime stări sufleteşti. Este tentant să mă apuc şi de proză, însă prefer să las ideile să crească în mintea mea.

    2. Cine e cel mai mare critic al tău?

      Cel mai mare critic al meu sunt eu. Am avut în jur persoane care mi-au oferit foarte multe sfaturi utile, însă, cu timpul, evoluând, au crescut şi pretenţiile mele în ceea ce priveşte creaţia mea. Din punctul meu de vedere, a fi mulţumit de felul cum scrii proză sau poezie înseamnă a refuza să creşti. Întotdeauna se poate mai bine. Întotdeauna poţi privi mai sus. Totul ţine de tine. În  momentul în care tu conştientizezi cine eşti, ce eşti şi drumul spre care te îndrepţi, vizualizezi modul în care îţi doreşti să îţi atingi obiectivele propuse. Nu aspir la succes, însă îmi doresc ca fiecare poezie de-a mea să fie mai bună. Ce am scris în urmă cu doi ani este mult bun din punct de vedere calitativ decât creaţiile mele de acum 14 ani. O poezie bună e precum vinul.

   3. Cum ţi se pare că e primită poezia de cititori?

     Depinde de persoanele care citesc poezie. Totodată depinde şi de poezia care se publică şi este promovată în zilele noastre. Există poezie slabă, dulceagă şi foarte bine primită, adresată unui public mediocru. Am avut ocazia să citesc poezie foarte bună, însă nu suficient promovată. Despre unii dintre aceşti poeţi talentaţi am scris articole şi am încercat să îi promovez în revista România Ta Diaspora fondată de Adrian Melicovici tocmai pentru că eu cred în valoarea şi evoluţia lor.

  4. Cât e de greu să publici în România?

     Nu este greu să publici în România, însă este important să fii remarcat şi promovat. Există poeţi şi prozatori talentaţi, premiaţi, însă necunoscuţi cititorilor de poezie bună.

   5. Când ai început să scrii şi unde ai publicat primele versuri?

     Mi-aduc aminte că eram în clasa a 7-a când am scris prima poezie. Se numeşte Iarna şi o păstrez şi acum în caietul cu copertă roşie. Au trecut foarte mulţi ani de-atunci. Primele versuri au fost publicate în revista Muza, iar „copilul meu literar” În palma Evei a fost publicat 14 ani mai târziu. Am aşteptat să cresc şi de-abia după aceea mi-am împlinit primul meu vis.

    6. Care este poetul preferat(sau care te-a marcat mai mult)?

      Sunt mai mulţi poeţi pe care îi admir şi care mi-au influenţat creaţiile şi mentalitatea: Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Rainer Maria Rilke. Carina Baba (Ienăşel) şi Carla Ivănescu sunt cele de la care am învăţat să cresc; citesc cu încântare versurile calde şi feminine scrise de Lucia Bibarţ şi Florica Ranta Cândea; poezia Antoniei Zavalic frânge întotdeauna ceva în mine prin emoţia puternică pe care mi-o trezesc poemele ei; poeziile lui Paul – Alexandru Dolha au o sensibilitate aparte care îmi electrizează sufletul, creaţia lui Mihai Cotea redă fidel realitatea ochilor mei, iar lirica Mariei Şarpe m-a impulsionat să fiu mai bună.

     7. Ce dorinţe, visuri ai în privinta creaţiilor tale sau în viaţa particulară?

       Nu ştiu dacă va veni o zi în care voi fi mulţumită de felul în care scriu, însă peste vreo 2-3 ani îmi doresc să public al doilea volum. Până atunci scriu, trăiesc, iubesc şi încerc să extrag tot ce este mai bun din această călătorie numită viaţă.

     8. Cum ai defini tu poezia?

Striptease diurn

De fiecare dată
Amân
Să-ţi fac
Striptease diurn
Să-ţi permit
Să-mi sfâşii hainele
Una câte una
Ţi le trimit
Prioritar
Cu dedicaţie
Scrie-mi.

      Poezia-mi este un striptease diurn, un act intim prin care împărtăşesc celor care mă citesc viziunea mea despre iubire, femeie, Dumnezeu, moarte, foame, avort, teamă. Filme, cărţi, anumite cuvinte şi persoanele speciale din viaţa mea mă inspiră să scriu. Cineva, la scurt timp după ce am publicat volumul meu de debut, a spus că este un act de curaj a-mi pune pe hârtie creaţiile. Poate că este aşa. Nu ştiu. Poezia este mişcare, viaţă, ritm, bucurie, melancolie, posibilitatea de a supravieţui timpului prin realitatea pe care o exprimă.

Mulţumesc Nataşa că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

20 COMMENTS

  1. Felicitari pentru interviu. Ca de fiecare data, ma bucur sa citesc interviurile voastre, pentru ca mi se par o oportunitate grozava de a afla despre autori romani de care nu am auzit pana acum. Faceti o treaba grozava! locco_smiley_10

  2. Bravo, Natașa! Mulțumesc pentru cuvintele calde și pentru că ai acceptat ca lumea să cunoască părticele din tine prin acest interviu. Noi, cei care-ți citim și iubim poezia, ne bucurăm de fiecare suflu literar venit din partea ta.
    Mult spor pe mai departe în tot ce faci! 😉 locco_smiley_10 locco_smiley_46

  3. multumesc natasa si multumesc tuturor pentru aprecieri.
    ne straduim sa-i cunoastem si sa vi-i prezentam si voua pe tinerii nostri autori

  4. Hah, se pare ca avem in mare parte aceiasi poeti preferati! Frumos interviu. Mai asteptam sa ne uimiti si cu altele! locco_smiley_37 locco_smiley_37

  5. Felicitari ! Ador aceste interviuri, prin intermediul lor cunosc oameni minunati ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  6. Felicitari p-entru interviu 🙂
    Nu cunosc autoarea dar este bine ca mai aflam si noi prin intermediul vostru. Multumim 🙂
    Are un chip asa de angelic 🙂 . Succes in continuare.

  7. Multumesc, Literatura Pe Tocuri, pentru acest prim interviu din viata mea despre ce si cum scriu. Multumesc mult, Arci! A fost o bucurie pentru mine sa imi deschid sufletul in fata voastra, vorbim despre creatiile mele. Multumesc mult, Vero, deoarece m-ai aadaugat in acest grup minunat in care sunt promovati oamenii talentati! Va pup si va imbratisez din tot sufletul pe voi, cei care ma cititi! 🙂 :*

  8. Frumos interviu,felicitări doamnă Roman Nataşa !
    Felicitări,de asemenea,doamnei Arcidalia Ghenof şi nu în ultimul rând echipei de la „Literatura pe tocuri” !
    Vă mulțumesc pentru efortul pe care îl depuneți pentru a promova cultura,arta în general şi pe creatorii de artă. Sunteți minunați !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.