ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi – Imanuel Geiss – Editura ALL

ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi – Imanuel Geiss – Editura ALL

ISTORIA LUMII

ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi – Imanuel Geiss – Editura ALL – recenzie

ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi

Autor; Imanuel Geiss

Editura ALL – ALL EDUCATIONAL

Anul apariției: 2012, 2013

Titlul original: Geschichte im Überblick (1986, 2006)

Traducători: Dragoș Dinulescu, Matei Iagher

Număr de pagini: 704

   ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi este un volum enciclopedic foarte util iubitorilor amatori de precizie istorică si absolut necesar, celor profesioniști.

     În lipsa unei cunoaşteri temeinice a datelor, istoria rămâne la nivel de simplă speculaţie, iar fără  clasificarea acestor date în cadrul unor corelaţii, ar ajunge să fie considerată doar o ştiinţă abstractă.

   Structurată pe epoci, teme şi secţiuni, cu bogate tabele cronologice şi sinteze, cartea ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi cuprinde toate datele importante ale istoriei, oferind cititorului un excelent instrument pentru studiul acesteia dintr-o perspectivă simplă şi originală, surprinzând toate elementele esenţiale pentru înţelegerea deplină şi complexă a parcursului istoric al omenirii.

   Lucrarea este împărțită în 144 de capitole, organizate în nuclee de date corelate. Lor li se adaugă, sub titulaturi cvasiformale, priviri de ansamblu asupra istoriei statelor și schițe schematice pentru descifrarea unor situații complicate ale trecutului, ordonate cronologic.

  Un concept relativ nou de abordare a istoriei universale, preluat aici, este acela supranumit Big History (Marea Istorie), însemnând includerea istoriei omenirii în cadrul evoluției universale, de la Big Bang până la prezentul nostru planetar. Privirea de ansamblu permițând perceperea pragmatică a istoriei cu adevărat globale a lumii.

  În vederea unei mai bune înțelegeri a complexității realităților istorice se utilizează generalizarea progresivă, care are rolul de a lărgi tot mai mult perspectivele, iar conceptualizarea pe bază de mecanisme istorice este chemată să ofere o cât mai mare obiectivitate a analizelor, să garanteze ieșirea din clasica capcană a dihotomiei subiectivitate-obiectivitate.

  În pofida covârșitoarei abundențe și diversități de activități sau conduite umane, se poate observa unitatea esențială a procesului istoric în timp și spațiu. În principiu, numeroase mecanisme istorice sunt valabile pretutindeni și întotdeauna. Recurgerea la ajutorul lor servește la clarificarea complicatelor detalii care, altfel, ar rămâne neînțelese:

  Alternanța dintre vidul de putere și centrul de putere, dintre centru și periferie, este notabilă în întreaga istorie universală, la fel ca fenomenul migrației granițelor istorice, percepute ca limite schimbătoare ale marilor centre de civilizație. Expansiunea și prăbușirea pe cale pașnică sau prin puterea armelor a structurilor de putere, mai mari sau mai mici, prin conlucrarea dintre factorii interni și cei externi au decurs (și decurg) într-un mod izbitor de asemănător, în contrast cu diferențele de nuanță spațio-temporală din constelațiile umane; alternanța dintre centrele de putere și vidurile de putere posedă chiar un caracater universal. Noile centre de putere au apărut îndeosebi la periferia celor vechi, extinzându-se dinspre aceste margini și ajungând să umple golurile de putere.

  Nu pot să nu remarc, ca fan de literatură science fiction, cât de bine se pliază teoriile istorice moderne pe previziunile unui autor clasic al SF-ului. Isaac Asimov a inventat într-o serie space opera genială a sa, conceptul de Psihoistorie.

   În ciclul de romane Fundația, un om de știință pune la punct o metodă matematizată de a prevedea viitorul pe bazele istoriei omenirii, de până la acel moment. Dat fiind că povestea se petrece peste zeci de mii de ani și exista material de studiu ce cuprindea istoria comunităților umane de pe foarte multe planete, dintr-un vast Imperiu, identificarea șabloanelor sociologice a fost destul de precisă pentru a se putea prevesti căderea Imperiului și a se programa o accelerare a perioadei de trecere peste vidul de putere, înspre un nou centru de autoritate, diferit de cel pierdut în frământările omenirii.

„«Noul» ia naștere întotdeauna în urma diferitelor lui îngemănări cu «vechiul». Continuitatea depinde preponderent de factorii «mai vechi», în timp ce discontinuitatea vine dinspre factorii «mai noi».”

   Capitolele cărții lui Imanuel Geiss sunt astfel concepute încât să fie evitată o limitare națională și, mai degrabă, să fie subliniate aspectele de anvergură. Temele cuprind accentuări și referiri suplimentare, orientate către înțelegerea prezentului. Prin desfășurare și concluzii, fiecare capitol este legat de cel puțin alte două, dar fără trimiteri formale. Ordonarea relativ cronologică permite exploatarea temeinică a capitolelor precedente ca istorie preliminară a tematicii curente.

   În secţiunea sa finală, volumul cuprinde un bogat ansamblu de schiţe sintetice: Date cruciale ale istoriei mondiale * Sinteze ale istoriei statelor * Conducători şi oameni politici din cele mai importante state şi formaţiuni istorice * Religiile lumii * Marile familii de limbi * Concilii ale Bisericii * Ordine militaro-călugăreşti * Imperii coloniale * Mari războaie din istoria lumii * Mari crize diplomatice * Index de personalităţi.

   Variat structurate, Anexele pun la dispoziție un plus de material, parțial recapitulativ, mergând însă mai mult către detaliu. Planul cronologic, perspectivele generale asupra istoriei statelor, asupra domniilor, a regențelor și, mai cu seamă, schemele istorice sunt menite să servească drept procedeu mnemotehnic, trebuind, prin sistematizare, să clarifice contextele, adică să creeze transparența întregului. Aceste scheme corespund unor stări de lucruri deosebit de complexe, pe care reușesc să le radiografieze.

   Imanuel Geiss (n. 1931, Frankfurt/Main) a studiat istoria şi politica în universităţile din Munchen şi Hamburg. Din 1973 şi până în 1996 a susţinut cursuri de istorie contemporană la Universitatea din Bremen, cu o atenţie specială acordată spaţiului Lumii a Treia. A publicat numeroase lucrări de istorie a Germaniei, a Europei şi a lumii. Domeniile sale de interes se întind de la evenimentele din Primul Război Mondial până la istoria Africii, de la studierea rasismelor şi a revoluţiilor, până la analizarea Războiului din Iugoslavia din anii 1990. Deopotrivă istoric şi teoretician al istoriei, Geiss se situează uneori polemic faţă de istoriografiile recente părtinitoare ori ideologizante. Expunerile sale sunt, în aceeaşi măsură, riguroase şi provocatoare, întemeiate pe un discurs fundamental ştiinţific şi cu un meta-mesaj profund umanist. Printre cele mai importante titluri : Panafricanismul. Despre istoria decolonizării (1968), Lungul drum către catastrofă. Preistoria Primului Război Mondial, 1815-1914 (1991), Istoria rasismului (1993), Războiul din Iugoslavia (1995), Prăbuşirea Uniunii Sovietice (1995), Viitorul ca istorie. Analize şi prognoze cronologice, 1980-1992 (1998), Istoria din amvon (1999), Istoria pe înţelesul tuturor (2002).

Cartea ISTORIA LUMII. Din preistorie până astăzi – Imanuel Geiss poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

 

10 COMMENTS

  1. Felicitări, Marius! Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta! Cred că este o carte pe care trebuie să o avem în casă!

  2. Deși nu prea citesc cărți de non-ficțiune, pe aceasta chiar mi-o doresc. Recenzia ta este minunată, exact așa cum mă și așteptam.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.