Jackie și Maria de Gill Paul – Editura Litera – recenzie
Jackie și Maria, de Gill Paul – Editura Litera – recenzie
Jackie și Maria
Gill Paul
Editura: Litera
An apariție: București 2021
Titlu original: Jackie and Maria
Nr. Pagini: 446
Gill Paul s-a născut în Scoția și este o autoare de ficțiune istorică și de nonficțiune. Printre romanele sale se numără: Women and Children First (2012), The Affair (2013), No Place for a Lady (2015), Soția secretă (The Secret Wife, 2016), Another Woman’s Husband (2017) și Fiica pierdută (The Lost Daughter, 2018).
Pornind de la versiunile prezentate presei de către cele două personaje celebre – Jackie Kennedy – soția celui de-al 35-lea președinte al Americii – John F. Kennedy și Maria Callas – faimoasa cântăreață de operă și soprană de talie mondială, acest roman care aduce în prim plan poveștile de viață ale celor două femei și a relației amoroase pe care au trăit-o în paralel cu miliardarul grec Aristotel Onassis.
Povestea se derulează ca un film, pe două planuri simultane, pe o perioadă de 20 de ani (1957 – 1977), alternând cele două variante dintr-o perspectivă narată detașat, obiectiv, de către autoare.
Astfel ni se prezintă viața Marei Callas, soprană americană de origine greacă, prinsă într-o căsătorie fadă, lipsită de pasiune, cu un soț mult mai în vârstă decât ea – Battista, care în timp îi devenise impresar și care îi controla cu ușurință viața și câștigurile obținute din cariera artistică. Crescută într-o familie săracă și destrămată, Maria are o relație disfuncțională cu mama sa care o șantajează constant în vederea obținerii de bunuri materiale. Frustrată de incapacitatea ei de a rămâne însărcinată și de faptul că relația cu Battista se rezumă strict la planul de afaceri, Maria își permite să se îndrăgostească de miliardarul grec – Aristotel Onassis, cu care începe o relație pasională de iubire. Relația celor doi este îngreunată de faptul că amândoi se regăsesc în ipostaza de a obține cu dificultate divorțul de partenerii de viață, de scandalurile publice care afectează imaginea Mariei și de faptul că cei doi copii ai lui Onassis nu sunt dispuși să o accepte pe aceasta în ipostaza de mamă vitregă.
Maria își dorește extrem de mult căsătoria cu Onassis, dar după nouă ani tumultoși de relație în care Ari evită legalizarea relației pe considerente care țin de afaceri, principii și nevoia de libertinaj, este pusă în situația de a descoperi că acesta urmează să devină soțul văduvei Kennedy.
Jackie Kennedy este o femeie frumoasă, sofisticată, cu rădăcini aristocrate, care se simte constant neglijată de bărbatul pe care îl adoră indiferent de dragostea necondiționată și de suportul pe care i-l oferă în viața de zi cu zi sau în cadrul rolurilor publice pe care este nevoită să le joace pentru a-l susține în campania pentru alegerile prezidențiale. Escapadele amoroase repetate ale lui John, pierderile dureroase a trei din cele cinci sarcini, presiunile socio-politice la care este supusă ca și Primă Doamnă urmate de asasinarea soțului de care se agăța cu disperare, o aruncă pe Jackie într-o depresie și debusolare crâncenă. Incapabilă să se întrețină singură și depășită de pretențiile la care familia soțului decedat o constrâng în mod constant, Jackie își găsește alinarea în brațele magnatului Ari Onassis, pe care îl manipulează să o ia de soție.
Ari, un personaj enigmatic, inteligent, spiritual, tandru, pasional și extrem de bogat, atrage cu ușurință orice femeie își dorește. Dependent de adrenalina cuceririlor, dornic de atenția presei și disperat să își sporească constant averea, Ari realizează mult prea târziu că decizia de a se căsători cu Jackie, este una greșită.
Abandonată, umilită, disperată, Maria nu reușește să își păstreze demnitatea rămasă și consimte să își însușească din nou rolul de amantă și confidentă pentru bărbatul pe care îl iubește dar care, legal, nu îi va aparține niciodată.
Spre sfârșitul vieții lui Onassis, destinele celor două femei – simbol ajung să aibă din ce în ce mai multe puncte comune, până când ranchiuna, gelozia și frustrarea pe care au resimțit-o una față de cealaltă din cauza unui bărbat care nu le-a meritat atenția, se transformă într-o relație de amiciție matură și asumată.
“ – Amândouă am avut parte de suferință, îi răspunse Maria. Și-apoi, trebuie să recunoaștem, nu era ușor să trăiești cu Ari, adăugă ea chicotind. N-a vrut niciodată ca noi două să ne întâlnim, cred că nu i-ar plăcea deloc dacă ne-ar vedea acum.
- Îmi pare rău că ți l-am luat. Cu tine ar fi trebuit să se căsătorească, nu cu mine.
Mariei i se făcu pielea de găină. N-ar fi crezut vreodată că doamna Kennedy avea să recunoască asta.
- Ai fost un premiu prea mare, îi spuse ea lui Jackie, iar Ari trebuia să aibă tot ce era mai bun. Nu te-am învinovățit pe dumneata, adăugă ea, deși nu era tocmai adevărat, ci pe el. Uneori era… se întrerupse, căutând cuvântul potrivit. De-a dreptul neghiob.
Râseră amândouă de termenul ales, care nu i se potrivea deloc și, în același timp, îl descria perfect.”
Un roman interesant din perspectiva detaliilor intime pe care le oferă și a manierei în care reușește să portretizeze personajele principale. O dramă care punctează slăbiciunile inimii și tragediile ce se pot naște din pasiuni scăpate de sub control față de persoane care trăiesc iubirea pornind de la considerente și priorități diferite.
Personal, acest roman mi-a lăsat un gust amar în ciuda faptului că mi-am propus să nu critic deciziile personajelor principale, dar îl recomand pentru capacitatea lui de a aduce asupra relațiilor o umbră de îndoială și un gram de introspecție atunci când vine vorba de ce suntem dispuși să sacrificăm pentru a ne satisface parțial nevoia de iubire.
Carte disponibilă pe site-ul Litera
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Jackie și Maria de Gill Paul – Editura Litera – recenzie
Multumim pentru recomandare Dana!
Cu drag!
Multumim pentru impresii, Dana!
Interesant subiect, o carte de pus pe lista.