Jocul adevărului de Sveva Casati Modignani

Titlu original: Il Gioco Delle Verita
Editură: Nemira
An publicaţie: 2011
Număr pagini: 600
Traducere din limba italiană de Emanuel Botezatu

Din primele pagini ale cărţii am avut impresia că asist la viaţa banală şi mulţumitoare a unei familii obişnuite din Milano, dar aparenta linişte era de fapt un paravan pentru focul mocnit din care mai târziu avea să izbucnească un incendiu.
„Începuse să-i fie limpede că, încet, dar sigur, soţia lui se îndepărta tot mai mult de el, lăsând în urma ei un sentiment amar, o suferinţă nebănuită până atunci.”
Roberta este căsătorită cu Oscar şi împreună au doi copii frumoşi şi sănătoşi. Femeia este foarte devotată familiei care, de altfel, este în mare parte dependentă de ea. Tabloul este unul normal: o căsnicie în care a intervenit rutina, o soţie hiper-activă care îmbină perfect serviciul cu treburile casnice, un soţ mulţumit de traiul comod de acasă care trăieşte cu impresia că un zâmbet aruncat soţiei poate şterge absenţa îndelungată şi doi copii care văd şi aud chiar dacă preferă să păstreze tăcerea.
În spatele tabloului sunt însă amintiri dureroase, vise sfărâmate şi suferinţe care izbucnesc în prezent şi care afectează armonia şi-aşa destul de fragilă.
Căsătorindu-se cu Oscar, îşi imaginase viitorul de soţie şi mamă în culori pastelate: copiii lor urmau să aibă parte de părinţi uniţi, nu despărţiţi ca ai ei, şi aveau să ducă o viaţă senină, fără griji. Iată însă că realitatea o contrazicea.”

Problemele se adună în familie, conflictele izbucnesc din neant, durerea se acutizează şi prăpastia dintre Roberta şi Oscar se adânceşte din ce în ce mai mult.
Până aici am văzut filmul unei familii în care lipsa comunicării distruge la propriu. Sunt sigură că povestea autoarei se regăseşte din plin în societatea actuală, iar acest scenariu deja poate fi considerat şablonul eşuării multor căsnicii.

Pentru a-şi rezolva problemele conjugale, Roberta apelează la singura persoană a cărei experienţă de viaţă o poate ajuta – mama ei. Aceasta alege să îi relateze propria poveste care se dovedeşte cutremurătoare dar are darul de a o readuce pe Roberta cu picioarele pe pământ şi de a consolida relaţia cu copiii ei. Pentru prima dată femeia înţelege că lucrurile ascunse afectează iremediabil fundaţia unei familii.
Copiii îşi dau imediat seama dacă în cadrul familiei sunt secrete nespuse. Şi suferă din cauza asta.”
Cu toate acestea, o dată ce i-au fost înşelate încrederea şi aşteptările, viaţa alături de Oscar nu i se mai pare atât de atrăgătoare. Dorinţa de a se îndrăgosti din nou, de a se simţi iubită, protejată şi înţeleasă apare brusc şi se acutizează rapid. Roberta devine confuză, iar furia proaspăt lăsată liberă o conduce spre luarea unor decizii drastice.
am greşit atunci când mi-am ales partenerul, chiar dacă în aparenţă am parte de o viaţă de familie normală.”

Au loc câteva răsturnări de situaţie, Roberta se distanţează tot mai mult de Oscar care se trezeşte cam târziu că e pe cale să piardă singura femeie pe care o iubeşte şi autoarea reuşeşte să ţină cititorul în şah până la ultima pagină. Suspansul creat este aproape insuportabil deoarece niciun moment nu îţi dai seama care va fi decizia finală a femeii. Sfârşitul este unul neaşteptat dar dorit şi apare ca soarele după furtună.
Mi-a plăcut faptul că Sveva Casati Modignani a reuşit să relateze o poveste care înfăţişează realitatea. Viaţa Robertei este cu siguranţă viaţa multor femei, dar personajul acestei cărţi alege depăşească obstacolele înfruntându-le ceea ce este demn de admiraţie. În timp ce majoritatea femeilor se plafonează înghiţind rutina şi indiferenţa ca pe nişte medicamente amare şi obligatorii, Roberta alege să se oprească şi să îşi spună punctul de vedere. Mai mult, femeia este dispusă să o ia oricând de la capăt cu curaj şi voinţă.
Deasemenea am apreciat abordarea trecutului. Autoarea subliniază indirect faptul că un trecut neasumat poate face ravagii în prezent. Amintirile Robertei ne arată clar cum copilăria şi adolescenţa i-au marcat deciziile ulterioare, iar timpul petrecut între cei doi părinţi care au ales să trăiască despărţiţi îi influenţează chiar şi viaţa actuală de familie.
Am avut impresia că nu citesc o carte ci că mă uit la un film al cărui scenariu este scris după o poveste reală.

De câte ori nu ne-am dorit altceva de la viaţă? De câte ori nu am simţit un gust amar şi metalic amintindu-ne de visuri ce nu s-au concretizat niciodată? De câte ori nu am aşteptat ceva de la persoana de lângă noi şi acel „ceva” nu a mai venit? De câte ori nu am simţit nevoia de a lăsa totul baltă şi de a pleca undeva departe?
Tot acest amalgam de sentimente îl trăieşte şi Roberta numai că ea are suficient curaj ca la un moment dat să pună punct şi să ceară ceea ce vrea.

Când am deschis această carte, mă aşteptam la un romance siropos dar romanul mi-a depăşit mult aşteptările. E un romance dar nici urmă de sirop! De fapt, povestea este una inedită şi captivantă în care trecutul împletit cu prezentul reliefează viaţa aşa cum e ea: cu momente fericite, cu alegeri greşite, cu zâmbete dar şi cu multe neîmpliniri. Personaje aparţinând mai multor generaţii arată cititorului cum trecutul îşi pune iremediabil amprenta asupra vieţii prezente, cum relaţiile de familie afectează caracterul şi deciziile, cum problemele apar dar nu dispar de la sine şi cum puterea de a înfrunta obstacolele se află în fiecare dintre noi.

Acest roman nu este o poveste care să îţi taie respiraţia ci este mai degrabă o poveste în care te poţi regăsi cu uşurinţă şi care te face să îţi strângi mâinile în pumni cu gândul la propriile dezamăgiri. „Jocul adevărului” este o lecţie de viaţă la care multe dintre noi am rămas probabil corigente dar care pune şansa într-o lumină nouă dătătoare de speranţă.

CITATE:

Dac-aş putea, ţi-aş dărui şi luna de pe cer, însă tare mi-e teamă că n-ai şti ce să faci cu ea.”
„Sunt fericită să te văd, să te iubesc, să-mi petrec timpul cu tine, însă simt nevoia să dispun de propria mea libertate după bunul plac.”
„Tatăl tau ar fi fost soţul ideal dacă eu nu aş fi fost o femeie atât de complicată.”
„Toate femeile sunt dispuse să renunţe la propriul orgoliu pentru bărbatul de care sunt îndrăgostite. Din păcate, aceasta este crucea care ne-a fost dată s-o ducem în spate.”
„Nu am avut niciodată înclinaţii spre stoicism, dar cu toate acestea mi-am impus mereu să-l slujesc, să am grijă de el, să-i trec cu vederea slăbiciunile şi viciile.”

sigla NemiraCartea Jocul adevărului de Sveva Casati Modignani a fost oferită pentru recenzie de către Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

5 COMMENTS

Scrie un comentariu. Vorbeste cu mine!