Kult – Stefan Malmström – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Kult – Stefan Malmström – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Titlul: Kult
Traducere: Alexandra-Maria Vrînceanu
Editura Lebăda Neagră
Anul 2022
Nr. pagini 372
“Ștefan Malmström este un fost jurnalist de știri, care a lucrat pentru serviciul național suedez de radiodifuziune Sveriges Radio, precum și pentru postul de televiziune suedez TV4. În prezent este consultant, lector și autor. Încă de la o vârstă fragedă, manipulat fiind, Ștefan sa alăturat Bisericii Scientologice din Hässleholm, un orășel din sudul Suediei. “Kult” este prima sa carte și este bazată pe experiențele trăite în perioada în care a făcut parte din această confesiune.”
“KULT este un thriller captivant, dar care are un element ce îl diferențiază de alte romane de acest gen: este inspirat din evenimente adevărate, îngrozitoare din viața autorului și care s-au petrecut în cadrul Bisericii Scientologice. Acestea sunt explicate mai pe larg în ,,Nota autorului” de la finalul romanului.
O fetiță de patru ani și tatăl ei sunt găsiți fără suflare în orașul suedez Karlskrona, dar poliția constată rapid că a fost vorba despre crimă, urmată de sinucidere, o tragedie ce nu mai necesită deschiderea unei anchete amănunțite.
Cu toate acestea, Luke Bergmann, fost infractor, bântuit încă de trecutul său violent, crede că oamenii legii se înșală. Viktor, bărbatul decedat, era prietenul său cel mai bun, iar Luke este convins că acesta n-ar fi recurs niciodată la un asemenea gest abominabil.
Când mai multe cadavre sunt descoperite, Luke este sigur că este vorba despre unul și același ucigaș. Singur, el pornește o anchetă proprie, care îl poartă cu zeci de ani în urmă, aflând astfel de implicarea prietenului său într-un cult religios. Secrete întunecate sunt dezvăluite, în timp ce Luke se luptă să-și țină îngropați propriii demoni.
Când Luke se trezește în vizorul unui ucigaș, căutarea adevărului devine o luptă pentru propria supraviețuire.
Poate Luke să facă dreptate pentru Viktor și fiica lui și să demonstreze că cel mai bun prieten al său nu a fost un criminal sau umbrele trecutului îl vor copleși?”
Povestea începe cu moartea lui Viktor și a fiicei sale de 4 ani – Agnes. Prietenul lui Viktor, Luke, îi aștepta la cabana lui pentru cină. Văzând că nu vin (nu stătea în obiceiul lor să nu anunțe ) îi caută, dar la Viktor ușa era închisă, luminile stinse, și se auzea o muzică veche de jazz, pe care nu știa că prietenul lui o agrează. Îngrijorat o anunță pe Therese, fosta soție a lui Viktor, care vine cu cheile și amândoi găsesc o scenă de coșmar: Agnes culcată pe pat otrăvită și Viktor spânzurat. Pe pernă un bilețel de sinucigaș cu niște versuri:
“Trupul se naște /Ajunge-apoi în mormânt / Ca să se nască iar pe-acest Pământ”
Detectivul Anders Loman este convins că se va dovedi o sinucidere, dar Luke nu e împăcat cu ideea. Își amintește că în apartament era întuneric, așa că intră din nou, încercând să reconstituie evenimentele, să vadă de ce prietenul lui s-a spânzurat în beznă.
Intrarea în locuința, sigilată de poliție, îi aduce întâlnirea cu o altă polițistă Jonna Gustafson. Până la urmă Loman constituie un grup de anchetă cu Jonna și Mattias, ceilalți polițiști anchetând un alt caz de răpire. Dar Luke nu renunţă, discută cu terapeuta la care mergea Viktor, care nici ea nu crede în ideea sinuciderii, apoi începe să cerceteze trecutul prietenului său.
Așa va afla despre perioada lui din tinerețe în Biserica Scientologică, apoi plecarea și arderea cărților legate de cult, și e și mai intrigat văzând în biblioteca lui Viktor trei cărți ale cultului, pe care el știa că le arsese.
La început Jonna ezită să-l creadă dar, comparând pozele cu biblioteca și urmărind documentarul vechi unde era filmată arderea cărților, va realiza că Luke are dreptate
Luke va identifica cunoscuți ai lui Viktor, foști membrii și ei, și va afla că acesta făcuse parte dintr-un grup de așa ziși “inițiați”.
Odată cu el aflăm despre ramura Bisericii Scientologice din Karskrona, despre practicile adepților, despre tehnicile de spălare a creierelor, despre cum erau atrași și li se pretindeau sume mari de bani. Li se povestea despre fondatorul bisericii Hubbard, care combina ideile budiste cu cele hinduse. Englezul George, fondatorul ramurii din orășel, pretindea că e discipolul lui Hubbard, se vorbea despre reîncarnare, despre vieți anterioare, li se induceau idei.
Geoge cumpărase un teren în apropiere, unde înfiinţase o comunitate și unde se săpa cu râvnă, să degajeze nava galactică, cu care veniseră strămoșii lor pe planetă și cu care vor pleca și ei aleșii. Aiureli care însă au prins la tineri, și încă mai sunt susținute moderat.
Luke reușește să afle lista “inițiaților”, află despre sinuciderea a doi tineri frați și desființarea ramurii bisericii.
Căutând membrii din listă află că mulți au murit, s-au sinucis ca și Viktor din motive neelucidate. Fiecare s-a spânzurat în întuneric, în casă se auzea melodia de jazz, identificată ca fiind “Tema Navei-Mamă” de pe albumul “Imn închinat celei de-a șaptea galaxii” al lui Chick Corea, și la fiecare se găsise același bilet de sinucigaș în versuri.
Medicul legist le spune că micuța Agnes fusese violată, așa că cercetarea se va împleti cu alta legată de pedofilie. Vor descoperi că pedofilul era cel care-i ucisese pe unii din foștii membri din lista lui Luke.
Dar care era povestea lui veți vedea citind cartea!
Cu toate că Loman îl confruntă cu trecutul lui, Luke nu renunţă la cercetări. Este atacat de niște bătăuși, apoi pedofilul, despre care aflase că-și schimbase numele, vrea să-l omoare la ordin, când Luke reușește s-o salveze pe Jenny, ultima în viață din listă.
Dar cine îl angajase pe pedofil, cine îl dirija și ajuta?
Luke și Jonna sunt derutați și de schimbările bruște de atitudine și comportament ale lui Loman, pare că le-ar pune piedici, dar pun totul pe seama bolii acestuia. Sunt și mai șocați când Mattias le spune că arestările anterioare în cazul pedofilului, fuseseră făcute de Loman.
Oare ce legătură există între ei?
Din aproape în aproape Luke și Jonna vor dezlega misterele și vor găsi vinovatul.
În paralel autorul ne vorbește despre viețile private ale polițiștilor, dar și a lui Luke, și despre interacțiunile lui cu Jonna.
Povestea este cu atât mai intensă cu cât ficțiunea este bazată pe evenimente reale din viața autorului, care a fost în tinerețe membru al Bisericii Scientologice.
Despre partea de adevăr din romanul Kult autorul ne vorbește în nota de la finele cărții.
O carte cu atât mai înfricoșătoare cu cât te face să vezi cât de inventivă și diabolică poate fi mintea umană și cum se poate manifesta.
Mulțumesc pentru recenzie Arcidalia!
Felicitari pentru recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!