Lansare carte – “Inscripție despre Absurd” de Alexandru Calmâcu

Lansare carte – “Inscripție despre Absurd” de Alexandru Calmâcu

by -
2

Lansare carte – “Inscripție despre Absurd” de Alexandru Calmâcu

   Profesorul Alexandru Calmâcu, director al Editurii Universităţii din Bucureşti, a lansat vineri, 20 octombrie, romanul “Inscripție despre Absurd”, carte publicată de Editura Tracus Arte în acest an.

    „Inscripţie despre Absurd” continuă seria romanelor diacronice semnate de scriitorul Alexandru Calmâcu. Tema principală privind dispariţia legislaţiei dintr-o comunitate, una oarecare, deci anonimă, oferă personajelor prilejul de a constata că într-o situaţie extremă, de neconceput, cele mai perverse evenimente se pot rezolva fericit în spiritul voinţei umane, nicidecum în cel al presiunii sociale, al subjugării, ca efect al unor interese colective. Întâmplările narate îmbină umorul excentric cu ironia, comicul de limbaj cu cel de situaţie, realizându-se, în egală măsură, un tablou complet de caractere, dintre cele mai reale şi absurde.

   ”Subiectul abordat în acest roman m-a obsedat de mult timp, nu de ieri sau de azi. Ca ziarist şi om de litere m-am lovit inevitabil de legi, unele strâmbe, altele prost interpretate. Fără îndoială, personajele mele, într-un fel sau altul, cad victime, fiindcă Justiţia se ţine mână-n mână cu Absurdul. O atenţie deosebită am acordat limbajului, unul vioi şi suculent, deoarece această naraţiune este un dialog permanent între povestitor şi cititori”, a afirmat Alexandru Calmâcu.

   De asemenea, renumitul critic literar și eseist, Doru Mareș a apreciat: „Fără a exagera, în romanul «Inscripţie despre Absurd» am întâlnit pagini de mare literatură. Alexandru Calmâcu e un povestitor desăvârşit, observă fiecare detaliu şi nu iartă. Naraţiunea rămâne deschisă oricărei interpretări. Un lucru rămâne cert: stilul şi dinamica naraţiunii sunt inconfundabile”.

   Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate organizată la Libraria Carturești – Verona, la care au luat parte: Ion Bogdan Lefter (poet, critic, istoric literar si profesor la Facultatea de Litere din București), Doru Mares (critic literar si eseist), Dan Mircea Cipariu (scriitor), precum si actrița Teatrului Bulandra, Profira Serafim.

    Alexandru Calmâcu a mai publicat volumul “Critica Educaţiei” (Editura Paralela 45, 2010), prima lucrare ce realizează o adevărată “radiografie” a sistemului de învăţământ românesc şi transformările sale de la comunism la capitalism, romanul dicronic “Cronică despre alb sau negru”(Editura Tracus Arte, 2015), dar și volumul “Vise în paragină”, o colecţie de editoriale în care sunt prezentate şi satirizate întâmplări inedite din societatea românească postcomunistă.

    Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Eevenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2016 ocupă funcţia de director al Editurii Universităţii din Bucureşti.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.