Legiunea Blestemaților de Sven Hassel - Editura Nemira

Legiunea Blestemaților, de Sven Hassel – Editura Nemira – recenzie

Legiunea Blestemaților

Autor: Sven Hassel

Editura Nemira

Colecția: Armada History

Anul publicării în limba română: 2020

Titlul original: Fordømtes Legion / Legion of the Damned (1953)

Traducere: Radu Pontbriant

Număr de pagini: 368

  Romanul Legiunea Blestemaților, primul al unei serii devenite legendare, prezintă ororile războiului descrise de cineva care le-a trăit în prima linie – viitorul scriitor Sven Hassel (pe numele său din naștere Børge Willy Redsted Pedersen).

  Viziunea sa pseudo-biografică este una dintre primele (și încă puținele) perspective literare ale inamicului – așa cum îl prezintă majoritatea cărților despre perioada hitleristă.

  Există, până în zilele noastre, o reținere a învinșilor de a glorifica beletristic faptele propriilor armate, cum o fac fără nicio grijă de ridicol învingătorii.

  Sven Hassel a găsit modalitatea acceptabilă pentru a-și universaliza opera, protagonistul său asumându-și destinul care l-a repartizat în tabăra greșită, fără să se poată sustrage de la executarea unor ordine pe care nu ar fi vrut să le urmeze, demonstrându-se totuși suficient de indezirabil încât să ajungă prin închisorile celui de-Al Treilea Reich și apoi să fie utilizat drept carne de tun în batalioanele sale disciplinare.Legiunea Blestemaților de Sven Hassel - Editura Nemira

„Când simți că fiecare secundă ar putea fi ultima, ai tot timpul să gândești, vă asigur. Și pentru prima dată, de-o veșnicie, redobândisem conștiința de a fi cineva. De la o vreme încetasem să mai am despre mine însumi cea mai neînsemnată părere; personalitatea îmi fusese comprimată, strivită în fel și chip, dar reînviase, supraviețuind umilințelor și degradărilor zilnice. Te salut, conștiință! Mai exiști, totuși. Și ai rămas tu însăți. Privește-te: ești pe cale să faci un lucru pe care ceilalți n-ar îndrăzni să-l facă. Mai ești încă în stare de ceva. Ceva indispensabil.“

  Alter ego-ul autorului este un danez devenit cetățean german și înrolat în Wehrmacht din motive economice.
Dezertarea sa și pierderea iubitei care l-a ajutat sunt amintite parcă în treacăt, cu minimă dramatizare.
Viața din penitenciar, unde condamnații germani la muncă silnică nu o duceau mai bine ca prizonierii din lagăre, apoi antrenamentele inumane de dinainte de expedierea pe front într-un batalion disciplinar, fac ca războiul propriu-zis să pară aproape preferabil pentru soldații abrutizați care au urmat trasee asemănătoare. Un loc unde reușești, în sfârșit, să îți faci câțiva camarazi și unde îndrăznești să râzi la o glumă macabră, între un masacru și altul, sub bombardamente distrugătoare sau în marșuri forțate ale morții.

  Pe Frontul de Est, soldații Batalionului Disciplinar sunt considerați carne de tun. Prost echipați, ei vor descoperi limitele la care se poate ajunge pentru supraviețuirea în stepele siberiene… și vor trece de ele.

  Vocea narativă are un ritm liniar și terminologie simplă, nicio clipă neîncercând să alunece înspre senzațional.

  Parcă simți că răsuflarea povestitorului emană un ger interior cumplit, înșirând sec realități sinistre, așa cum numai vocea supraviețuitorului unor grozăvii inimaginabile o poate face.

  Totuși, umanitatea triumfă în cele mai neașteptate moduri, în cărțile lui Hassel, prin amuzamentul cinic și jovialitatea de genul „și-așa nu mai am nimic de pierdut”, cu care trec prin iadul bătăliilor Sven și camarazii lui sortiți pieirii.

Un roman excelent, dar extrem de șocant – avertisment pentru spiritele mai sensibile.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

13 COMMENTS

  1. Fratele meu citește Sven Hassel. Eu am răsfoit și am dat peste niște pasaje șocante. E greu să citești o astfel de carte, o astfel de serie, dar realitatea războiului a fost așa cum o expune Sven Hassel sau chiar mai cruntă.
    Felicitări pentru recenzie, Marius!

  2. Felicitari Marius! Am citit cartile seriei cu ani in urma cand au aparut prima data la noi,dar nu as fi reusit sa le recenzez.

  3. Am si eu cateva carti autorului in bibliotecă. Sper sa le citesc curând. Foarte frumoasă recenzie, Marius

  4. Felicitări pentru frumoasa recenzie! Am citit multe din romanele din serie aparute la vremea aceea! Dure, amuzante pe alocuri, o lectură plăcută!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.