Lista judecătorului de John Grisham – Editura Rao – recenzie

Lista judecătorului de John Grisham – Editura Rao – recenzie

by -
3
Lista judecătorului de John Grisham - Editura Rao - recenzie

Lista judecătorului, de John Grisham – Editura Rao – recenzie

Lista judecătorului

Autor: John Grisham

Editura Rao – 2022

THE  JUDGE’S  LIST 
Traducere Mihaela Neacșu
Număr pagini: 345

  “În Informatorul, Lacy Stoltz a investigat un judecător corupt care a luat milioane de dolari de la un sindicat al crimei. Trei ani mai târziu, Lacy s-a săturat de munca ei și e gata de o schimbare. Apoi întâlnește o femeie misterioasă care este atât de speriată încât folosește o serie de pseudonime. Tatăl lui Jeri Crosby a fost ucis cu douăzeci de ani mai devreme, într-un caz care a rămas nerezolvat. Dar Jeri are în minte un suspect de care a devenit obsedată și pe care l-a urmărit timp de două decenii. Pe parcurs, a descoperit și alte victime. Bărbatul este genial, răbdător și întotdeauna cu un pas înaintea forțelor de ordine. El este cel mai viclean dintre toți ucigașii în serie. Are cunoștințe despre criminalistică, procedura poliției și cel mai important: cunoaște legea. Cum poate Lacy să-l urmărească, fără să devină următorul nume de pe lista lui? Lista judecătorului este, cu siguranță, cel mai surprinzător și înfricoșător roman al lui John Grisham”.

Un thriller riguros care lasă în urmă curtea de judecată și pătrunde adânc în colțurile mlăştinoase ale Coastei de Smarald din sudul Floridei.” ( Kirkus Reviews)

  Așa este! Acest roman este oarecum atipic pentru Grisham, ale cărui thrillere juridice au acțiunea mai mult în sala de judecată și în jurul celor din sistem.

  O reîntâlnim pe Lacy Stoltz, care lucrează la CCJ, unitatea care cerceta reclamațiile făcute împotriva judecătorilor, cunoscută pentru cazurile rezolvate. Lacy avea 40 de ani, un iubit stabil agent FBI, o viață împlinită, dar își dorea mai mult. Din letargie o scoate un telefon și o poveste, aparent neverosimilă și totuși…

  Deși la început își alege diferite pseudonime, până la urmă Jeri Crosby își spune numele adevărat și punctul de unde a pornit cercetarea ei. E greu pentru că de douăzeci de ani, cercetase cazul, acoperindu-și cu grijă urmele, pentru a nu fi descoperită,  putea părea ușor paranoică.  Dar se va dovedi că avea motive întemeiate să se teamă.

  Totul pornise cu moartea tatălui ei, găsit cu capul zdrobit și strangulat, cu o sfoară în jurul gâtului, legată cu un nod deosebit. Poliția nu reușise să rezolve cazul. Dar Jeri își folosește toată intuiția,puterea fizică și cea financiară, și merge pe urmele crimelor. Pentru că tatăl ei nu fusese singurul, mai descoperă încă opt  crime, cu același mod de operare, cu aceeași sfoară. Își dă seama că sfoara, mereu de aceeași culoare și dimensiune, cu același nod deosebit,  este semnătura ucigașului.

Acum vrea să încredințeze cazul CCJ-ului, de fapt lui Lacy, pentru că e convinsă că poliția sau FBI-ul nu ar fi crezut-o.

În fond era vorba de un judecător, cunoscut și ales, și cum spunea Jeri:

El deține autoritate supremă…în curtea de judecată și nu numai.”

  Drumurile lui, de-a lungul vieții, se intersectaseră în diferite momente cu toți cei uciși, cu fiecare având câte un conflict, sau o interacțiune neplăcută. Disciplina, pregătirea, cunoștiintele lui, răbdarea de-a se răzbuna peste ani, îl făceau greu de găsit.

  Avea un loc de care nu știa nimeni, unde își ținea armele și computerele. Studiase mult știința computerelor, făcuse chiar două programe spion, cu care putea intra în orice  rețea sau bază de date, și putea urmări toate cercetările care-l interesau.

  Știa că nu lăsase urme nicăieri, dar voia să afle la timp dacă cineva se interesa de dosarele crimelor, și totodată să fie la curent cu toate cazurile care ajungeau  în sala lui de judecată.

  Sceptică la început, Lacy, formează o echipă cu încă doi colegi Darren și Sadelle, și se ocupă în secret, până la un punct, de dosarele lui Jeri.

  Văzând că lucrurile par să stagneze Jeri îl provoacă pe Ross, care află și că intrase în vizorul CCJ-ului, așa că lucrurile se precipită.

La ultima crimă, unde mai apăruse o victimă colaterală, polițiștii găsesc o amprentă parțială. Așa că Lacy duce cazul la FBI.

  Acum avem pe de-o parte FBI-ul și pe Lacy cu Jeri, pe de altă parte pe Ross Bannick, care-și joacă ultimele atuuri, și-și activează toate mijloacele și deciziile, pe care le luase în cazul în care s-ar fi confruntat cu un eșec.

  Cu toate că știm de la început cine este vinovatul, cartea ne poartă într-o investigație interesantă, plină de adrenalină, până la final.

Avem parte de crime, răpiri, torturi, întâmplări din viețile victimelor, ale călăului, dar și ale anchetatorilor.

Ce se va întâmpla cu personajele?

Vor reuși să-l prindă pe Ross Bannick sau va scăpa ?

Ce hotărâre finală va lua acesta?

Va accepta să fie inculpat sau va alege propria cale?

  Sincer, nu credeam că mă va prinde atât de mult povestea, știind de la început cine e criminalul. Dar metodele, motivațiile halucinante, prezentarea crimelor, modul de ucidere, inteligența pusă în slujba răului și ușurința  cu care, un psihopat sau sociopat, trăiește printre oamenii normali, sunt interesante dar și înspăimântătoare. Nu degeaba – Wall Street Journal spune

  “Unul dintre cele mai bune thrillere ale anului…Abundând în detalii high-tech și inedite răsturnări de situație, romanul lui Grisham își copleșește cititorii cu o poveste în care misterul și suspansul sunt la cote maxime… “

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Încă n-am citit nimic de acest autor, ocolesc ca să zic așa genul, dar chiar pare interesantă povestea. Mulțumesc pentru recenzie ❤

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.