Literatura la feminin – 5 cărţi clasice de citit – Literatură pe...

Literatura la feminin – 5 cărţi clasice de citit – Literatură pe tocuri şi Cartepedia

Literatura la feminin - 5 cărţi clasice de citit

Literatura la feminin – 5 cărţi clasice de citit

   Literatura la feminin – autoare care ne inspiră să aprofundăm, să descoperim noi puncte de vedere. Urmând cursul firesc, întotdeauna pentru a înțelege prezentul și evoluția societății, trebuie să ne întoarcem în trecut, să remarcăm diferențele. Am ales 5 cărți clasice ce ne-au stârnit curiozitatea și forța cu care au reușit să rămână în sufletele cititorilor.

La răscruce de vânturi – Emily Brontë – Wuthering Heights

La răscruce de vânturi - Emily Brontë - Wuthering Heights

    La răscruce de vânturi – un roman care răscolește suflete stârnind sentimente contradictorii. Atmosfera sumbră, drama, personajele atent creionate și situațiile cu care se confruntă alcătuiesc un conglomerat, și gradual va crește intensitatea trăirilor. Poți iubi această carte sau o poți detesta din primele pagini. Sunt reacții firești, însă nu trebuie renunțat fără luptă. Doar empatizând cu personajele poți înțelege momentele cheie sperând la o schimbare de atmosferă. ,,La răscruce de vânturi” sparge barierele și se reinventează iar și iar atât în viziunea noastră, cât și a celor care aleg să ii ofere o șansă.

 Singurul roman al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă și aproape demonică dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație și de maniere a acestuia. Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândețea și comportamentul său aristocratic. Crezând că iubita lui nu-i împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei, și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat și rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe. Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăștinoase singuratice și măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.

1801
Adineauri m-am întors din vizita făcută posacului meu proprietar şi vecin, singura făptură care ar putea să mă mai tulbure aici! Într-adevăr, am poposit într-un ţinut minunat! Desigur că n-aş fi putut alege, din toată Anglia, un loc mai la adăpost de orice frământare omenească. Un desăvârşit rai al mizantropilor; iar domnul Heathcliff şi cu mine suntem parcă anume făcuţi să ne înfruptăm din acest ţinut al dezolării. Straşnic bărbat! Totuşi, nu cred că şi-a închipuit cum mi s-a încălzit inima de simpatie pentru el când, apropiindu-mă călare, am văzut că ochii lui negri se întunecă bănuitori sub sprâncene şi că la auzul
glasului meu îşi vârâ, cu o hotărâre acră, degetele şi mai adânc în jiletcă.
– Domnul Heathcliff? l-am întrebat.
Răspunsul a fost un semn făcut din cap.
– Sunt Lockwood, noul dumneavoastră chiriaş, domnule.
Am luat asupră-mi îndrăzneala şi vin ăn vizită la dumneavoastră imediat după sosirea mea aici. Nădăjduiesc că nu v-am plictisit prea mult stăruind să închiriez Thrushcross Grange. Am
auzit ieri că fi avea oarecare griji…
– Thrushcross Grange e proprietatea mea, domnule, m-a întrerupt el schimonosindu-şi faţa, şi, dacă mi-ar da mâna, n-aş îngădui nimănui să mă plictisească; intră!

Crima din Orient Express – Agatha Christie – Murder on the Orient Express

Crima din Orient Express de Agatha Christie

   Bazat pe o poveste reală, cartea Crima din Orient Express trimite cititorul în căutarea adevăratului criminal. Detaliile minuțioase și misterul din jurul crimei vor fi puse în valoare cu ajutorul celebrului personaj – Hercule Poirot. Subtilitatea și talentele ascunse sunt evidențiate de autoarea Agatha Christie- o maestră a romanului polițist. O carte de succes care stârnește imaginația și curiozitatea atât a cititorilor, dar și a regizorilor.

   Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot.

,,- Ma foi! spuse monsieur Bouc nemulțumit. Chiar toată lumea din acest tren minte?

– Asta urmează să aflăm, răspunse Poirot.”

„Dacă rezolvați acest caz, mon cher, am să cred cu adevărat în miracole!”

Persuasiune – Jane Austen – Persuasion – Literatura la feminin

Persuasiune - Jane Austen - Persuasion - Editura Corint

O poveste delicată de dragoste

    Persuasiune – ultima perlă literară scrisă de îndrăgita autoare Jane Austen. Un roman profund, emoționant în care regulile societății se îmbină cu trăirile ascunse ale personajelor. Un scenariu care se remarcă prin delicatețe, sensibilitate și pe alocuri cu aspecte umbrite de lipsa comunicării. Dacă ați apreciat ,,Mândrie și prejudecată’‘, atunci îndrăzniți să descoperiți și alte cărți ale autoarei. ,,Persuasiune” vă va pune răbdarea la încercare, însă finalul duios va reuși să compenseze întreagă luptă interioară.

  Sensibilă şi modestă Anne Eliott îl reîntâlnește, după ani, pe căpitanul de marina Frederick Wentworth cu care fusese logodită și de care se despărțise sub influență celor apropiați.

   Personaje cu temperamente felurite, animate de sentimente și interese variate, îi înconjoară pe cei doi tineri, defilând în decorul societății engleze din prima jumătate a secolului al XIX-lea unde, sub ochii noștri, se desfășoară o poveste delicată de dragoste sortită, de asta dată, împlinirii fericite.

   „Ceea ce cultura noastră dorește de la Jane Austen, se pare, nu este scriitoarea blândă, liniștită a rațiunii, nicidecum a simțirii. Nu o dorește nici pe autoarea plină de ură, nici pe aceea ironică, nici pe aceea preocupată de economie, nici pe scriitoarea cu un extraordinar meșteșug […]. Nu o vrea nici pe aceea care satirizează sistemul de clasă și prețiozitatea acestuia, nici pe criticul cultural radical care a știut să exploateze transformările vieții britanice din timpul revoluției industriale. Ceea ce se dorește în acest timp al imaginilor feminine post-casnice este Jane cea cu capsa pusă, care se revoltă împotriva convențiilor sociale, iritabilă, cu spirit independent și provocator, năvalnică. Precum majoritatea marilor romancieri, Jane Austen s-a dovedit a fi, în mod infinit, capabilă să se supună diverselor interpretări. Opera ei a devenit un adevăr universal recunoscut și în continuă schimbare.” Malcolm Bradbury

Fata cu cercel de perlă (Top 10+) – Tracy Chevalier – Girl with a Pearl Earring

Literatura la feminin Fata cu cercel de perlă

   Fata cu cercel de perlă – mai mult decât o carte, file pline de culoare, emoții, maturizare și sensibilitate. Un roman istoric ce se citește ușor, iar acțiunea pare să aibă un anumit curs. Timpul are propriul său ritm, diferit de realitatea care macină fiecare entitate. Autoarea s-a inspirat dintr-o pictură celebră reușind să contureze povestea ascunsă printre liniile fine ale culorilor. Dacă vă doriți un roman alert, atunci trebuie să aveți răbdare pentru că ,,Fata cu cercel de perlă” își propune să transmită liniște și sensibilitate.

   Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, Fata cu cercel de perlă, Tracy Chevalier construiește un superb roman istoric, avându-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou – și nu mai puțin misteriosul autor – capătă viață prin ficțiune, prin inventarea unei povești de dragoste între pictor și tânăra lui servitoare.

Roman ecranizat în anul 2003, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale.

Față cu cercel de perlă (1999), „un fenomen editorial” (Publisher’s Weekly) care a atins în scurt timp cifra record de un milion de exemplare vândute.

Orlando – Virginia Woolf –  Literatura la femininLiteratura la feminin - 5 cărţi clasice de citit

   Orlando este o punte în literatură. Pornind de la o experiență personală, autoarea Virginia Woolf dă forță personajului principal Orlando și îl transformă atât în bărbat, cât și în femeie. Tocmai acest subiect controversat incită la lectură. Un roman despre tranziție, acceptare, gânduri ascunse, sinceritate și revelație.
   Întruchipare ficţională a poetei Vita Sackville-West, prietenă apropiată a Virginiei Woolf, Orlando e un tânăr nobil de la Curtea reginei Elisabeta care, în mod miraculos, reuşeşte să traverseze mai multe secole, fără să îmbătrânească, dar schimbându-şi sexualitatea. Dacă în timpul Marelui Îngheţ din anul 1608 Orlando se îndrăgosteşte iremediabil de Saşa, o prinţesă rusoaică ce însoţeşte o delegaţie a ambasadei ruse la Londra, doar pentru a simţi gustul amar al deziluziei amoroase, într-o viitoare ipostază feminină va experimenta din plin constrângerile vieţii unei femei în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, dar şi în primul sfert al secolului XX, când însă teoriile feministe încep să câştige teren. Pe parcursul multiplelor sale metamorfoze, constanta va rămâne căutarea acerbă a frumosului, în artă, literatură sau natură, dar şi a sensului creaţiei, tonul meditativ fiind mereu dublat de ironie şi umor. Ajuns în secolul XX, în perioada interbelică, Orlando se căsătoreşte cu Marmaduke Bonthrop Shelmerdine, un căpitan de vas, şi îşi publică poemul Stejarul, scris de-a lungul secolelor de peregrinări prin istorie.
https://youtu.be/gUmTvO9KHHU
Noi am ales doar 5 cărți clasice, însă prietenii de la Cartepedia va oferă o lista variată de genuri care va pot cuceri iremediabil.

7 COMMENTS

  1. Sa imi fie rusine, fiindca nu am citit niciuna dintre cele cinci titluri!
    Am incercat candva La rascruce de vanturi, dar cred ca ar fi timpul sa o reiau 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.