“Two men say they’re the Duke of Something. One of them must be wrong.”

-Editura Miron-recenzie

Logodnica ducelui de Julia Quinn-o carte experiment

Titlul original: Mr Cavendish, I presume

Nr. pagini: 366

Editura Miron

Traducere: Gabriela Anca Marin

Anul: 2016

Gen: Historical romance, Romance

Seria Two Dukes of Wyndham: 1. Adevăratul duce de Wyndham-The Lost Duke of Wyndham, 2. Logodnica ducelui (Mr. Cavendish, I Presume)

     Julia Quinn este pseudonimul folosit de Julie Pottinger, autoare de romane historical romance şi romance. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi şi se bucură de succes printre cititori.

     După cum mărturiseşte autoarea pe pagina oficială, Mr. Cavendish, I Presume (Logodnica ducelui) a făcut parte dintr-un experiment personal ce a pornit de la premiza “Two men say they’re the Duke of Something. One of them must be wrong.” Primul volum The Lost Duke of Wyndham a apărut în America în iunie 2008, iar următorul în septembrie, câteva luni mai târziu. Acţiunea lor în mare parte se desfăşoară în paralel, dar din diferite puncte de vedere, ceea ce a determinat pe unii cititori să simtă acel déjà-vu. Avantajul sau poate dezavantajul nostru este că nu le putem compara, ci doar ne bucurăm de povestea lui Thomas Cavendis, duce de Wyndham.

    În cazul în care iubiți cărțile cu happy-end și cu personaje îndrăznețe, Julia Quinn ar putea deveni cu ușurință autoarea preferată. I-am citit aproape toate cărțile și recunosc, familia Bridgertons este în topul meu, probabil de aceea fără să vreau am avut tendința de a compara următoarele titluri care au au apărut sub semnătura acesteia.

     Logodnica ducelui este o carte ușoară care permite cititorului să fie într-o relaxare continuă și să tot spere ca autoarea să ridice nivelul chimiei, al pasiunii cu care ne-a obișnuit. Acesta este și dezavantajul, atunci când se întâmplă, parcă nu este suficient de mulțumitor.

    Amelia Willoughby visează la o căsnicie, are douăzeci și unu de ani, iar conform regulilor nescrise ale societăţii poate fi considerată fată bătrână. Consolarea ei ar putea fi că este logodită cu un bărbat puternic, ducele de Wyndham, numai că îl așteaptă de o viață și chiar nu mai are răbdare să îi suporte indiferența.
     Thomas Cavendish, are tot ce își dorește, însă el nu merge pe premiza că dacă ești duce totul pică din cer. Are propriul cod ce îl forțează să fie aristocratul responsabil, corect, să păstreze aparențele și să își aducă din când în când aminte că este logodit. Are în plan să se căsătorească, dar cândva, în viitor. Refuzul logodnicei sale de a onora invitaţia la dans, îi atrage atenția şi cumva îl stârnește, îl intrigă și în același timp parcă o vede cu adevărat. Vor ajunge să se provoace, să comunice și pentru prima dată să se sărute. Pentru Amelia este un prim pas, dar este conștientă că nu este suficient, ceea ce își dorește nu vine peste noapte.
      Thomas acceptă compromisuri, dar se bucură prea mult de libertate și chiar dacă a fost încheiată logodna de la nașterea lor ar vrea să schimbe ceva, să se bucure de privilegiul de a alege, nu-i place să fie încolțit.
    Totul se schimbă în clipa când în casa lui apare Jack/John Augustus Cavendish-Audley, în acel moment destinul lui va lua o altă direcție debusolându-l și întrebându-se de ce?

„-Deci…dacă părinții tăi au fost căsătoriți legal…
-Au fost, a spus imediat Audley
-Da, bineînteles. Adică nu…Adică…
-Ceea ce vrea să spună, a intervenit Thomas, care ajunsese la capătul puterilor, este că dacă, dacă ești fiul legitim al lui John Cavendish, atunci tu ești ducele de Wyndham.”

    Jack semăna izbitor cu John/tatăl său și băiatul favorit al bunicii sale. Atitudinea tuturor se schimbă parcă împărțindu-se în două. Înainte de Jack și după Jack.
    Thomas-actualul duce de Wyndham se revoltă, se ceartă cu Jack, se îmbată crunt şi cea care îl consolează este Amelia. Se pare că „Toată viața lui pusese mai presus de orice numele de Wyndham.”
     Logodnica lui este prinsă la mijloc, îl simpatizează pe Thomas, dar în același timp trebuie să ia în calcul faptul că la naștere contractul de logodnă a fost semnat și este destinată ducelui de Wyndham. Dacă este Jack, atunci ce este de făcut? Este evident că n-au nimic în comun.
     Soluția propusă de bătrâna ducesă-bunica băieţilor este să pornească în Irlanda și să descopere dacă este legală căsătoria dintre părinții lui Jack sau întreaga situație este doar o mascaradă ieftină făcută de un tâlhar la drumul mare.

    Legătura fragilă dintre Amelia și Thomas pare să prindă contur, apropierea dintre ei și umărul pe care îl oferă involuntar celui în care speră să rămână logodnicul ei la care se adaugă presiunea părinților ei, disperarea lor de a o vedea căsătorită cu ducele de Wyndham, la un moment dat devin exasperante. Dacă Thomas trebuie să renunţe la titlul de duce, oare ce decizie va lua? Va lupta pentru Amelia? Îşi va da seama că în adâncul sufletului s-a îndrăgostit de ea?

Oare cine este adevăratul duce de Wyndham?

     Logodnica ducelui este o carte scrisă bine din punct de vedere literar, are coerență, dar nu are chimie, încât la un moment dat speri cu disperare o schimbare de peisaj, să înțelegi până unde se poate merge și care îi sunt intențiile autoarei cu scenariul.
      A fost un experiment inedit, dar sper să nu îl repete pentru că nu o avantajează, cartea își pierde din farmec atunci când totul se axează strict pe: cine este cu adevărat ducele. Dacă ar fi adăugat alte detalii sau ar fi dezvoltat relația dintre Amelia și Thomas ducând-o la acel nivel cu care ne-a obișnuit atunci poate că și eu ca cititor aș fi savurat din plin esența acestei cărți.
     Mult mai bine a fost conturată relația dintre Jack și Grace-doi oameni care au în comun lupta pentru supraviețuire, fiecare a fost scuturat serios și acum că s-au regăsit este șansa lor. Grace are o anumită aură şi o fineţe care m-au captivat. Este o simplă însoțitoare, dar prezenţa lui Jack, atracţia dintre ei vor dă savoare cărţii Logodnica ducelui.

Editura Miron

Cartea Logodnica ducelui poate fi comandată de pe site-ul Editura Miron.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

evaluare-carte-3

Citiţi cartea şi poate veţi avea o altă părere. Aşteptăm evaluarea voastră. 

Sistemul nostru de evaluare aici

10 COMMENTS

  1. Multumesc Mili 🙂 . Daca voi avea ocazia am sa o citesc desi nu ma atrage foarte tare 😉

    • Sunt carti si carti. Unele care te lasa fara cuvinte si atrag de la prima vedere, iar altele care nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre.
      Daca nu am citit diversificat, clar nu am reusi sa fim si mofturosi.
      Daca te vei razgandi, te vei relaxa.

  2. Nu este chiar pentru o fata ca mine! 😀 Dar cine stie, poate o voi citi candva! 😉 Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10

  3. Mili, o carte interesantă, dar care nu se încadrează în aria mea de interes 😀 În orice caz, recenzia ta este mai mult decât convingătoare.

    • Cosmin, daca era o carte putin istorica, presarata cu niste informatii despre tara ta favorita, atunci sigur era in grila de interes.
      Data viitoare te provoc cu altceva

    • Arci, la fel cred si eu, dar din moment ce nu o avem in romana, doar curiozitatea va ramane la mijloc

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.