Lovitură fatală - Vince Flynn
Literaturapetocuri.ro Cărţi thriller

Lovitură fatală, de Vince Flynn – Editura Preda – recenzie

Lovitură fatală

Kill Shot

Vince Flynn

Editura Preda

Traducere: Cristina Barbu

An apariţie: 2018

Număr pagini: 428

Seria Mitch Rapp

   Lovitura fatală cărti thriller.

   “Agentul CIA Mitch Rapp se întoarce… Și este mai neînfricat decât oricând “.(- Saint Paul Pioneer Press, Minnesota.)

“Antrenat de CIA pentru a deveni asasinul perfect, Mitch Rapp își face treaba în umbră, eliminând una câte una țintele de pe lista celor mai vânați teroriști. Până când, fără să bănuiască, devine el cel vânat și rolurile se schimbă: acum el este cel care trebuie să lupte pentru viata sa.
În dimineața în care nouă cadavre sunt descoperite într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Paris, lucrurile se complică. În Washington, toată lumea începe să arate cu degetul; nimeni nu dorește să ia parte la ceea ce devine o criză internațională majoră și o potențială situație umilitoare pentru CIA. Care rămâne cu o singură opțiune: să nege orice responsabilitate pentru incident și să spere că cea mai nouă armă secretă a sa va rămâne secretă.
Dar, neoficial, agenția nu este dispusă să lase asemenea lucruri la voia întâmplării. Rapp a devenit un factor de risc, iar Stan Hurley, omul care l-a antrenat, nu poate permite autorităților franceze să-i captureze agentul viu, chiar dacă acest lucru înseamnă să-l ucidă el însuși. Însă nimic nu este mai periculos decât un Mitch Rapp rănit și încolțit.”

  Mitch Rapp devenise un asasin letal, dar în același timp o “fantomă”. Lăsase în urma lui un șir de cadavre, traficanți de arme și secrete, teroriști criminali de război. Totul fără să lase urme. Obținuse cu greu, datorită împotrivirii lui Stan Hurley, să lucreze singur. Echipa doar observa lucrurile, dădea raportul, dar finalul era al lui și faptul că lucrează singur îl face “invizibil”. Când erau descoperite cadavrele el era deja departe cu altă identitate.

   Rapp era un om discret care-și ținea viața privată departe de ochii celorlalți, știau despre el doar atât cât era necesar. Acesta este motivul pentru care Kennedy nu aflase despre povestea lui de dragoste cu Greta, nepoata bancherului lor, prieten cu Hurley și cu Stanfield. După terminarea misiunii la Paris urma să se vadă cu Greta, să petreacă câteva zile împreună. Mai mult, Rapp avea și un apartament la Paris de care nu știa nimeni, unde se pierdea printre localnici și se odihnea între misiuni.

    Actuala lui țintă era Tarek al-Magariha, ministrul petrolului în Libia. În timp ce-l urmarea, Rapp se simțea mulțumit că teroriștii din întreaga lume se uitau peste umăr gândindu-se la el și la posibilele noi ținte. Este însă surprins că Tarek circula fără pază, că se cazase la un hotel obișnuit, unde avea întâlniri cu prostituate. Dar poate Tarek se baza pe sprijinul DGSE-ului francez sau avea prea multe lucruri de ascuns. Inconștient îl mai  sâcâie niște senzații, dar nu vede nimic concret care să dea de bănuit.

   Așa că… noaptea coboară pe-o coardă în camera lui Tarek și-l împușcă.Vrea să verifice dacă prostituata e ok, una dintre regulile lor fiind să nu ucizi nevinovați și mai ales femei și copii, dar este atacat de un grup de comando format din cinci persoane, condus de Samir.

   Rapp realizează că i s-a întins o capcană, îi elimină pe patru dintre ei și scapă, deși este rănit la umăr. Samir furios că și-a pierdut oamenii, dar și pe asasin, trage după el din balconul camerei, apoi fuge omorând încă trei nevinovați, turiști și personal al hotelului.

    Rapp reușește să se facă nevăzut, își pansează rana, scapă de haine, pistol și alte probe ce l-ar putea incrimina. Se retrage în apartamentul lui, după ce o sună pe Greta și-i propune să se vadă la Paris, deoarece el nu poate pleca deocamdată. Greta era singura persoană, în afară de angajatori, care știa cu ce se ocupă și nu-l judeca, mai ales că-i știa și pe prietenii bunicului ei.

   Rapp știe că ar trebui să meargă la casa conspirativă  și să anunțe agenția ce s-a întâmplat, dar nu mai știe în cine poate avea încredere. Reluase în minte totul și-și dă seama că a intrat într-o capcană pusă la cale că să-l prindă, că cei care l-au atacat erau ascunși în hotel și avuseseră o cameră de urmărire cu aparatură, și-l monitorizau pe Tarek știind précis că el era ținta.

   Așa și era. Samir aflase de la Max – spaniolul, un om de afaceri extrem de bogat, care finanța teroriști, că este vorba despre un singur om, un american, ce țintă urmează, și întinsese capcana. Dar nu reușiseră…

   Rapp mai avea cheia apartamentului unor prieteni americani, plecați în țară în vacanță. Apartamentul era situat chiar vizavi de casa conspirativă  a CIA, unde ar fi trebuit să meargă, dar știind cum se procedează în astfel de situaţii fila și urmărea ce se petrece acolo și în stradă.

   Echipa Poliției franceze condusă de Francine Neville face cercetări la hotel, dar este sabotată de Paul Fournier, care face parte din DGSE. Omul acestuia ascunde coarda folosită de Rapp de pe acoperiș. Fournier, un tip alunecos și prefăcut, sugerează că cei morți ar fi paza lui Tarek. Totuși Neville află cu ajutorul oamenilor ei că Tarek nu avea pază, află despre intrarea pe balcon cu frânghia, despre traiectoria gloanțelor, despre camera cu aparatură de urmărire.Fournier e conștient că Neville este prea bună în meseria ei,așa că inventează o dispută imaginară între ei (cândva fuseseră iubiți), un dosar de hărțuire din partea ei și intervine la persoane puternice să i se ia cazul. Se implică nume mari și grele care-l cred inițial pe Fournier, dar Neville ține o conferință de presă spunând corect realitatea.

    Mai mult, Fournier în grandomania lui și-n dorința de-a rămâne și cu o avansare și cu bani, ținuse întâlnirile cu cei cu care complotase în cripta unei vechi biserici, poate și din dorința de a-i enerva pe musulmani că sunt într-o biserica catolică. Ghinionul lui că Monseniorul Fleury, care ajutase aliaţii pe toată perioada războiului îl bănuiește, iar cripta (ca în toate bisericile foarte vechi) avea un burlan de aerisire care ducea către un confesional, deci aude toată discuția celor de jos, face un raport și comunică totul lui Rollie Smith omologul lui Stanfield la MI6.

   Cei doi, la fel ca mulți alți combatanți din război, rămăseseră în relaţii, indiferent de agenția pe care o conduceau și se sprijineau împărtășind informaţii. Asta-l va pune pe Stanfield pe urmele cârtiţei din Agenție.

    Între timp, în America lucrurile dau în foc. Stan îi reproșează lui Kennedy c-a avut încredere în Rapp, care nici măcar nu i-a contactat și cu acordul lui Stanfield trimite o echipă să-l aducă acasă. Doar că-l trimite pe Victor, pe care-l credea omul lui. Victor îl ura pe Rapp (acesta îi rupsese mâna la un antrenament ca pedeapsă ) și împreună cu doi  veterani desemnați de Stan  urmăresc din dubiță casa operativă. Stan nu avea de unde să știe că Victor îi trădase, că voia să ajungă cineva la CIA, că spera să-i îndepărteze pe el, pe Kennedy și chiar pe Stanfield, dacă Paul  Cooke reușea.

    Paul Cooke, director adjunct la CIA vrea postul lui Stanfield, se aliază cu un senator, care voia să ajungă și el cândva președinte. Încearcă să joace pe mai multe fronturi, dar ce nu pune în calcul este că nu se poate compara cu experienţa și știința lui Stanfield.

   Vrea să meargă împreună cu Stanfield la Paris, dar în urma evenimentelor acesta își devansează călătoria. Cooke voia să știe ce face Stanfield, să-l împiedice să afle adevărul și totodată să se întâlnească cu Fournier și cei doi care-i finanțează pentru informaţii, să le vândă restul listei și datele reale ale lui Rapp și chiar ale lui Stan. Așa își imagina că scapă de toți și primește și niște bani, prețul trădării.

   Doar că Stanfield își pune oamenii din Paris să-l supravegheze, în timp ce el încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Supravegherea este și mai minuțioasă mai ales după ce află cele auzite de Fleury.

   Rapp consideră că e momentul să ia legătura cu Kennedy. În urma convorbirii  Stanfield îi cere lui Stan să sisteze orice acțiune legată de Rapp, până ajunge el cu Kennedy la Paris. Stan dă ordinul de încetare al urmăririi, dar Victor e de altă părere.

    Între timp Rapp vrea să vadă ce se întâmplă și trimite un traficant de droguri să fure din apartament bani și bijuterii, un tip care seamănă cu el puțin. Acesta acceptă și Rapp urmărește din apartamentul de vizavi ce se întâmplă în stradă. Spre mirarea lui, Victor îl omoară pe traficant, crezând că e Rapp, apoi își omoară cei doi colegi și îi împușcă pe cei doi agenți DGSE, care urmăreau casa la ordinul lui Fournier.

   Victor nu reușește să-l omoare decât pe unul dintre agenţii francezi, celălalt e rănit grav, și Rapp intervine, îl  rănește, așa că acesta ia duba și fuge hotărât să pună totul în cârca lui Mitch. Rapp îl pansează pe polițistul rănit, abia apoi pleacă. O face pentru că așa cum îi spune lui Stanfield a doua regulă era să nu omori polițiști.

Interogat de Stan, la ambasadă, și pus la detectorul de minciuni, Victor minte cu aplomb, doar că dr Lewis, Kennedy și Stanfield își dau seama.

   Rapp înclină și mai mult balanța când le cere lui Kennedy și Stanfield o întâlnire, exact în apartamentul de unde văzuse totul, le spune ce s-a întâmplat, ce greșeală a făcut Victor pe care balistica poliției o relevă și mai ales când Greta apare și întărește spusele lui.

Revin cu toții la ambasadă convinși de adevărul lui Rapp și Stanfield îi spune lui Stan totul.

Cu acordul acestuia Rapp îl interoghează pe Victor, află cu cine lucra și că-i dăduse lui Cooke lista, furată la Fermă de la Stan (lista care de fapt ar fi trebuit memorată și distrusă).

   Oamenii lui Stanfield îl anunță că toți cei urmăriți sunt în camera de hotel la întâlnirea programată. Îi urmăresc pe cei patru – Cooke, Fournier, Max și Samir –  ascultându-le discuțiile, vrând să-i prindă în flagrant.

   Doar că Stan și Rapp aud că Paul Cooke îi trădează și dă datele lor trădătorilor, transformându-i în ținte cu tot cu familii, și lucrurile se schimbă.

Ce face Rapp cu acordul lui Stan? Ce alte date și nume vindea Cooke în afară de ale lui Mitch? Ce se întâmplă la întâlnire?

Veți află citind cartea.

Sunt multe întâmplări, încrengături, trădări, lupte, crime, sentimente, toate generate din nou de lupta pentru bani și putere. Este de-a dreptul șocant, și totuși nu surprinzător, să vezi cum pentru oamenii din ambele tabere este mai importantă puterea și banii decât proprii oameni sau propria țară.

Și acum câteva aprecieri despre roman:

O poveste captivantă, care nu te lasă din mână… Flynn nu a fost niciodată mai bun.”  (The Providence Journal, Rhode Island.)

Romanele sale explozive, avându-l ca protagonist pe Mitch Rapp, sunt „fantastice” (Glenn Beck)… „pur și simplu fabuloase” (Rush Limbaugh)… „complexe, înfricoșătoare, formidabile “( The Plain Dealer, Cleveland.)

Flynn și-a făcut temele în chestiunile militare și de securitate”(The Washigton Post)

Cartea Lovitură fatală, de Vince Flynn o găsiţi pe site-ul Editura Preda.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi thriller

Recenzii cărţi

Lovitura fatală thriller.

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

    • Mie mi-a placut foarte mult ce am citit pana acum de Vince Flynn,asa ca abia astept continuarea seriei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.