Luna în orașul blestemat – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Luna în orașul blestemat – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Luna în orașul blestemat

Luna în orașul blestemat – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Luna în orașul blestemat, de Dănuț Ungureanu

Editura Tritonic, 2017

Colecția Mistery & Thriller

272 de pagini

  Impresii Luna în orașul blestemat>

E sfârșitul lumii.

Ordinea. Toți fac ordine.

Dreptatea. Toți au dreptate.

Puterea. Toți vor putere.

Toată puterea.

    Dănuț Ungureanu este un scriitor contemporan, ce abordează multiple genuri literare, de la science-fiction, la distopii, schițe umoristice, scheciuri și bildungsromane. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Societății de Science Fiction și Fantasy. Romanul Noaptea în oraș fără părinți este considerat cel mai bun roman SF din 2017 (Premiu acordat de Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România, ROMCON). Scrie editorial pentru magnanews.ro.

   Luna în orașul blestemat este prima distopie 100% românească pe care o citesc și pot afirma că face concurență genului din literatura universală, deoarece autorul nu se rezumă la prezentarea unui posibil viitor apocaliptic al țării noastre, ci se joacă și cu atenția cititorului, pus să descopere mesaje ascunse. La o lectură superficială, îl urmărim pe vigilantul Dănuț Luna încercând să rezolve un caz dificil de crimă și intră într-un joc al terorii, în care cetățeanul de rând e doar un pion pe tabla de șah a baștanilor. Dar, romanul e mult mai profund; toată povestea asta cu crime și mafioți e o parabolă asupra condiției umane, asupra consecințelor pe care le poate avea stilul de viață pe care îl avem acum.

   Incipitul lasă sub semnul oniricului veridicitatea întâmplărilor, ca un vis urât și repetitiv al unui eu narator marcat profund (Îl derulez cu ochii holbați, ca pe-un film de duzină, proiectat pe pânza neagră a nopții, ori ziua în amiaza mare, pe niște ziduri coșcovite…). Se făcea că… Spre Apus, soarele părea ciupit de scânteile unui jet de sudură. Patrula doi, formată din Dănuț Luna și Elena Vărgatu, dădea o tură prin Pantelimon, cu o Mazda hodorogită, relicvă a vremurilor ce fuseseră, când au fost surprinși de un schimb de focuri, din care cu greu au ieșit teferi. Nu la fel de norocos a fost Viorel Bulangiul, pește și ciripitor vechi. La secție, Luna deveni suspicios în legătură cu acest caz, mai ales că simțea că unii vor să înlăture. Așa că… susținut și îndrumat de un vechi camarad, Neamțul, pornește o investigație proprie, pleacă în căutarea lui Toni, „peștișorul” împușcatului Viorel Bulangiul, care pare să se afle în posesia unui mic obiect ce ar putea să schimbe Bucureștiul.

,,Vine însă o vreme când parcă s-au vorbit toate să te termine. Una în care aerul nu mai poate fi respirat, apa nu se mai lasă băută. Privești în jur și nu pricepi, nu pricepi nimic. E doar un hotar subțire care trebuie trecut. Acu ai putea să-ți pui capăt zilelor. Dar problema e că tu vrei să mergi mai departe…

   După dizolvarea Uniunii Europene, în România, legea e susținută de multiple organizații: poliția metropolitană, parteneriatul de ordine și legalitate (Pol), operativa de partid, clanurile și serviciile. Și încă o forță: Timpuri noi. Cu toate acestea, criminalitatea este foarte ridicată; miroase a sânge și sărăcie. Îndelungile preumblări prin București sunt prilej pentru descrierea orașului sau a ceea ce a mai rămas din el. Dacă, în mod obișnuit, în cărțile de suspans și mister, evenimentele se succed mai rapid, pe măsură ce dăm paginile, aici se întâmplă invers. Personajul narator Luna devine mai reflexiv, mai gânditor, analizează și interpretează ceea ce până acum nu părea important. Cu fiecare capitol descoperim un Luna mai posac și mai obosit.

   Într-o lume în care progresul tehnologic a însemnat regresul umanității, fiecare luptă pentru a supraviețui. Telefoane inteligente, reclame 3D, care hipnotizează, arme mortale la discreție, dar… nu mai există parcuri, prostituția pare să fie ocupația de bază a femeilor, nopțile sunt făcute pentru hăituiala dintre clanuri. Maneaua se află la loc de cinste, având și o zi aniversară – metodă de manipulare în masă, pentru cineva care-și dorește puterea absolută.

   Vigilantul Dănuț Luna, fost polițist, legitimat cu patru-opt-șase-opt-trei-șapte, e un personaj atipic; nu genul acela de erou sexy, după care să-ți vină să oftezi, ci un tip de vreo cincizeci de ani, cam plinuț și burlac. Consum curve, mai păcălesc câte una să rămână la mine peste noapte. […] N-am avut niciodată familie. Codul său numeric personal ar fi trebui să devină un reper temporal, dar ceva-mi dă cu virgulă, vorba cuiva. 1581028400601. În primul rând, acțiunea ar fi plasată în 2008, dacă ne raportăm la vârsta personajului, iar, în al doilea rând, e născut în aceeași zi cu autorul. Oare tot la Calafat? 😊

   Limbajul argotic personajelor îndulcește sinistrul peisaj al Bucureștiului, orașul cu cel mai curat aer din Europa și cea mai otrăvitoare apă, cu sinucigași cărora nu le mai dă nimeni importanță, cu manelista Geani Milion pe post de Dumnezee etc. Găsești în paginile cărții nume de persoane, toponime amuzante, ce-au schimbat poreclele în renume: Jean Labă, A Mică, Ață și replici pline de haz: Mergi după Victoraș, îmi spuseră clopoțeii glasului. Belește-l!

   Finalul este deschis; războiul lui Luna e departe de a se fi sfârșit. Totuși, există speranța unui viitor mai bun, fără hiperlanțuri și ajutoare din țările nordice care să nu ajungă la nevoiași.

   Știți care e farmecul romanelor lui Dănuț Ungureanu? Ajungi să le iubești abia după ce le termini, căci nu le uiți ușor. Așa cum nici eu încă nu l-am uitat pe bravul Neluțu, ucenicul lui Tănase Vlăsia. Vă recomand sincer Luna în orașul blestemat și mărturisesc că abia aștept să aflu despre Conspirația femeilor.

Cartea Luna în orașul blestemat – Dănuț Ungureanu poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii ,,Luna în orașul blestemat” în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Tritonic

Luna în orașul blestemat – Dănuț Ungureanu

***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

14 COMMENTS

  1. Foarte multe elemente din ”Orașul Blestemat” le poți regăsi cu ușurință, în realitatea societății de astăzi. După o astfel de recenzie, nu-mi doresc decât să citesc și eu cartea!
    Felicitări, Andreea, pentru o recenzie atât de frumoasă!

  2. Draga Andreea, te felicit pentru recenzie! Si eu consider ca ar fi exact pe placul Sorinei 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.