Madame Picasso - Anne Girard - Editura Nemira - recenzie
Literaturapetocuri.ro

Madame Picasso – Anne Girard – Editura Nemira – recenzie

Titlul: Madame Picasso

Editura Nemira

Traducere din limba engleză: Ionela Chirilă

An apariție: 2019

Număr de pagini: 400

   Nimic nu este mai înfricoșător decât necunoscutul care în unele situații se poate asemăna cu neantul însuși. Să nu știi ce are să se petreacă mâine, dacă vei avea sau nu un acoperiș deasupra capului ori dacă vei avea ce mânca sunt realități ale unei lumi trecute, prezente și viitoare. O carte care surprinde nu doar partea plină a paharului, dar și pe aceea de care tindem a uita. Volumul despre care vă voi vorbi m-a surprins plăcut prin imaginea pe care a sădit-o în mintea mea, prin labirintul pe care l-a creat având drept filon viața pictorului care a dorit să facă o schimbare, să rupă tiparele a ceea ce reprezenta clasicul, în primul rând prin cubism. Personalitate controversată, Pablo Picasso a dorit varietate și a avut. Totuși, cartea de față nu vorbește despre persoana lui, pe care, de bine, de rău, o mai cunoaștem din alte volume. Nu. Această carte este despre o „ea” și mai puțin despre un „el”.

  Înainte de toate, să aflăm cine a scris volumul de față. Anne Girard, pe numele său real Diane Haeger, a studiat istoria, literatura și psihologia. A publicat cincisprezece romane, printre care „The Queen’s Mistake” și „The Secret Bride”, multe dintre ele construite în jurul unei personalități istorice. După „Courtesan”, romanul său de debut, a făcut numeroase călătorii de cercetare.

  Încă de la primele pagini cititorul este transportat în Parisul secolului al XX-lea, în care o găsim pe protagonista operei și anume Eva Gouel. Aceasta fuge cât o țin picioarele fiindcă trebuie să ajungă la noul ei loc de muncă, la Moulin Rouge. Eva s-a refugiat în Paris pentru a scăpa de așteptările familiei sale care nu o considera destul de în putere pentru a-și purta singură de grijă. Totuși, aceasta a reușit să facă față intemperiilor și să rămână la suprafața apei. Ea nu dorește să devină dansatoare, ci doar costumiera de neînlocuit. Bineînțeles este certată de Madame Léautaud, dar măcar a obținut postul, „Madame, eu muncesc din greu, vă jur, și mie n-o să mie se întâmple din astea. Nu mă interesează să mă salveze niciun bărbat, i-a replicat Eva cu toată convingerea înverșunată de care era în stare o fată minionă de la țară, cu niște ochi albaștri, imenși.”. Nu își va descoperi numele adevărat, adoptând moda anilor și folosind un altul, dacă se poate cel mai șters, și anume Marcelle Humbert.

Madame Picasso - Anne Girard - Editura Nemira

   La finele zilei de muncă se va întâlni cu prietenul său Louis, un pictor care încerca, de asemenea să se autodepășească și să izbutească între locuitorii Parisului. Acesta o anunță că a obținut bilete la Salon des Indépendants și o invită să meargă alături de el la expoziție. Zis și făcut. Nu se aștepta însă să îl reîntâlnească pe acela care îi captase privirea cu o seară în urmă la Moulin Rouge și care făcea exact același lucru în acel moment. Timpul parcă a încremenit, cel care a vorbit primul fiind Picasso „Ciudată artă!”. Câteva cuvinte pot face o diferență, dar nu după mult timp scena se schimbă. Cei doi se vor reîntâlni, vor încerca să devină prieteni, dar își dau repede seama că ceea ce se petrece între ei este dragostea. Eva pentru Picasso va fi medicamentul de neînlocuit, muza sa, cea care îi redă inspirația într-un moment de restriște. Tânăra îi va cere pictorului să rămână alături doar de ea, lăsând în urmă vechea lui viață în care inima părea a se împărți în prea multe direcții. Fernande, fosta „doamnă Picasso” căzuse deja în desuetudine, începând să vadă în pictor mai mult titulatura și banii, decât iubirea și prietenia. Încearcă să-i despartă pe cei doi, dar sorții îi sunt pe-o potrivă.

   Ceea ce m-a atras la volumul de față este felul în care realitatea istorică a fost îmbinată cu ficțiunea. Se arată Parisul în plin război, pierderile suferite, oamenii care plecau pe câmpul de luptă și care se întorceau sau nu, femeile care plângeau, iar în mijlocul a toate o costumieră și un pictor care doreau să înfrunte lumea, viața, totul fiindcă imaginația, creativitatea lor putea să înfrângă orice obstacol. Aceste evenimente sunt lăsate în urmă de descoperirile științifice și artistice, putându-se afirma că autoarea a aplanat prin frumos ceea ce, de altfel, ar fi fost și a fost destul de întunecat.

Madame Picasso - Anne Girard

  Eva va rămâne alături de Picasso, îl va susține, îi va da noi idei, iar el, la rându-i, îi va oferi un sprijin, o cărămidă spre a-și construi încrederea în sine, dar realitatea de care s-au tot ferit le bate la ușă. Au încercat să o înlăture fugind în sate uitate de lume și trăind fără a li se cunoaște obârșia, dar venise momentul să facă un pas în față. Din păcate acest pas se regăsește într-o boală, în neputința de a îmbrățișa pe veci fericirea sau, poate, ea putea fi păstrată, dar în neființă. Mesajul care se poate desprinde din volum ar fi acela că dragostea înfrânge totul, deși alții ar afirma contrariul și ar infirma argumentul considerându-l un clișeu. Dragostea este un sentiment trecător, într-adevăr, dar în cartea de față este ridicat la rangul de laitmotiv, de energie care salvează, mângâie și, în final, ucide.

  Opera de față este scrisă la persoana  a III-a, naratorul fiind omniscient și omniprezent. Descrierile spațiale sunt bine conturate, iar personajele sunt complexe, puternice, cu caractere atent măsluite. O carte cu suișuri și coborâșuri, cu mult prea multe întrebări referitoare la ziua de mâine și cu răspunsuri aproape inexistente, dominând nesiguranța. Finalul este închis de istorie, de realitate, dar acestea dau și farmec lucrării, fiindcă autoarea a respectat ceea ce s-a petrecut acolo unde informația era clară.

  Până la urmă cine este „Madame Picasso”? Un om, bărbat/monsieur, femeie/madame, care a dorit să se ridice deasupra a toate prin propriile forțe, care a luptat cu ceea ce viața i-a pregătit, primind, totodată, în brațe necunoscutul și transformându-l din inamic în aliat. Până la urmă „Madame Picasso” poți fi și tu, cititorule, și eu și noi toți care am acceptat ghicitoarea vieții:

„Știm că-i osândă, dar precis

Speranța dragostei ne mână

Cu gându-ntruna, mână-n mână

La ce țiganca ne-a prezis.”

(Guillaume Apollinaire)

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Cartea Madame Picasso – Anne Girard o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.