Maestra de L.S. Hilton-recenzie

Editura: Litera

An apariţie: 2016

Număr pagini: 301

Traducere din limba engleză de Livia Olteanu

În „ Maestra” autoarea reuşeşte să redea într-o manieră incredibil de realistă adâncimea fondului sufletesc dominat de furie, determinare şi instinctul de supravieţuire. Este o poveste complexă care înfăţişează realitatea brută, fără cosmetizări inutile sau artificii. Avem în faţă un personaj care ia decizii de moment bazându-se pe mânie şi intuiţie şi, care nu se dă înapoi de la orice joc murdar pentru a-şi atinge ţelul. Descrisă pe scurt, cartea este ca acel gen „de băutură pe care ai putea să-l bei până cazi lat.”

Jobul serios la British Pictures nu este tocmai ce a visat Judith. Pasionată de artă, femeia pare să îşi fi găsit meseria perfectă pentru ea, dar câştigurile sunt mici, iar atmosfera la locul de muncă este de obicei prea tensionată. Întâlnirea cu Leanne şi haosul din ultimul timp o fac pe Judith să accepte un job part-time într-un bar de noapte nu tocmai select din Londra, iar îndeletnicirile nu chiar cuviincioase par să o facă să se simtă mult mai în largul ei decât munca asiduă de la casa de licitaţii.

„Mi-am dat seama că mi se potrivea acest micuţ univers ciudat şi concentrat, unde lumea din exterior părea îndepărtată, unde nimic nu era chiar real. Mă făcea să mă simt în siguranţă.”

 „ La club mă simţeam apreciată de câte ori puneam picior peste picior, pe când la serviciul meu real, cel ce trebuia să fie cariera mea, eram omul bun la toate.”

Felul în care Judith povesteşte despre dragostea ei faţă de artă este cuceritor. O vedem pe adolescenta de 16 ani cu geantă de visuri măreţe şi cu suficientă voinţă şi determinare pentru a-şi urma pasiunea. Apoi, prezentul se dovedeşte atât de nemernic, şi o avem în faţa ochilor pe femeia cu o cultură impresionantă care este tratată mizerabil de nişte şefi incapabili să-i recunoască meritele. Inevitabil apare dezamăgirea, gustul amar şi într-un final furia şi ura mistuitoare.

„ Deja ştiam că nu are rost să mă prefac a fi ceva ce nu eram, dar m-am gândit că, dacă devin un cameleon suficient de bun, nimeni nu s-ar gândi să mă întrebe despre mine.”

 „ Ura este mai bună. Ura te ajută să rămâi indiferent, îţi menţine un ritm alert, te lasă singur.”

Judith învaţă să facă faţă. Prinsă între viaţa la care aspiră şi cartierele rău-famate londoneze, femeia creează chiar impresia de dublă personalitate deoarece contrastul dintre viaţa ei diurnă (un job care cere seriozitate, haine decente şi comportament impecabil însoţit de vaste cunoştinţe culturale) şi cea nocturnă ( petreceri cu orgii sexuale prin locuri întunecate, part-time-ul de damă de companie, jocuri erotice şi alcool) este mult prea mare pentru a fi trecut cu vederea. Este aproape imposibil să nu te întrebi cum este adevărata Judith. Care e masca şi care este cea reală? Sau poate e de vină Londra deoarece … „Londra a fost şi va fi întotdeauna un oraş al curvelor.” ( Și … AU! Ce-a durut fraza asta!!! 🙂 )

„ Trei mii de lire. Un răgaz de câteva luni. Ce-i drept, nu mai avusesem în preajma mea nimic atât de hidos, dar mi-am spus că toate pisicile sunt negre pe întuneric.”L.S.Hilton-Maestra

 „Făcusem multe jocuri sexuale. Majoritatea îmi plăcuseră, unele nu, dar mă forţasem, uneori din curiozitate şi alteori pentru că dorisem să aflu cât pot suporta.”

Descoperirea unor manevre ilicite la galeria de artă atrage pierderea jobului pentru care Judith muncise din greu. Furia se transformă în cea mai bună prietenă a femeii decepţionate şi umilite pe nedrept şi astfel, începe o nouă etapă, iar Jude se transformă radical, lăsându-şi latura întunecată şi sălbatică să razbată la suprafaţă. Mai mult, dorinţa de a simţi gustul răzbunării îi conferă încă şi mai multă determinare pentru a păşi încrezătoare pe drumul obscur ales.

„ Pentru a compensa, mi-am scos Furia la un pahar. Furia, companie bună, a băut cot la cot cu mine.”

 „ – James, hai să trecem la subiect. Cât ai fi dispus să plăteşti pentru a mi-o trage?”

Acţiunea continuă în ritm alert. Peisaje europene inconfundabile şi de neuitat, cercuri vicioase, sex, alcool, crime şi fugă. O permanentă goană pentru supravieţuire, răsfăţ pe bani murdari şi aroma furiei ce nu poate fi atenuată de nimic. Viaţa lui Jude se transformă într-un carusel ameţitor şi cititorul o însoţeşte prin cursa infernală, încercând să se adapteze nebuniei traiului ei. Cum se va sfârşi călătoria haotică şi care este hrana finală care va potoli ura nedomolită, veţi afla din rândurile cărţii care a devenit rapid un bestseller provocator.

„ Aveam 8470 de euro cash, niciun serviciu şi lăsasem în urmă un bărbat mort într-o altă ţară.”

 „ Încercam să flirtez fără să par disperată, deşi le-aş fi tras-o tuturor celor din echipaj dacă asta îmi asigura un loc pe vas. Vasele trec graniţele într-un mod în care cadavrele nu o fac.”

Am apreciat elementele fine de psihologie care însoţesc acţiunea. Fiind un roman scris la persoana I, cititorul ajunge să cunoască foarte bine protagonista care descrie detaliat stări sufleteşti, propriile gânduri în manieră directă, implicaţiile la nivelul conştiinţei şi transformările comportamentale prin care trece. Într-unele fraze poţi regăsi frânturi de viaţă, sfaturi utile şi suficientă putere de a te ridica de jos atunci când parcă şi cerul se prăbuşeşte.

Deasemenea am fost impresionată de cunoştinţele autoarei din domeniul artei. Enumerarea unor picturi celebre, dar şi a altora mai puţin cunoscute publicului larg, detaliile care însoţesc unele opere de artă denotă o vastă documentare care aduce cu sine aprecieri pozitive.

Referitor la scenele erotice, acestea sunt dese şi unele sunt de-a dreptul generatoare de greaţă. Fără să exagerez, au fost momente în care stomacul meu a protestat vehement la cele citite, iar eu detest senzaţia de vomă. Judith nu vomită, dar m-am întrebat de multe ori cum reuşeşte să nu se aleagă cu o hepatită…

Am văzut în protagonistă un caracter suficient de puternic, capabil să-şi amorţească sufletul şi să-şi anuleze conştiinţa pentru a-şi atinge scopul. La un moment dat pare dezumanizată dar la fel de puternică şi hotărâtă să supravieţuiască într-o lume ostilă. Din păcate însă, nu o pot admira deoarece a ales calea cea mai facilă…

„Maestra” este genul de roman pe care nu îl citeşti însoţit de cafea şi prajiturică ci de lămâi. Multe lămâi!Şi deasemenea este o carte despre care poţi dezbate mult timp după lecturare deoarece abordează subiecte în general evitate.

Citate:

„Am simţit o oarecare plăcere să îmi imaginez ziua în care Rupert îşi va plânge de milă.”

 „Nu mă interesează să fiu curtată. Nu mă interesează să flirtez, să ies la întâlniri sau să fiu minţită, oricum la asta se ajunge. Mie îmi place să aleg.”

 „Am închis ochii. Cât timp trecuse de când puteam din nou să respir normal? Ar fi trebuit să mă mişc, să îmi strâng nenorocitele de bagaje, să iau un taxi spre gară, să fac următorul lucru, şi apoi pe următorul. Dar nu am făcut asta.Pur şi simplu, am rămas acolo, privind ploaia.”

 „ – Şi moartea este doar un risc profesional?

M-a sărutat cu tandreţe pe buze.

– Da, ai putea spune asta, chérie. „

editura-literaCartea  Maestra de L.S. Hilton a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată și librăriile online agreate.

Autor: Maryliyn

Sursa foto: pinterest.com

 

Review overview
5

18 COMMENTS

  1. Multumesc mult Mara! Apreciez faptul ca ai precizat ce anume nu ti-a placut.
    Recenzie de nota 10! Felicitari! locco_smiley_10

  2. Frumoasa recenzia 🙂 . Mi se pare foarte interesanta iar subiectul pe masura. Toti traim, la un moment dat, o furie imensa asa ca…..zic ca merita luata cartea 🙂

  3. wow mara!foarte incitanta prezentarea ta,desi nu cred ca mi-ar place atata lamaie! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. E foarte frumoasa recenzia! Planuiesc sa citesc aceasta carte inca de cand a aparut si sper sa o pot achizitiona curand.

  5. o carte care merita sa fie citita si care surprinde ciitorul la fiecare capitol. E imposibil sa iti dai seama ce o sa se intample pe mai departe cu frumoasa noastra protagonista, lucru care te face sa nu lasi cartea din mana.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.