Manual de magie neagră de Sergiu Someșan – recenzie

Manual de magie neagră de Sergiu Someșan – recenzie

Manual de magie neagră de Sergiu Someșan - recenzie

Manual de magie neagră, de Sergiu Someșan – recenzie

Manual de magie neagră

Autor: Sergiu Someșan 

Editura: Etnous

Număr pagini: 175

  Încă de la început, trebuie să vă mărturisesc faptul că titlul acestei cărți m-a intrigat. Am crezut că autorul ne va dezvălui tehnici de magie neagră, trucuri prin care vom putea citi într-o oră cât alții în zece. Nu a fost așa, însă am descoperit o poveste plină de suspans, o carte foarte bine construită, o uluitoare poveste fantasy care ar încânta, cu siguranță adolescenții și nu numai. În cele 175 de pagini, povestea te poartă între real și fantastic, cele două planuri infuzând și generând o atmosferă feerică, de care cu greu te poți desprinde.

  Cunoscând deja stilul autorului, din cele trei cărți pe care le-am citit anterior (Univers lipit cu scotch, Gheață la malul sufletului meu și Karla, zâna cu ochi azurii), știam că avea să mă aștepte o lectură uimitoare. Dacă în unele din romanele sale, tenta dominantă este emoția, aici ea este completată cu o mare doză de suspans. Traiectoria ascendentă a acestuia ține cititorul cu sufletul la gură.

  Elenina, o fată care tocmai a împlinit șaisprezece ani, găsește întâmplător un cufăr în podul casei. Cu o curiozitate specifică vârstei, fata descoperă nu o comoară, ci un secret bine păstrat până atunci, care s-a dorit a fi dezvăluit la momentul considerat potrivit de către străbunica sa.

  Elenina este o fată obișnuită, elevă în clasa a zecea la Liceul Unirea, cu note mediocre și o viață ca a fiecărui tânăr de această vârstă. Ceea ce i se întâmplă după ce găsește un caiet straniu, negru, în cufărul din pod, îi dă peste cap întreaga existență. Pe coperta caietului scrie cu litere aurii, frumos caligrafiate:

„Pentru strănepoata mea, Elenina”

„Numai și numai pentru strănepoata mea, Elenina”.

  De aici, acțiunea capătă turnura unui fantasy captivant. Pleiada de personaje devine tot mai mare și mai diversă. Apare paznicul din umbră, Matei, care are îndatorirea de a o proteja pe fată. El are capacitatea de a se face invizibil. Apare și un grifon, dar și alte personaje din lumea reală, dar și din lumi nemaivăzute. Evident, nu toate personajele sunt la fel de bine intenționate precum paznicul Matei, iar Elenina, odată cu descoperirea făcută, atrage și forțe care doresc să o înlăture cu orice preț.

  Cum se va descurca Elenina cu noile capacități, dar și cu noile responsabilități, cu inedita ipostază de vrăjitoare, veți afla citind cartea. Eu o să vă spun doar că o veți citi cu sufletul la gură.

Sergiu Someșan s-a născut pe 8 decembrie 1954 în orașul Reghin, Judetul Mureș, România.

  A urmat scoala primară în Teaca, județul Bistrița-Năsăud și în Codlea, județul Brașov. Liceul l-a început în Codlea și l-a terminat la Petroșani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine din Petroșani.

  Între 1972 și 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja în Petrosani, merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor ( limba și literatura Romana), director la Casa de Cultură a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Someșan afirma despre această perioadă a vieții sale ca fiind foarte importantă în formarea sa ca scriitor și că în proza sa se regăsește experiența acumultata în acești ani “de căutare”.

  Din 1990 până în anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Codlea.

  Iată câteva dintre titlurile publicate până acum: Să n-o săruți pe Isabel, Radiestezia – realitate și mister, Carte de magie, Cadouri de Crăciun, Poiana îngerilor, Numărul fiarei, Aproape îngeri, Cum să cumperi un calculator, Șapte flori erotice, Apocalipsa după Ceauşescu, URSSA, Vampirul de pe strada Sforii, Pisica și căpcăunul, Justițiarul, Întâlnire cu Dragonul, Comisarul și cei șapte pitici, Manual practic de magie, Comisarul și blestemul sângelui, Dragonul cu aripi ascunse. Recenzii aici

Iată câteva citate:

  „Viața ei părea s-o ia razna încetul cu încetul, doar pentru că deschisese caietul cu coperți de piele și încuietoare din argint din cufărul din pod. Cufărul Magic, cum îi spunea Matei. Iar cel mai cumplit lucru care-i trecu prin minte pe când se apropia de casă era că lăsase în urmă trei pierderi colaterale de care nu îi păsa nici cât e negru sub unghie. Oare ce se întâmplase cu ea în ultimele ore?”

  „Elenina nu putu vedea aproape nimic pe parcursul zborului, fiindcă dragonul avea spatele mai lat decât al grifonului și nu putea zări nimic dincolo de el. Ba la un moment dat, când curentul de aer deveni destul de puternic, Matei o acoperi cu o pelerină ca să nu-i fie frig și nu mai putu vedea chiar nimic de ea. Elenina scoase capul abia când dragonul ateriză cu o zguduitură ușoară.”

  „Nu-i vorba de zburat, zise ea aproape într-un strigăt revoltat. E vorba de Vladimir! Eu m-am întâlnit cu el întâmplător. De unde ați scos-o acum că suntem predestinați și că sunt obligată să mă mărit cu el și să fac un copil care să salveze afurisita voastră de lume? Eu n-am nimic de zis aici? Iar decid alții ce se întâmplă cu mine?”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Manual de magie neagră de Sergiu Someșan – recenzie

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

3 COMMENTS

  1. M-a intrigat si pe mine titlul si eram curioasa.
    Felicitari pentru recenzie Ro!
    Felicitari Sergiu Somesan!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.