Marea schimbare de Gayle Lynds şi Robert Ludlum-Editura Lider

Marea schimbare de Gayle Lynds şi Robert Ludlum-Editura Lider

Marea schimbare de Gayle Lynds şi Robert Ludlum

Marea schimbare, de Gayle Lynds şi Robert Ludlum-Editura Lider-recenzie

Titlu original: Mesmerized

Traducere: Steluţa Moise

Editura: LIDER-Editura: STAR
Număr pagini: 535

   “Consacrată în elita scriitorilor de suspans alături de Robert Ludlum, incontestabilul lider al genului, Gayle Lynds a continuat pe cont propriu cu Acțiunea Mascaradă, Mozaic și Vraja, lucrări ce i-au adus un succes răsunător.

    Eroina cărții de față, Beth Convey, este o avocată strălucită, aflată pe punctul de a câștiga un proces de mare anvergură pentru o clientă foarte importantă. Dar destinul imprevizibil o pune la grea încercare și se află în pragul morții. Este salvată datorită unui transplant de inimă care, însă, aduce stranii schimbări în existența și comportamentul ei. Deși este prinsă într-un vârtej de evenimente și aventuri primejdioase, voința, curajul și, nu în ultimul rând, un înger păzitor o ajută să găsească modalități de supraviețuire și pentru a dejuca planurile diabolice ale unui individ extrem de periculos.”

  “Regina Universului”, Beth Convey este o avocată de succes, o “mașină care ucide cu compasiune.” Are un proces greu, o reprezintă pe Michelle Philmalee în procesul de divorț cu soțul ei Joel. Deși Michelle avusese banii pentru pornirea afacerii și investise multă muncă  în crearea companiei Phimalee Internațional, dovedindu-se o strălucită femeie de afaceri, soțul ei voia să nu-i dea  decât ceva simbolic, de fapt aproape nimic, mințind cu nerușinare.

   Beth își dă seama că cea mai bună dovadă a comportării și firii lui vulcanice este să-l facă  să se dea în spectacol. Reușește ce și-a propus, dar nu mai vede efectul strategiei pentru că i se face rău și cade în sala de judecată, aproape moartă. Ajunge la spital, resuscitată pe salvare, și norocul ei este doctorul Travis, care-și dă seama că diagnosticul de stres pus de medicul ei internist este eronat. Beth era în ultimul stadiu al insuficienței cardiace și era absolut necesară găsirea unui donator compatibil pentru transplant.

   Un accident de motocicletă, moartea unui bărbat de 40 de ani, îi dăruiesc lui Beth viața și o inimă compatibilă. Diagnosticarea rapidă, apoi transplantul, faptul că organismul ei acceptă inima este un rezultat extraordinar. Beth își revine, dar va urma o perioada de recuperare de lungă durată atât medicală cât și fizică, care va trebui urmată  de odihnă și evitarea  stresului, și mai ales medicamente luate zilnic și la timp.

   Încă în spital fiind, Beth are tot felul de pofte ciudate, vrea  vodka, caviar, ceai negru în loc de cafea, dar mai ales are vise stranii, chiar coșmaruri,î n care-i apar persoane, nume, locuri necunoscute.Totul o face confuză, de parcă inima ei nouă ar vrea să-și impună gusturile și ideile.

  Avea de asemenea o intuiție puternică, nou dobândită, în privința oamenilor, de parcă “mirosea” pericolul. Încearcă să afle câte ceva despre donator, dar doctorul îi dă prea puține informații, spunându-i doar că a fost un bărbat tânăr. Îi mai spune că Centrul de Transfuzii avea reguli  de fier când venea vorba despre protecția identității donatorului. Doctorul spune că ea trebuie doar să ia punctual medicamentele, să facă mișcare, chiar karate cum voia ea, să se ferească de mult stres.

   Beth insistă să afle dacă era rus povestindu-i doctorului de coșmaruri, de faptul că știe rusește, de niște versuri dintr-un poem rus care o obsedează:

“Dacă iubești, iubește fără motiv

Dacă ameninți, nu amenința în joacă.”

Și totuși doctorul îi spune:

“Nu ai înnebunit. Însă ești sub influența miracolului reprezentat de supraviețuirea ta, dar și a medicamentelor pe care le iei. Nici nu-ti dai seama cît de puternice sunt aceste medicamente minune…”

“Pe de-o parte îți dau viață, iar pe de altă parte sunt foarte puternice și potențial letale. Pot avea un impact considerabil asupra psihicului tău. Asupra gustului mîncării, a amintirilor și a viselor tale…asupra tuturor percepțiilor.”

  Doctorul îi demontează toate argumentele cu explicății logice, pe care avocata din ea le acceptă.

   La o lună de la operație, înainte de externare, o vizitează Stephanie Smith, de la Institutul de cercetare Walters, ea fiind medic psiho-neuro-imunolog. Aceasta îi explică că ei cercetează relația dintre sistemul imunitar, creier și experiențe individuale de viață, precum și memoria celulară.

   Dar Beth, convinsă de argumentele logice ale doctorului ei, refuză să discute cu ea, acceptând totuși o carte de vizită, care se va dovedi necesară ulterior.

   Se externează și speră că-și va relua viața, dar lipsind așa mult de la firmă lucrurile s-au schimbat. Șeful ei Zach Housley, un misogin convins, îi comunica că toți clienții ei se orientaseră spre alți avocați, uitând să precizeze că și el avusese un rol hotărâtor în asta. Până și Michelle, pentru care câștigase o victorie răsunătoare, avea un alt avocat, un fost prieten al  lui Beth. Michelle pune totul pe seama binelui afacerilor, dar ea își dă seama că cei doi aveau o relație. Supărată, se hotărăște să lupte, așa că se documentează și află despre niște afaceri derulate de guvern cu o firmă aparent Americană, dar deținută de ruși, care sigur va câștiga anumite contracte ceea ce va face ca firma lui Michelle să piardă enorm. Prietena ei, analistă de succes, găsește datele despre firma Han Tech, îi face chiar  rost de lista partenerilor, toate numele fiind rusești cu excepția unui anume Caleb Bates. Avea intenția să studieze datele, dar o sâcâia un număr de telefon care efectiv “i se învârtea în cap”. Sună la numărul respectiv, căutând pe un anume Mihail, i se răspunde, dar apoi legătura este întreruptă.Sigur că numărul va fi dezactivat. Obsedată de numele Mihail care-i tot revine în vise, Beth caută articolele din presă cu accidente de motocicletă din perioada transplantului. Așa află că donatorul ei era Mihail Ogust.

  Cele mai multe articole despre rușii sosiți și primiți în America sunt scrise de ziaristul Jeffrey Hammond. Fost agent FBI, Hammond demisionase cu 10 ani în urmă, și devenise reporter la ziarul Washington Post, chiar scrisese o serie de articole despre un mare grup de foști KGB-iști, unde s-au stabilit și cu ce se ocupă.

   Datorită viselor și coșmarurilor ei Beth ajunge la o firmă Meteor Express, acolo găsește un mort- colonelul Anatoli Iurimengri, Iuri cum apărea în flashurile ei de memorie.

Căutările ei, datorate “memoriei” inimii o aduc în atenția rușilor, conduși de Alexei Berianov.

   Tot pe acesta îl caută și Hammond, căutările îl duc în Stone Point-Virginia de Vest, dar acolo îl găsește doar pe Caleb Bates. Se petrec acolo două crime, una dintre victime fiind angajat la Clubul de Vânătoare al lui Bates, despre care vorbea toată lumea. De fapt Clubul era un centru de antrenament, o tabără aproape militară unde Bates adunase “patrioți americani”, pe care îi domina și-i indoctrina împotriva Guvernului și a organelor represive.Îi antrena și-i făcea obedienți dispuși să execute tot ce le cerea. Le spunea “păstrătorii”.

   Criminalul face astfel încât Hammond să fie bănuit de uciderea tinerilor, lăsând anumite probe. Până și Beth e convinsă la început, datorită diferitelor coincidențe, că Hammond este ucigașul și al tinerilor și al rușilor, totuși își dă seama că ceva nu este în regulă.

   Bates închide clubul și dispare, cei care-l caută găsesc o tabără goală și nici un indiciu.

   Determinată de tot ce se întâmplă Beth o caută pe doctoriță care-i explică despre fenomenul “memoriei celulare” și acceptă s-o ajute să găsească date despre donator. Dar sunt urmărite și li se înscenează un accident, din păcate Stephanie moare.

   Între timp Hammond este arestat de colegii săi și dus la o casă conspirativă, dar este ajutat de șeful său să scape. De fapt de când plecase din Birou el lucrase sub acoperire, lucru știut doar de șeful lui direct și adjunctul acestuia. De-a lungul timpului descoperise mulți agenți străini infiltraţi în locuri cheie din CIA, dar și din FBI.Totuși nu reușise să afle nimic despre cârtița din Birou.

   Când Ogust, Iurimengri și Berianov sosiseră în America, șefii lui le dăduseră drumul parcă prea repede, profitând de faptul că rușii le dăduseră pe tavă un agent dublu. Simțise că cei trei pun ceva la cale, dar nu fusese crezut și ei dispăruseră. Până să le dea de urmă Ogust și Iurimengri mor, e clar că Berianov își acoperă urmele.

Întrebarea care se pune este: Unde a dispărut și ce pune la cale?

  Berianov dă ordin ca Beth și Hammond să fie uciși, dar încercările repetate eșuează, și asta îi va face pe cei doi să devină aliați și să aibă încredere unul în altul.

   Hammond mai este urmărit discret și de fostul lui partener și prieten, ajuns agent secret al procuraturii. Acesta este convins inițial că Hammond ar putea fi cârtița, dar urmărindu-l și analizând faptele își dă seama că cineva îi înscenează totul

  Și că într-un carusel urmăririle, crimele continuă. Alexei Berianov se transformă de fiecare dată ca un cameleon, acum conducând lucrurile din Pennsylvania, unde avea o fermă. De aici pleacă grupurile de “păstrători” către D.C., dar sunt trădați și interceptați pe drum, numai că de fiecare dată se sinucid în masă, conform ordinelor primite de la Bates, așa că autoritățile nu pot afla nimic.

   Totuși Hammond și Beth reușesc să afle că vizați de complot ar fi președinții, pentru că la Casa Albă urma să aibă loc o întâlnire istorică între președintele american și Putin.

 Berianov pare a fi mereu cu un pas înaintea lor, dar și pe urmele lor.

   Hammond pune lucrurile cap la cap și își dă seama cine este cârtița, lucru pe care îl realizează și fostul lui partener care îl va ajuta.

   Cum și dacă ajunge Berianov la Casa Albă ? Va reuși complotul pus la cale? Ce fac Hammond și Beth? Îl prind pe Berianov? Vor pune mâna pe cârtiță și cine este acesta? Unde este Bates?

Răspuns la toate întrebările și cum se derulează evenimentele veți afla citind romanul.

“Un incitant roman, pornind de la ideea că există o memorie a celulelor, că prin transplant se pot transmite amintiri și informații de la donator.”

“Cu o acțiune desfășurată în ritm trepidant, o intrigă complicată și o mare bogăție de dezvăluiri despre căderea Uniunii Sovietice și soarta KGB-ului,”Marea Schimbare” este un thriller de spionaj de prima mâna.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Robert Ludlum

Marea schimbare de Gayle Lynds şi Robert Ludlum-Editura Lider

 

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.