Marile Scandaluri din pictură - GERARD DENIZEAU - recenzie

Marile Scandaluri din pictură – GERARD DENIZEAU – recenzie

Marile Scandaluri din pictură

Les grands scandales de la peinture

Larousse 2020

Autor – GERARD DENIZEAU

Editura RAO Distribuție, 2021

Pagini – 221

Traducere din limba franceză Anca Măgureanu prin LINGUA CONNEXION

Scandalul, sursa presupusă a corupției

Toate scandalurile sunt „ un obstacol care trebuia depășit”.

   O viziune extravagantă, de cele mai multe ori, a fost considerată nocivă, artistul fiind acuzat că a încercat „să corupă mintea publicului” intenționat.

  Atunci când picturile realiste exprimă „Erotism, moarte, nuditate, religie, putere, violență” publicul se arată indignat, considerând expunerea acestora indecentă.

  Tot ceea ce e intim, de obicei, este ascuns de ochii publicului, iar faptul că artiștii au avut îndrăzneala să  expună sincer pe pânză ceva autentic, nou și extravagant a stârnit mereu discuții.

  O să vă  prezint câteva lucrări artistice despre care nu știam mare lucru, dar care mi-au părut îndrăznețe inclusiv pentru zilele noastre. Recunosc, am fost uimită de claritatea și talentul artistic aproape ca o fotografie făcută de un fotograf profesionist.

  • ORIGINEA LUMII – GUSTAVE COURBET- 1860, ulei pe pânză-46×55 cm/ Muzeul Orsay, Paris

     – ADAM ȘI EVA alungați din Paradis – MASACCIO – 1426, frescă, 208×88 cm,  capela Brancacci/Santa Maria del Carmine, Florența

    – TRUPUL CEL MORT AL LUI HRISTOS ÎN MORMÂNT- HANS HOLBEIN, o goliciune prea puțin ortodoxă

   – VENUS DIN URBINO- TIȚIAN, o odă închinată plăcerii, în jur de 1538, ulei pe pânză,119×165 cm/ Galeria Uffizi, Florența

– JUDECATA DE APOI – MICHELANGELO, 1536-1541, frescă,13,70x12m/Capela Sixtină, Vatican

 – OSPĂȚ ÎN CASA LUI LEVI- POLO CALIARI, zis VERONESE, 1573, ulei pe pânză, 555×1310 cm/ Galeria dell Accademia, Veneția – o scenă care scandalizează

– MARAT ASASINAT- JACQUES LOIS DAVID- 1793, ulei pe pânză, 162×130 cm/ Muzeul Luvru, Paris

   Trebuie să recunosc că am privit pentru prima dată, cu adevărat, aceste picturi. O analiză profesionistă și pertinentă m-a făcut să văd ceea ce nu am observat înainte. Detalii semnificative, aproape insesizabile: o lacrimă, un surâs, timiditate, sarcasm, etc.

  Deși aceste picturi ne prezintă firescul de zi cu zi, o analiză profundă ne prezintă viziuni diferite, iar scandalurile provocate de aceste capodopere le face mult mai valoroase.

  Majoritatea picturilor care au stârnit scandal sunt cele religioase, erotice și violente, dar între ele găsim și picturi istorice cum este și cea a lui Antoine-Jean Gros care îl întruchipează pe „Napoleon pe câmpul de luptă de la Eylan”( 1807-1808, ulei pe pânză,521×784 cm, Muzeul Luvru Paris) sau „ Scene din măcelul de la Chios,familii grecești în așteptarea morții sau sclaviei- Eugene Delacroix,1824, ulei pe pânză, 419×354 cm, Muzeul Luvru, Paris).

  Să ținem cont că în acei ani oamenii erau mult mai pudici și socittea mult mai tranșantă față de zilele noastre. Indiferent dacă tema a fost nuditatea, religia sau războiul, cert este că acestea au revoluționat societatea ieșind din zona de confort a artiștilor acelor vremuri.

  Marile scandaluri din pictură este o carte pe care o citești și recitești descoperind de fiecare dată informații istorice esențiale ale picturilor care au ieșit în evidență prin originalitate și îndrăzneală. Un volum pe care orice iubitor al cărților de calitate și-l dorește în bibliotecă. Bucuroasă că Editura RAO aduce astfel de bijuterii într-o societate în care calitatea cântărește mai mult decât calitatea. O carte calitativă din punct de vedere fizic și informativ.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

4 COMMENTS

  1. O carte pe care fiecare trebuie s-o avem in biblioteca.
    Felicitari pentru recenzie Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.