Masca inocenței de Virginia Henley

Masca inocenţei de Virginia Henley

Titlul original: Seduced
Traducere: Alina Tudor
Editura Philon
Nr. pagini 479
Anul apariției: 1994

RECENZIE CITITOR

Rezumat carte

Această carte face parte din colecţia Duo a Editurii Philon, o colecţie pe care am descoperit-o de curând, dar care m-a cucerit. Din păcate, această carte se mai găseşte doar la anticariate.

Anthony şi Antonia Lamb sunt doi fraţi gemeni, având vârsta de şaptesprezece ani. Au fost crescuţi de bunica lor din partea mamei, Rosalind, întrucât părinţii lor plecaseră, cu mai mult de zece ani în urmă, în Indiile de vest pentru a scăpa de datoriile financiare care îi sufocau.
Tocmai când se pregăteau să îşi facă ieşirea în societate, o veste vine ca un trăznet. Tatăl lor murise în urma unui atac de cord. Mama lor refuză să se întoarcă în Anglia, întrucât se adaptase admirabil de bine la viaţa din Ceylon. Ca tutore al gemenilor fusese numit Adam Savage, un bun prieten al tatălui lor din Ceylon.
Din păcate, ştirea morţii tatălui atrage atenţia vărului lor, Bernard Lamb. Acesta ar fi moştenit întreaga avere, dacă Anthony ar fi păţit ceva. Un personaj întunecat şi lipsit de scrupule, Bernard face tot felul de planuri pentru a-şi îndeplini scopul. Deşi Anthony reuşeşte să scape, ca prin minune, de câteva accidente, în cele din urmă, în timpul unei călătorii pe mare, barca pe care se aflau gemenii se scufundă, iar cei doi naufragiază. În timp ce Antonia este aruncată pe ţărm, Anthony este atras în larg.

Antonia este pusă în faţa unei mari dileme. Dacă s-ar află că Anthony a dispărut, Bernard ar putea revendică întreagă avere. Convinsă că Anthony trăieşte şi este doar o chestiune de timp până când acesta va reveni, Antonia decide, cu complicitatea bunicii sale Rosalind, să ia locul fratelui sau.
Îşi tunde frumoasele ei plete negre şi se îmbracă în hainele fratelui sau. Din fericire, nimeni nu pare să observe schimbarea. Înaltă, slabă, cu părul negru tuns scurt, cu ochi verzi ca smaraldele, Antonia pare copia fidelă a fratelui său. Întrucât şi înainte de accident ambii fraţi se adresau unul altuia cu apelativul Tony, nu este nici o problema în a se obişnui cu numele.

Între timp, în Ceylon, Adam Savage, tutorele gemenilor, îşi face planul de întoarcere acasă. Adam Savage era un bărbat puternic, care îşi clădise averea cu propriile mâini. Plecase sărac din Anglia, dar reuşise să se îmbogăţească, în urma unor investiţii inspirate. Plantaţia lui, Leopard Leap, o ridicase singur, muncind mai mult decât oricare din angajaţii lui. Acum însă, îşi dorea să se întoarcă în Anglia şi să-şi facă intrarea în societate. Banii şi faima îi puteau aduce un titlu nobiliar, pe care şi-l dorea, ca o încununare a succeselor obţinute. Având deja treizeci şi doi de ani îşi dorea, de asemenea, să întemeieze o familie. Avea nevoie de o soţie stilată, care să strălucească în societate, să fie interesată de munca la plantaţie şi să-i facă şi lui plăcere să-şi petreacă timpul cu ea. Eve, soţia prietenului său Russell Lamb, părea alegerea perfectă. Blondă şi minionă, Eve avea o frumuseţe rece, de englezoaică. Deşi îşi dă seama că nu este o persoană senzuală, ci doar îşi foloseşte frumuseţea în propriile scopuri, Adam consideră că, cu timpul, va reuşi să depăşească acest inconvenient. Iar faptul că, în urma căsătoriei, copiii lui Eve vor deveni şi ai săi, aduce un plus acestui plan. Deşi nu ştie cum s-ar putea purta cu o fata adolescentă, ideea de a avea un fiu în pragul maturităţii îl încânta pe Adam. Aşteaptă cu nerăbdare să îl cunoască şi să îl modeleze.

Ajuns în Anglia, Adam este nerăbdător să îi cunoască pe gemenii aflaţi sub tutela sa. Din păcate, află că Antonia s-a pierdut într-un accident pe mare şi sunt slabe şanse să mai fie în viaţă. Când îl întâlneşte pe Anthony, Adam este neplăcut surprins. Tânărul slăbuţ, cu trăsături efeminate, pare să resimtă din greu educaţia primită, crescut numai între femei. Este hotărât să scoată din el un bărbat adevărat.
Drept urmare, Adam îl introduce în societatea londoneză pe pupilul sau. Tony învaţă să fumeze trabuc, se îmbată criţă, învaţă cum se poate trişa la jocurile de cărţi, munceşte la grajduri pentru a-şi întări muşchii. Tony este extrem de motivat în a-şi impresiona tutorele. Reuşeşte să câştige o cursa de cai. Dar refuză categoric să înveţe să boxeze, astfel că Adam îl învaţă să tragă cu armă.
Adam este mulţumit de progresele protejatului sau dar este extrem de îngrijorat că acesta nu pare deloc interesat de femei. Considerând că numai educaţia primită este de vină, Adam are grijă să îi dezvolte orizonturile. Drept urmare, îi dă să citească două cărţi erotice, extrem de explicite.
Tony este din ce în ce mai atrasă de tutorele său, iar lectura cărţilor nu face decât să îi provoace tot felul de visuri erotice cu acesta.

În timpul acesta, Bernard nu se resemnează. Hotărât să rezolve problema până la capăt, provoacă mai multe accidente, din care Tony scapă ca prin urechile acului. În cele din urmă, cei doi ajung să se confrunte un duel şi numai intuiţia lui Tony o ajută să scape. Convinsă că Bernard se va întoarce după nouă paşi, se întoarce în acelaşi timp cu acesta şi reuşeşte să îl rănească.
Adam ajunge exact la finalul duelului. Îşi da seama că tânărul a procedat corect, fiind singură cale să scape. În acelaşi timp, este convins că acesta nu a scăpat de pericol. Singura cale să îl protejeze este să îl ia cu el pe mare, în călătoria de afaceri pe care urmă să o întreprindă.

Va realiza Adam că Tony este de fapt Antonia ? Ce s-a întâmplat cu Anthony ? Ce încercări îi aşteaptă în continuare ?
Veţi află în continuare în carte.

Cartea ne oferă o lectură bogată, împletind romantismul cu intriga, umorul şi puţin mister. Acţiunea cărţii ne poartă în locuri exotice, în îndepărtatul Ceylon, cu parfumul orientului, în Veneţia, cu seducătorul ei Il carnavale. Autoarea este extrem de atentă la detalii, astfel că uneori ai impresia că te uiţi la un film. Scenele de dragoste dintre cei doi eroi sunt extrem de fierbinţi. Este memorabilă prima lor experienţă amoroasă, în timpul Carnavalului de la Veneţia, când el este deghizat în leopard, iar ea în fluture.
Motivaţiile fiecărui personaj sunt credibile. Autoarea reuşeşte, prin mai multe detalii, să ne convingă de acţiunile pe care aceştia le întreprind.

În consecinţă, este o carte foarte frumoasă din categoria historical-romance, pe care va recomand să nu o ocoliţi dacă o veţi întâlni în anticariate.

Recenzie cititor: Tyna

6 COMMENTS

  1. Superba recenzie Tyna! O carte minunata, care mi-a placut foarte mult, iar prezentare ta mi-a adus-o aminte! Multumesc si felicitari! M-ai tentat sa o recitesc cat de curand!

  2. Cartea merita citita! Desi se gaseste greu si este o carte de anitcariat, merita vanata. Cei care iubesc historical romance vor descoperi o poveste fascinanta.Ce m-a enervat cel mai tare la un moment dat a fost mama Antoniei, dar bine ca si-a revenit la final, altfel chiar ca deveneam furioasa.

  3. O recenzie minunata. Cartea mi-a placut mult iar prezentarea facuta de tine ma determina sa o recitesc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.