Mașina Ernetti de Roland Portiche – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Mașina Ernetti de Roland Portiche – Editura Lebăda Neagră – recenzie

by -
3
Mașina Ernetti de Roland Portiche - Editura Lebăda Neagră - recenzie

Mașina Ernetti, de Roland Portiche – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Mașina Ernetti

Autor: Roland Portiche

Editura Lebăda Neagră – 2022

LA  MACHINE  ERNETTI
Traducere din franceză Otilia-Maria Cojocaru
Număr pagini: 454

  “Roland Portiche a absolvit Institutul de Studii Superioare Cinematografice, este licențiat în arte și doctor în filosofie. A realizat și regizat câteva dintre cele mai urmărite și mai respectate documentare și emisiuni de istorie și știință din Franța, printre care ,,Temps X ”și ,,Les grandes énigmes de la science”. ,,Mașina Ernetti” este primul său roman, publicat în 2020 de Albin-Michel/Versilio, și face parte dintr-o trilogie în centrul căreia se află părintele Ernetti. De același autor, la Editura Lebăda Neagră va apărea ,,Ernetti și enigma  Ierusalimului”.

“Martie 1938. Fizicianul italian Ettore Majorana dispare în largul Siciliei și, odată cu el, proiectul secret la care lucra de ani de zile. Toamna anului 1955. Ca prin minune, însemnările fizicianului dispărut ies la iveală și îi dau părintelui Ernetti o idee nebunească: să construiască o mașinărie care să surprindă imagini din trecut. Un cronovizor. La ordinul Papei Pius al XII-lea, preotul se întoarce cu două mii de ani în trecut, cu un obiectiv simplu: să dovedească existența lui Hristos. Astfel începe o cursă nebunească între Vatican, CIA, KGB și Mossad – căci ceea ce va descoperi părintele Ernetti, în plin Război Rece, ar putea tulbura însăși ordinea mondială”.

“Thriller politic și de spionaj, romanul este și o meditație superbă asupra Istoriei.” (Europe 1)

“Știința, istoria biblică, teologia, politica globală și spionajul din timpul Războiului Rece converg cu măiestrie în acest thriller.” (La Manche Libre)

Acest thriller cuantic dezleagă unul dintre cele mai fascinante mistere ale Vaticanului.” (Le Point)

  Toate aceste afirmații și mult mai multe sunt adevărate. Avem arheologi și oameni de știință, afiliați bisericii sau deja în sânul credinței,  agenți secreți, C.I.A., F.B.I., K.G.B., MOSSAD, și multe secrete ale Vaticanului și nu numai.

  Romanul, care are capitole scurte, mult dialog, crime, urmăriri, răsturnări de situație, plus incursiuni în istorie, cultură, religie, pare o proiecție cinematografică pe care o urmărești cu sufletul la gură.  Mai mult, romanul are la bază o poveste reală, un preot Ernetti, a reușit să construiască  în timpul Războiului Rece, la Vatican, o mașinărie cu puteri și calități impresionante, care a funcționat puțin timp, dar apoi la ordinele papei de atunci a fost dezasamblată și ascunsă în străfundul pivnițelor Vaticanului. Nu se știe de ce…

  Dar Roland Portiche “profită” de informație și creează o poveste, sigur în mare parte fantezie, cu spioni, lupte, alianțe, și foarte multă adrenalină.

  Povestea începe în 1938 , undeva pe malul mării în Sicilia, când un bărbat “pare  gata să se sinucidă”.  Era Ettore Majorana, profesor reputat la Institutul de Chimie și Fizică din Napoli. Ideea care-i încoltise în minte, o mașină care să reușească să ajungă în cele mai ascunse unghere ale vieții și sufletului omenesc, l-a speriat, gândindu-se la consecințe.

Deja se vorbea de ipoteza lumilor paralele, ce rol ar fi avut o astfel de invenție ?!!!

  Așa că își anunță sinuciderea, totuși nu are puterea s-o facă,  și dispare în largul marii, fără să se mai știe ani buni nimic despre el.

  Abia în 1955 se va afla că se ascunsese la o mănăstire, unde , obsedat, își continuase cercetările. La moartea lui starețul îi trimite Papei scrisoarea lăsată de el, în care sunt specificate date și fapte care-l determină pe suveranul potif să-și trimită acolo reprezentanții.

  Papa, de atunci, pe care lumea îl numea “Padre Pio”, suferea de-o boală ciudată, o apariție a stigmatelor. Este incitat și curios de mașinăria pomenită de Ettore, așa că-i cere episcopului Giovani Montini să se ocupe, în secret, de recuperarea hârtiilor savantului, și să vadă dacă poate fi construită mașina.

  Așa ajunge părintele Leonardo, un psiholog renumit și un membru eminent al Academiei Pontificale de Științe, remarcat cu ocazia eforturilor făcute de Vatican de-a împăca știința și cultura cu credința, să  fie implicat. El îl cooptează, în proiectul încredințat de Montini, pe tânărul părinte Pellegrino Ernetti, specializat în muzică antică, descifrarea hieroglifelor și exorcizari.D ar Ernetti studiase și mecanica cuantică, convins că știința “ne oferă mijloacele de a dezlega marile secrete ale universului, esența materiei, a timpului, a spațiului, a începuturilor lumii.” Leonardo l-a ales pentru că, pe lângă pasiunea sa pentru știință, Ernetti poseda o agilitate intelectuală, o rapiditate de gândire și conectare a faptelor, foarte importantă și necesară în ceea ce aveau de făcut.

  Papa le cere să construiască mașina, să vadă dacă reușesc să observe și să filmeze  lucruri din trecut, sperând în revitalizarea credinței. Este amenajat un laborator, aduși savanți din diferite domenii, care cercetau doar un segment de lucrare, tocmai pentru a se păstra cel mai mare secret.

  Sigur că toți încearcă să afle ce se întâmplă, cel mai înverșunat fiind Carvalho, episcop de Rio, numit și “Episcopul Roșu”. Acesta locuia într-o favelă, între oameni săraci, promova ideile comuniste, și țintea postul  suprem, cel de papă, dar cu sediul papalității în  Brazilia și desființarea Vaticanului. Cercetările se intersectează cu crime, urmăriri, răpiri, lupte în interiorul și exteriorul curiei.

  Papa moare și Montini ajunge în funcția supremă, ceea ce duce la alte comploturi și denigrări. Își fac apariția și agenții ruși, americani, israelieni, fiecare  având agenda și interesele lui, și folosindu-se de lucruri și oameni pentru a afla ce este cu mașina.

  Până la urmă rămânând Ernetti singur, Montini i-o dă ca ajutor pe Natacha, doctorandă în istorie și arheologie, cunoscătoare de aramaică, dar ce nu știau ei – o bună luptătoare și agent Mossad.

  Punerea în funcție a mașinii și folosirea ei  aduc mirare, bucurie dar și deznădejde, pentru că avea și un defect major: dacă priveai de mai multe ori un eveniment, apărea de fiecare dată altfel, ca și cum mașina ți-ar fi arătat același moment în diferite lumi paralele.

  Dezamăgit, dar și speriat, Montini hotărăște dezmembrarea mașinii, doar că zvonurile răspândite de Carvalho, asociat cu rușii, sunt din ce în ce mai puternice, vehemente și periculoase. La sugestia Natachei este făcut un schimb de tăcere cu rușii: un moment rușinos din istoria lor înregistrat pe un film.  Deci tăcere…contra tăcere!!!

  Pentru că de fapt totul se rezumă la a păstra cunoștiințele deja existente, motivațiile credinței, fără a ține cont de alte informații. Totul devine un joc politic, un joc al puterilor atât în lume cât și în sânul bisericii, și al necesității găsirii unui vinovat.

Cine va fi cel sacrificat?

Ce se va întâmpla cu mașina?

Ce va face Natacha?

Ce se va întâmpla cu Carvalho?

Ce va face Montini?

Ce se va întâmpla cu Ernetti?

Ce va face el ?

Citiți și veți afla totul.

  Este o poveste interesantă, care dovedește că și dușmanii pot face alianțe împotriva răului suprem, și că puțini sunt cei care vor într-adevăr schimbări reale.

Iată și câteva păreri avizate:

Un thriller catolic. Maestru al suspansului, Roland Portiche ne captivează, ne vrăjește, ne amețește.” (RCF)

Construit ca un serial de televiziune, are toate ingredientele succesului lui Dan Brown: capitole scurte, răsturnări de situație și un ritm amețitor.” (Le Figaro)

Între Codul lui Da Vinci și James Bond, Roland Portiche ne încântă cu un thriller înțesat de răpiri și spioni periculoși și pune cu îndrăzneală sub semnul întrebării originile creștinismului.” (Paris Match)

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Mașina Ernetti de Roland Portiche – Editura Lebăda Neagră – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.