Meniu: (bulgăraşi de brânză,chifteluţe cu piure de cartofi,tort cu căpşuni)

1.Aperitiv: bulgăraşi de brânză

-200 gr brânză telemea mai puţin sărată sau brânză dulce; telemeaua trebuie dată pe răzătoarea fină
-250 gr caşcaval dat pe răzătoarea fină
-100 gr unt
-mixăm untul+brânză telemea+200 gr caşcaval+condimente=până se face ca o cremă
-punem bolul pentru o ora în frigider, apoi formăm biluţe din amestec pe care le tăvălim prin caşcaval (50 gr)
-dacă vă plac măslinele puteţi pune în mijlocul bilelor câte ½ măslină

2.Ciorbă de perişoare:

-1/2 carne de curcan sau vită măcinată
-2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac le dăm pe răzătoare
-punem în oală puţin ulei, călim legumele, adăugăm apă şi punem la fiert
-potrivim de sare, piper, cury, praf de chimen
-din carne +1 ou+2 linguri făină+sare, piper=formăm perişoarele
-când legumele sunt aproape fierte adăugăm perişoarele şi lăsăm să mai fiarbă apoi adăugăm verdeaţă
-puteţi servi simplu sau dregeţi cu smântână

3.Chifteluţe cu piure de cartofi

-1 kg carne de curcan sau amestec vită-porc
-2 cartofi daţi pe răzătoarea fină şi storşi, 2 ouă, 2-3 linguri pesmet, 1 lingură făină
-1-2 căţei de usturoi daţi pe răzătoarea fină sau ½ linguriţă usturoi granulat
-într-un castron amestecăm carnea, cartofii storşi, ouăle, făină, pesmetul, usturoiul
-adăugăm sare, piper multicolor, boia (opţional), cury, praf de chimen, puţin coriandru
-formatăm chiftelele şi le coacem fie în tigaia cu ulei fie le punem în cuptor pe hârtie de copt
-că şi garnitură facem cartofi piure

4.Tort cu căpşuni:

blat: zdrobim mărunt 400 gr biscuiţi simpli, turnam peste ei 150 gr unt topit, amestecăm şi aşezăm compoziţia într-o formă rotundă de tort (cu inel); presăm uşor cu lingura să uniformizăm
-de jur împrejurul tăvii aşezăm în poziţie verticală jumătăţi de căpşuni (300 gr)
crema: 600 gr brânză dulce mixăm cu 150gr zahăr pudră apoi adăugăm treptat 500 ml frişcă lichidă (nebătută)+20 gr gelatină (2 pliculeţe muiate în 100 ml apă) pe care o amestecăm în prealabil cu 100 ml lapte fierbinte.
-crema trebuie să fie curgătoare de consistentă unei smântâni
-turnam crema în tavă tapetată cu căpşuni, o lăsăm la rece să se întărească puţin
-jeleul: 300 gr căpşuni le punem la fiert cu 100 ml apă şi 3 linguri de zahăr până se înmoaie fructele, apoi dăm jeleul prin sită; sucul obţinut îl punem din nou pe foc mai fierbem 2-3 minute după care adăugăm gelatină (10 gr-1 plic muiată în puţină apă)
-turnam jeleul fierbinte peste tort, nivelăm repede şi lăsăm la frigider câteva ore

Poftă Bună!

Arcidalia Ghenof (Arci)-Redactor/Admin grup Fb-Literatura pe tocuri/// Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

  1. Nu-mi vine sa cred ce simplu este tortul de facut! Mereu am avut impresia ca e o adevarat filozofie treaba asta cu preparatul unor prajituri delicioase si spectaculoase. Cei drept, trebuie sa ai si talent.

  2. Ham,bulgărași îmi place cum suna Ciorba de perișoare îmi place mult,am făcut acum câteva zile.Piftelele le fac cu pâine înmuiată și stoarsă,asta in loc de cartofi,de leagă mai bine.Tortul pare un deliciu,nu am făcut,plec la tine Arci când faci!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.