Meniu pentru masa de Paşte!

1.Aperitiv:
-platou cu şuncă fiartă tăiată felii, ouă fierte, felii de brânză telemea sau caşcaval, ceapă verde, ridichi

2.Ciorbă de miel:
-punem la fiert carnea de miel (gâtul şi capetele de la pulpe), plămânii, rinichii, inima în apă cu puţină sare, până sunt moi
-într-o oală punem zarzavatul (morcovi, pătrunjel, pastarnac, gulie) dat pe răzătoarea mare, strecurăm zeama de pe carne şi punem la fiert
-între timp curăţăm carnea de pe oase, o punem în oală, adăugăm vegeta, puţin praf de chimen şi curry şi lăsăm să fiarbă
-când toate ingredientele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeaţă (acelaşi ca la celelalte ciorbe) şi în timp ce fierbe spargem câteva ouă (în ciorbă) ca la ochiurile româneşti
-dregem ciorba cu smântână

3. Miel umplut:
– punem mielul cu condimente în frigider măcar câteva ore, folosim de la miel pulpa din faţă şi coastele (deci de la jumătate miel detaşăm doar pulpa din spate, iar pielea de pe coaste o ridicăm încet şi cu grijă să n-o rupem, să se formeze ca un sac între oase şi piele)
-ficatul de la miel îl tăiem feliuţe şi-l fierbem în puţină apă (sau se poate prăji în puţin ulei cu o ceapă tăiată mărunt)
-măcinăm ficatul, plămânii, rinichii şi inima fierte iniţial, şi 1-2 felii de pâine muiată în lapte şi stoarsă
-punem compoziţia într-un vas, adăugăm o legătură de ceapă verde şi una de pătrunjel verde tăiate mărunt, 3-4 ouă (fierte tari) tăiate bucăţi, condimente şi 3-4 ouă crude bătute bine
-cu compoziţia umplem coastele (prin deschiderea pe care am lăsat-o şi pe care o coasem cu aţă colorată pe care o vom scoate când e gata)
-aşezăm mielul în tavă punem 1-2 pahare de apă (dacă vă place şi unul de vin) şi băgăm carnea la cuptor (pe măsură ce scade apa mai adăugăm câte un pahar până e gata)
-când pulpa e moale ungem partea de sus a fripturii cu un amestec de miere cu muştar şi mai lăsăm la cuptor să se facă crustă crocantă
-se poate servi cu garnitură de cartofi piure sau cartofi noi copţi

4. Pască:pasca
-4 ouă, 700 gr brânză de vaci, 1 lămâie, 4-6 linguri de griş, 100 gr unt, 1 praf de copt, 300 gr zahăr, esenţă de vanilie, 1 pachet de stafide
-stafidele se pun la înmuiat în apă cu esenţă de rom sau dacă nu vă place cu esenţă de vanilie
-se freacă untul spumă cu zahărul, adăugăm pe rând cele 4 gălbenuşuri, grişul, coajă de lămâie, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, esenţă de vanilie
-separat batem albuşurile spumă şi amestecăm cele 2 compoziţii, adăugând şi stafidele
-în tavă (A4 sau rotundă de mărimea unei farfurii mari întinse) punem hârtie de copt pe care o ungem cu unt, turnăm compoziţia şi o punem în cuptor la foc potrivit cam 30-40 minute (până se face maronie)
-o tăiem când se răceşte

5. Tort austriac (sacher torte):
Pentru blat
-150 gr unt la temperatura camerei; 120 gr zahăr pudră; 1 fiolă esenţă de vanilie; 7 ouă; 150 gr ciocolată menaj; 100 gr zahăr tos; 150 gr făină; 20 gr cacao; 1 praf de copt+1/2 linguriţă bicarbonat stinse cu 1-2 linguri de apă clocotită
-se topeşte ciocolata şi se lasă să se răcească la temperatura camerei
-se mixează untul cu zahărul pudră se adaugă pe rând cele 7 gălbenuşuri şi ciocolata rece
-într-un bol amestecăm praful de făină cu cacao şi le adăugăm la compoziţia de mai sus şi punem şi praful de copt cu bicarbonat stinse
– batem cele 7 albuşuri spumă cu zahărul tos până se întăreşte
-amestecăm iniţial 1/3 din albuş cu compoziţia de mai sus, când este bine amestecat adăugăm încet şi restul de albuş
-turnăm compoziţia într-o tavă (rotundă) nivelând cu o paleta şi ridicăm puţin marginile pe pereţi (să arate ca un crater)
-o coacem la foc potrivit, o scoatem din cuptor şi o mai lăsăm cam 10 minute în formă după care o scoatem pe un grătar să se răcească
-când e rece o taiem în 2 părţi, şi nivelăm marginile
-firimiturile (rezultate din nivelare) le muiem puţin cu esenţă de rom şi le amestecăm cu o linguriţă de cacao şi ½ borcan de gem de caise, apoi le punem pe foc să se încălzească puţin
-ungem prima jumătate de blat cu amestecul călduţ, lăsăm cam 10 minute să se pătrundă de gem, apoi punem deasupra cealaltă jumătate de blat pe care o ungem cu restul de gem şi lăsăm cam 1 oră
-apoi îmbrăcăm tortul în glazură de ciocolată (puteţi folosi reţeta de glazură de la tortul de săptămâna trecută, sau folosiţi o reţetă de-a voastră)
-dacă nu aveţi firimituri, amestecaţi dulceaţă doar cu esenţă de rom şi cacao şi-o încălziţi pe foc

Poftă bună şi Sărbători fericite!

Dacă aveţi vreo nelămurire puteţi să mă sunaţi liniştite (nr. de tel e cel de la profil)

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)-Redactor/Admin grup Fb-Literatura pe tocuri*** Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

  1. Multumim, Arci ! Ajutorul tau este nepretiut ! Nu stiu sa pregatesc mancaruri din carne de miel, dar invat ! Reteta de pasca este fantastica ! Despre tort vorbim maine, cand il voi face ! locco_smiley_37 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Arci … eu m-am gandit si am ajuns la concluzia ca de Paste vin la tine! 🙂 Suna delicios meniul!

  3. Arci, din meniul de mai sus, am ales pasca… pe care o voi face negreșit, apoi o să revin cu recenziile!
    Și tortul austriac pare special. Mulțumim pentru meniul delicios!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.