Meniul zilei nr. 8
Meniul zilei nr. 8
1. Ouă umplute
-10 ouă fierte tari (eu pun în apă 2 linguriţe de sare să nu crape coaja);
-1 pateu de ficat(pui, curcan, gâscă, porc);
-2 cutii de smântână de 400 de grame (eu folosesc smântână de 20%), 1 ou crud pentru maioneză, un cartof mic, 1-2 linguriţe muştar, piper, sare. Ouale fierte le lăsăm să stea în apă rece minim ½ oră, se curăţă mai uşor de coajă. În timpul acesta facem maioneză (cam 10-15 linguri) după reţeta deja ştiută cu gălbenuş crud, cartoful fiert şi zdrobit şi puţin ulei. Când am terminat maioneza punem pe rând în castron smântână şi amestecăm încet să se facă că un sos, punem puţin piper şi sare după gust şi punem castronul în frigider. Curăţăm ouăle, le tăiem în 2 pe lung şi scoatem gălbenuşul într-un castron. Când am scos toate gălbenuşurile punem în castron pateul, 1-2 linguriţe muştar piper şi sare după gust şi mixăm bine. Cu compoziţia umplem ouăle şi le aşezăm pe platou (eu le pun cu umplutură în jos, dar le puteţi aşeza oricum în funcţie de cum vă hotărâţi să le ornaţi sau nu); dacă rămâne compoziţie cu pateu eu fac nişte biluţe pe care le pun între jumătăţile de ou (sau dacă aveţi musafiri puteţi face câteva sandvişuri). După ce am aşezat toate ouăle turnăm deasupra (aşa că să acopere fiecare ou) sosul de maioneză şi smântână.
2. Ciorbă de porc
-eu procedez ca la orice ciorbă cu carne-pun oasele la fiert în apă cu sare; când carnea este fiartă strecor zeama în altă oală unde pun tot felul de legume tăiate sau date pe răzătoare (după preferinţe) şi le pun la fiert;
-curăţ carnea de pe oase (după caz o tăi bucăţi mai mici) şi o pun în oală, când ciorba e aproape fiartă pun amestecul de frunze, şi condimente (eu pun puţin chimen praf, curry, vegeta);
-când ciorba este gata se poate drege cu smântână, sau smântână frecată cu gălbenuş de ou.
3. Rulouri din carne de porc
-10 felii de carne de porc bătute puţin, condimentate şi unse cu muştar (exact că la şniţelele de curcan)
-1/2 kg carne măcinată pe care o amestecăm cu 1-2 ouă, 1-2 linguri de făină, piper, sare (dacă preferaţi puteţi pune puţină ceapă tăiată foarte foarte mărunt);
-luăm o felie de carne o aşezăm pe o farfurie (partea cu muştar să fie în sus), punem carne măcinată pe ea (cam de grosimea unui deget depinde de mărimea feliei), rulăm felia şi înfigem în ea 1-2 scobitori să nu se desfacă;
-aşezăm toate rulourile (cu scobitorile în ele) într-o tavă punem apă cât să le acopere şi un pahar de vin (se poate şi bere după gust sau deloc) şi le punem în cuptor, lăsăm să se facă până se rumenesc;
-le scoatem pe un platou (scoatem scobitorile) şi le servim cu ce garnitură vrem, merge totuşi foarte bine cu cartofi piure, pentru că rămâne în tavă şi puţin sos cât să punem pe cartofi;
-le putem folosi şi reci, se pot tăia foarte bine pe un platou cu aperitive.
4. Prăjitură cu foi cu cremă de lămâie
-din 300 gr făină+100 gr unt+1 ou întreg+3 linguri de zahăr+1 lingură cacao+1 praf de copt=se frământă şi se fac 3 foi coapte pe dosul tăvii (la frământat folosim puţină apă nu lapte că întăreşte şi tavă de mărime obişnuită);
-crema: într-o cratiţă amestecăm ½ lapte cu 250 gr zahăr şi 3 linguri de făină până se omogenizează, o punem pe foc şi o fierbem amestecând continuu până se îngroaşă;
– frecăm spumă 200 gr unt apoi punem pe rând amestecul răcit, şi o lămâie şi zeamă şi coajă rasă. Dacă vrem mai acră crema mai putem pune suc de lămâie;
-împărţim crema în două, umplem foile, pe prăjitură presăram zahăr praf sau putem pune o glazură de lămâie (dacă puneţi glazură se pot presară deasupra bobiţe colorate şi e mai festivă dar e bună oricum).
Poftă bună!
Oua umplute nu am mai facut de multa vreme… Mersi , Arci! Tentant meniu.
Pofta buna! Toate imi fac cu ochiul, in special desertul. Yumyyy
Ouale umplute imi plac foarte tare 🙂
si mie!dar cred ca-mi place foarte mult sosul cu smintina pe care il torn peste ele ca asa doar simple nu ma incinta.
mda,delicis meniu Arci!multumim
Arci, prajitura cu lamaie am s-o incerc de Craciun. Yummmyyyy…. 🙂
mi s-a facut foame Arci dupa ce am citit meniul
pupici