Metamorfoze-recenzie

Titlu: Metamorfoze

Autori: Algernon Blackwood, Oliviu Crâznic, Arthur Conan Doyle, Robert E. Howard, Rudyard Kipling, H. P. Lovecraft, George MacDonald, Guy de Maupassant, Şerban Andrei Mazilu, Saki, Hugh Walpole

Editura: Crux Publishing

An apariţie: 2015

Număr pagini: 206

Metamorfoze” este volumul de povestiri scary perfect pentru a fi citit după miezul nopţii, la un foc de tabără în pădure. Conţine acel gen de poveşti care te fac să tresari la fiecare zgomot banal, să te uiţi permanent în spate şi să îţi doreşti cât mai multă lumină care să risipească întunericul nopţii. Da. Clar este perfect pentru o tabără de noapte. Cititorul va fi cu siguranţă bodogănit, dar va creea suficiente senzaţii tari cu puternic impact emoţional. 🙂

Este lună plină … şi tu CITEŞTI.”

Autorii acestui volum ating cumva acea graniţă invizibilă dintre real şi imaginar unde nu mai reuşeşti să îţi dai seama care e ficţiunea şi unde începe realitatea. Fiecare privire capătă străluciri neomeneşti şi fiecare sunet banal este amplificat şi transformat într-un mesaj ascuns pe care teama de necunoscut te determină să-l supra-analizezi.

Conţinând 11 povestiri ale unor scriitori consacraţi, volumul „Metamorfoze” îi oferă cititorului o doză de fantasy brut care se opreşte la limita horror-ului şi care testează în permanenţă raţionalul, sfidând logica şi provocând la cedare nervoasă prin acceptarea elementului supranatural, care te poate înghiţi în întuneric. Este abordat în special mitul vârcolacului atât din punct de vedere mitologic cât şi ştiinţific. Şi aici nu este vorba despre vârcolaci sexi ca în seria Twilight, ci despre legende străvechi în care omul e capabil să devină una cu fiara demonică evadată parcă din infern.

Volumul se deschide cu povestirea lui Algernon Blackwood – „Lup Nomad”. Încă din primele pagini avem parte de suspans, decor care sporeşte sentimentul de solitudine şi pericol şi întâmplări care parcă frizează nebunia.

O banală excursie de relaxare în sălbăticia canadiană, la Lacul Tămăduirii, se transformă într-o experienţă bizară şi totodată memorabilă pentru Hyde – un om raţional şi pragmatic. Un spirit metamorfozat în lup şi un blestem secular plutesc peste ţinutul îmbrăcat în tăcere, iar noaptea dobândeşte accente stranii.

Erau ochi de fiară şi, ascunşi în inima nopţii, se uitau fix la el.”

– Sfinte Sisoie! exclamă Hyde. E ca şi cum m-aş uita la un om!”

Goana prin tenebrele nopţii continuă cu „Lenore Arras”, iar Oliviu Crâznic fascinează ca de obicei prin cuvintele alese cu măiestrie şi prin imaginile atât de vii.

Călătoria prin Cheile Osului aflată sub semnul terorii pe un fundal alb imaculat care nu aduce linişte ci moarte, ne pune faţă în faţă cu un pericol grotesc şi sângeros. Lupul, o ameninţare permanentă în pustietăţile îngheţate, se transformă dintr-un prădător feroce, într-o fiară a iadului, apocaliptică prin excelenţă. Dorinţa unei răzbunări care arde, pofta de sânge şi un secret teribil însufleţesc povestea şi provoacă fiori reci.

Zeul Terorii are cap de leu, susţin barzii. În după amiaza aceea târzie, finală, Zeul Terorii avea cap de lup.”

În frigul liniştit şi funerar pe care nu îl simţeam, ştiam totuşi că Dumnezeu se găsea plecat prea departe de noi pentru a-şi mai bate capul cu mine.”

Metamorfoze

Sir A. Conan Doyle, creatorul celebrului Sherlock Holmes, ne uimeşte în continuare cu o nuvelă fantastică în care abordează nu doar licantropia, ci şi controversatul mesmerism atât de dezbătut, dorit şi pus la îndoială.

Lady Kate Northcott, o făptură de o frumuseţe magnetică, pare a avea un ghinion groaznic în ceea ce priveşte căsătoria, deoarece toţi logodnicii ei sfârşesc tragic chiar înaintea nunţii. Atunci când se logodeşte cu tânărul John Cowles, lucrurile par să evolueze spre un viitor promiţător. Dar, în umbra fericirii aparente, stă o taină monstruoasă şi o voinţă înfricoşătoare aducătoare de moarte.

Simţeam, în sufletul meu, că tânăra era înconjurată de o misterioasă fatalitate – o soartă atât de neobişnuită, încât sfida raţiunea.”

Suflet de fiară, sub o mască încântătoare!”

Poveştile poartă cititorul pe meleaguri îndepărtate, prin legende îngropate, prin mistere încă nedescifrate şi printr-o lume ce pare a avea patină antică dar care poate fi înviată cu uşurinţă şi readusă în prezent odată cu teroarea.

Frică? Să mă iertaţi, domnii mei, dar adevăratul înţeles al cuvântului frică … voi nu îl ştiţi.” – Proscrisul – Robert E. Howard

Vrăjitorul ăla dezgustător deşteptase focurile iadului în pigmenţii vopselelor, iar pensula lui se dovedise a fi bagheta magică, născând coşmarul.” – Inspiraţie pentru Pickman – H.P. Lovecraft

Condiţia omului-lup este prezentă în diverse mitologii, atât pe vechiul continent european, cât şi dincolo de ocean. „Metamorfoze” îşi poartă cititorii prin folclorul dedicat vârcolacilor, păstrând permanent misterul asupra unor întrebări nerostite. O teorie interesantă asupra mitului ne-o oferă şi Şerban Andrei Mazilu în „Misterele din SparkTower” :

Vârcolacul nu este (aşa cum mulţi cred) un om care poate lua forma unui lup – este un lup care ia înfăţişarea unui om!”

de-a lungul erelor, demon şi lup s-au contopit, devenind o singură fiinţă.”

Am apreciat varietatea tematică şi stilistică, măiestria autorilor în realizarea unor decoruri tenebroase, felul în care cuvintele sunt folosite în crearea unor imagini vizuale aproape tangibile şi, nu în ultimul rând, am gustat din plin atmosfera înfricoşătoare şi legendele abordate în poveştile volumului. Deasemenea am găsit deosebit de util micul dicţionar explicativ, prezent la sfârşitul fiecărei povestiri. Pe lângă faptul că oferă informaţii suplimentare despre operă şi autor, cuvintele prezentate te fac să doreşti să afli încă şi mai mult.

În concluzie, am găsit acest volum o lectură absolut delicioasă şi fascinantă care, căutând să explice, de fapt amplifică misterul nedistrugând nicio clipă aura de taină şi fascinaţie. Cititorul rămâne permanent cu un semn de întrebare. Au trăit personajele acele întâmplări bizare sau totul s-a născut din teama lor de necunoscut şi singurătate? E aievea sau pură nebunie? Există posibilitatea ca cele petrecute să fi avut loc doar în imaginaţia protagoniştilor sau undeva, blestemele capătă proporţii cosmice şi se transformă în coşmar? Presupun că acesta este şi farmecul acestor istorisiri. Să te facă să pui pragmatismul şi logica la îndoială, să simţi cum teama te îngheaţă şi cum simţurile îţi devin alerte … fără însă a oferi vreun moment o dovadă vie a celor relatate.

Şi, cu toate acestea, vârcolaci există destui, chiar şi acum.”

Dau notă maximă şi recomand cartea celor care vor puţină adrenalină atunci când noaptea transformă totul în contururi vagi.

Crux Publishing logo

Cartea Metamorfoze a fost oferită pentru recenzie de către Editura Crux Publishing. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Crux Publishing. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

Surse foto: 1, 2, 3, 4

20 COMMENTS

 1. Imi place! Imi place ! Imi place! Atat recenzia, cat si subiectul cartii. Varcolacii sunt fiintele supranaturale care ma fascineaza cel mai mult. Mara, pai ce facem? Intoarcem roata si ma tentezi cu o carte buna? locco_smiley_15
  FELICITARI!

 2. Felicitări Mara,o recenzie frumoasă,pacat ca ma tem de vârcolaci.A liba se simte în elementul ei cu această carte.

  • Si eu m-am simtit in elementul meu. Imi place fantasy si cartea asta e reusita. Scary, dar merita citita.

 3. Felicitări Mara,o recenzie frumoasă,pacat ca ma tem de vârcolaci.A liba se simte în elementul ei cu această carte.

 4. Felicitări Mara,o recenzie frumoasă,pacat ca ma tem de vârcolaci.A liba se simte în elementul ei cu această carte.

 5. Din start eu spun pas :). Nu citesc astfel de carti. Poate e o prejudecata dar eu nu ma uit nici la filme horror :).

  • Eu cand incep o carte horror sau cand ma apuca sadismul sa vad un film scary … 🙂 … imi spun k este un horror controlat. Nu functioneaza mereu deoarece inima e tot undeva in gat, dar macar nu rade sotul de mine si nu imi mai spune “soarece fricos”. 🙂

  • Multumesc. Mi-a placut cartea. Am gasit-o pe gustul meu si chiar am de gand sa o iau cu mine in urmatoarea excursie. 🙂 Asa k sa creez putin “suspans nocturn” in randul prietenilor. 🙂

 6. felicitari mara!mi-a placut prezentarea ta,desi nu e genul meu de carte.felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 7. Wow! Totul suna extrem de scarry. Tare mi-e frica ca nu voi mai putea dormi dupa. :))
  Felicitari pentru prezentare.

 8. Felicitari ! Superba si captivanta recenzie ! Imi place genul, in doze mici ! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.