Mica enciclopedie IKIGAI de Ken Mogi – Editura Litera – recenzie
Mica enciclopedie IKIGAI de Ken Mogi-Editura Litera-recenzie
Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață
Autor: Ken Mogi
Editura: Litera
Data apariției: Iunie 2018
Număr pagini: 144
Există momente în viața fiecărui om, când se întreabă care este scopul vieții sale. Se știe că japonezii au fost mereu în căutarea posibilităților de regăsire a fericirii. Nu este de mirare că Japonia, aparent un tărâm inaccesibil pentru țări din celelalte continente, este acum una dintre destinațiile preferate ale turiștilor din întreaga lume. Nu știu câți români sunt, totuși pe lista celor care au vizitat sau vor vizita această misterioasă și frumoasă țară, însă cred că totul ține de circumstanțe… și, am aflat mai nou… de descoperirea ikigai –ului.
Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu acest termen, ikigai este un cuvânt care „definește plăcerile și înțelesurile vieții. Cuvântul este compus din iki (a trăi) și gai (scop).
Autorul cărții, Ken Mogi, este neurolog, scriitor și om de televiziune în Tokyo. A publicat peste 30 de lucrări despre știința cognitivă și neuroștiință și mai mult de 100 de cărți acoperind subiecte de popularizare a științei, eseuri, critică și self-help. Cărțile lui s-au vândut în peste un million de exemplare… și nu e de mirare, pentru că toți ne dorim să fim fericiți, nu-i așa?
Poate că citind referințele despre autor, ați putea crede că veți citi o carte greoaie, stufoasă… nimic din toate acestea! Cartea este o incursiune lejeră, dar plină de sens și învățăminte, în sufletul fiecăruia dintre noi. Nu degeaba se spune că cea mai dificilă călătorie pe care poți să o faci vreodată este cea interioară, în care cauți în straturile sufletului tău răspunsuri la întrebările care te macină și nu te lasă să fii fericit.
Și… că tot am ajuns aici, tu ești fericit? În jurul tău, oamenii par fericiți, nu-i așa? Rețelele de socializare sunt pline de poze cu prieteni și cunoștințe „simțindu-se minunat”, nu-i așa? Oare oamenii aceștia chiar sunt fericiți sau se amăgesc cu o viață ipotetică, construită din imagini false… pe care și-ar dori să o aibă?! Dacă mâine ar dispărea rețelele de socializare și oamenii n-ar mai fi la curent mereu cu starea celorlalți, oare ce culoare ar avea relațiile interumane?!
Etalăm imagini… epatăm prin ceea ce nu suntem, dar ne-am dori să fim. Suntem fanii lucrurilor mărețe, dar în tot acest proces, uităm că în această scurtă existență, trăim doar pentru noi. Sufletul nostru așteaptă mereu să fie mângâiat… nu cu grandoare și megalomania… ci cu cele mai simple și mai mărunte lucruri. Unii adoră muzica, altora le place să prepare diferite feluri de mâncare… orice îți face sufletul să vibreze, este ikigai! Pe aceste lucruri ar trebui să ne axăm… pentru că viața este mai scurtă decât ne încăpățânăm noi să credem. Dacă crezi că viața e un dar, atunci folosește-l așa cum trebuie folosit un dar! Cu demnitate, cu frumusețe… și cu multă iubire! Iar la finalul vieții lista de regrete nu va exista…
Faptul că din ce în ce mai mulți oameni de știință scriu cărți despre fericire și regăsirea stării de împlinire denotă faptul că omenirea traversează o perioadă de îndepărtare de la starea atât de mult dorită de fericire. Poate că ceea ce se întâmplă este un efect secundar al progresului, însă este păcat să lăsăm viețile noastre să se piardă într-un vârtej al secundelor trecute cu viteză amețitoare, al zilelor fără arome. Citiți această carte… și fiecare cuvânt vi se va părea o reamintire a ceea ce sufletul deja știa.
După ce aflăm, din primul capitol, ce este Ikigai… aflăm povești ale unor oameni simpli și ce este ikigai pentru ei. Fiecare poveste este menită să declanșeze în sufletul cititorului senzația că poate să își descopere propriul ikigai și să își îmbunătățească viața.
Ikigai nu e o metodă complicată de yoga, nu e o tehnică japoneză de respirație… nu e nimic din toate acestea. Ikigai e ceva special, simplu și unic, din interiorul fiecărui suflet. Aș putea spune, acum, după ce am făcut incursiunea în această minunată carte, că ikigai este un element de distincție între oameni, dar un element al frumosului, al simplității… și mai ales al fericirii.
De ce să citești această carte?! Pentru că meriți să fii fericit! De asta te afli aici, ca să exersezi diverse circumstanțe prin care să îți găsești fericirea!
Cele 10 capitole, scrise într-un limbaj simplu (cum altfel, dacă ikigai se asortează doar cu arta simplității) explică cititorului cum să evite situațiile care îl îndepărtează de starea de fericire. Fie că sunt povești de viață (excepționale, dar pe care nu vi le dezvălui), fie că sunt sfaturi venite direct de la autor, cartea are menirea de a sta de vorbă cu sufletul.
Iată ce descriu cele zece capitole:
Capitolul unu îi face cunoștință cititorului cu termenul ikigai, plantând în același timp sămânța întrebărilor. Inevitabil, citind cartea, te vei întreba ce înseamnă fericirea pentru tine. Aici aflăm despre renumita „Zonă albastră”, în care oamenii par să fi găsit răspunsurile la întrebările fericirii.
Capitolul al doilea, intitulat „Motivul pentru care te trezești dimineața” aflăm despre beneficiile trezitului de dimineață (eu le cunoșteam deja, mă trezesc la ora 5 în fiecare dimineață). Tot aici aflăm povestea de viață a lui Hiroki Fujita, un comerciant de ton care se trezește la ora 2 în fiecare dimineață. Se pare că acesta și-a găsit fericirea în ceea ce face și este cel mai căutat comerciant de ton din Tokyo.
Urmează o lecție despre beneficiile gândirii la scară mică, în capitolul al treilea. Trebuie să precizez faptul că fiecare capitol aduce informații interesante despre Japonia ca țară și cultură. Aici aflăm că Japonia își uimește clienții prin frumusețea și originalitatea barurilor mici, nu a restaurantelor grandioase.
Capitolul patru, „Frumusețea senzorială a ikigai”, aduce în discuție teme foarte interesante, precum simbolismul fonetic japonez, atât de bogat. Aici aflăm că alăturarea de termeni identici formează expresii originale, specifice doar acestei limbi: „bura bura înseamnă un mod nepăsător, relaxat de a merge, în timp ce teka teka descrie o suprafață strălucitoare”.
„Flux și creativitate” este cel de-al cincilea capitol, unde aflăm despre beneficiile intrării în starea de flux. Cine reușește să facă acest lucru, are succes în toate planurile și se bucură de o existență fericită.
În capitolul șase, „Ikigai și sustenabilitatea” ni se vorbește despre importanța autocontrolului în dobândirea stării de bine. Poate că pare dificil, mai ales în lumea actuală, însă aflăm de la japonezi că nu e imposibil. Avem puterea asupra faptelor, a vorbelor și a gândurilor noastre. Trebuie doar să știm să gestionăm toate acestea.
„Găsește-ți scopul în viață” este cel de-al șaptelea capitol. Aici suntem invitați să ne autoanalizăm cu scopul de a ne găsi scopul existenței. Tot aici am aflat o nouă perspectivă despre „Sumo” (nu priveam cu ochi buni acest sport până acum, dar citind am realizat că e important să nu judeci lucrurile și oamenii, ci să înțelegi că totul e o chestiune de perspectivă).
„Ce nu te omoară te face mai puternic” este capitolul cu numărul opt. Fiecare experiență nu este altceva decât o posibilitate de a învăța ceva care să-ți fie de folos mai târziu. Aflăm aici despre importanța depășirii momentelor considerate dificile. Se amintește și despre anul 1707, desemnat „annus horribilis” pentru Japonia. În acest an, calamitățile s-au ținut lanț.
Capitolul nouă este intitulat „Ikigai și fericirea”. Aici se atinge tema epuizării fizice la serviciu, fie dintr-un devotament exagerat sau pur și simplu din dorința nestăvilită de a câștiga bani mai mulți. Cât de înțelept este să te epuizezi fizic și psihic pentru a dobândi bani mai mulți, aflați citind cartea.
Ultimul capitol este un sfat demn de luat în seamă: „Acceptă-te așa cum ești”. Împăcarea cu sine este unul din elementele esențiale în procesul dobândirii stării de fericire.
Iată câteva citate:
„În consecință, cântă chiar și când nu te ascultă nimeni. Desenează ceva, desi nu privește nimeni. Bucuriile și mulțumirea din lăuntrul tău vor fi mai mult decât suficiente ca să te facă să mergi mai departe. Dacă reușești asta, atunci ai devenit un maestru în a fi în prezent”.
„Nu doar învingătorii au ikigai. În acest dans bine sincronizat care este viața, învingătorii și învinșii sunt pe picior de egalitate atunci când vine vorba de ikigai. Văzută din perspectiva internă a ikigai, granița dintre învingători și învinși dispare, încet. În cele din urmă nu există nicio diferență între învingători și învinși. Totul se reduce la a fi om”.
Cartea este o adevărată mângâiere pentru suflet, de aceea o recomand cu drag tuturor și vă doresc zile pline de ikigai!
Cartea Mică enciclopedie IKIGAI de Ken Mogi poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Editura Litera
Eram sigura ca recenzia este scrisa de Rodica inca de la primele randuri. Recenzia am citit-o cu interes mai ales ca nu am rabdare sa citesc genul acesta de carti.Felicitari Ro!
Mulțumesc, Arci! Eu nu mă mai satur să citesc despre fericire! Ador cărțile acestea!
Mulțumesc pentru recomandare! Îmi place genul acesta de cărți.
Cu mare drag, Oana!
Rodica, eu am intrat intr-o stare de zen si seninatate a gandurilor, inca de cand am inceput sa iti citesc recenzia. 🙂 Trebuie sa testez si cartea, sa vad daca autorul e tot atat de talentat la limpezirea starilor sufletesti sau i-ai imbunatatit tu prin repovestire, tehnica. 😀
E foarte talentat autorul, nu doar în arta de a scrie, ci și în arta de a liniști furtunile sufletești. Te invit să citești cartea. Mi-ar plăcea să aud și perspectiva ta!
Interesant! Nu stiu daca am forta necesara in acesta perioada sa citesc o astfel de carte, dar pe viitor nu zic. nu.
Iasmy, să știi că e o carte care îți sugerează cum să-ți recapeți forțele. Trebuie numai să încerci!
Interesanta carte! Rodica, eram sigura ca tu esti „tartorul” acestei recenzii. Stii tu cum sa ne iei prin invaluire 🙂
Alina, mă bucur că mi-ai recunoscut stilul!
Interesanta perspectiva, trebuie sa recunoastem. Macar de am aplica-o! :))
Așa este, nu e suficient doar să citim. E musai să aplicăm!
Cu toții avem nevoie de o astfel de enciclopedie 🙂
Mulțumim pentru informații, Rodica!
Să știi că ai dreptate, chiar avem nevoie de astfel de cărți!
Eu îți mulțumesc, Cos!
Probabil astfel de carti ajuta la regasirea sinelui, insa de cele mai multe ori nu este suficient. Nu pica din cer fericirea, mai tine si de interior.
Așa este, ajută la regăsirea sinelui. Trebuie doar să vrei să te reîntâlnești cu tine!
[…] MICA ENCICLOPEDIE IKIGAI. METODA JAPONEZĂ DE DESCOPERIRE A SCOPULUI ÎN VIAȚĂ, de Ken Mogi […]