Minciuni de vara de Bernhard Schlink-Editura Polirom

Minciuni de vara de Bernhard Schlink-Editura Polirom

by -
8

Minciuni de vară de Bernhard Schlink

Titlul original: Sommerlugen 

Traducerea: Gabriela Eftimie

Editura: Polirom

Număr pagini: 282                         

     Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944, la Bielefeld.  A studiat ştiinţele juridice şi din 1992 este profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. A debutat ca scriitor cu romanul Dreptatea lui Selb, primul volum dintr-o trilogie poliţistă care s-a bucurat de un mare succes la public şi cuprinde de asemenea Înşelăciunea lui Selb şi Crima lui Shelb. Afirmarea internaţională vine cu romanul Cititorul, distins cu multe premii, tradus în peste patruzeci de limbii şi ecranizat. A mai apărut de acest autor şi Evadări din iubire şi Întoarcere acasă.

     ,,Mizând pe stilul sobru, elegant, cu care şi-a încântat întotdeauna cititorii, Bernhard Schlink arată în cea mai recentă carte a sa că excelează şi în arta prozei scurte. Concentrând simplitatea, complexitatea, sensibilitatea şi melancolia, volumul de povestiri, surprinde în diferite ipostaze tematica amăgirii şi a decepţiei, protagoniştii fiind oameni care îşi clădesc pe minciună cel puţin un episod din viaţă lor, şi care îşi dau seama că e mult prea târziu să o ia de la capăt în clipa în care ar vrea să repare ceva din consecinţele unor fapte din trecut. Unii au puterea de a întrevedea o eventuală soluţie, alţii au fost învăluiţii iremediabil în mrejele minciunii”.

      Cele şapte povestiri sunt construite ca tot atâtea revelaţii ale minciunilor, mici sau mari, neintenţionate sau deliberate, neînsemnate sau hotărâtoare, din care poate fi ţesută viaţa de zi cu zi.

     Extrasezon El, un flautist, venit în Code în vacanţă. Ea, Susan, are o casă frumoasă pe insulă. Cei doi se întâlnesc, stau de vorbă şi au o relaţie sexuală. El motivează vacanţa din extrasezon, lipsei timpului, nu lipsei de fonduri. Ea are banii, lucrează la o fundaţie, dar nu îi place aglomeraţia.

      „Atât îl iubea, de parcă l-ar fi căutat de mult şi l-ar fi găsit abia acum. De parcă n-ar mai fi avut cum să greşească, nici ea, nici el”

      Mi s-a părut o poveste de o vară prea „cusută cu aţă albă”, brusc apare dragostea, apoi gata vacanţa, fiecare pleacă la jobul lui şi se pare că final…

      Noaptea din Baden-Baden

      El, autor de piese plecat cu lansarea unei piesei. Anne, prietenă de şapte ani pe care se pare că încearcă să o mintă. Ea află că seara din Baden-Baden el a fost însoţit de o femeie. De aici certitudinea ei că a înşelat-o, el se pare că nu are remuşcări. De înşelat, a înşelat, oare va merge relaţia lor?

        Casa din pădure

       El un scriitor, acum familist, se ocupă de familie, de fetiţA Rita, de soţia Kate.

        Kate, o scriitoare de succes cu deplasări multe, turnee de promovare, lansări de carte.

       El, încearcă în ultima instanţă să îşi izoleze soţia şi fiica în căsuţa din pădure, altfel cei trei vor petrece mai mult timp împreună. Minciuna lui este descoperită în sfârşit de către soţie, ceea ce nu iese tocmai bine…

         Străin în noapte

       O excursie în Kuweit, ea o doctoriţă blondă frumoasă, el prietenul ei. Se pare că prietena sa este răpită şi abia după un an reuşeşte să fugă, unde va fi ucisă accidental de fostul prieten. Oare aşa stau lucrurile? El are în cont 3mil. de dolari în urma răpiri ei, cearta lor, când ea cade de la balcon, este văzută de o martoră. Nu este ceea ce pare…

         Ultima vară

       El, un fost profesor universitar pensionar. Strângerea familiei sale la un loc, atenţiile pe care le are de soţia sa, discuţiile cu copii, joaca cu nepoţi, se pare că au un scop. Are de gând să se sinucidă, atunci când durerea va fi de nesuportat. Când soţia află de cockteilul pe care vrea să îl bea, discuţiile se încing. Ea nu vrea să fie o figurantă la moartea sa…

           Johann Sebastian Bach pe insula Rugen

       Un fiu vrea să le facă o surpriză părinţilor aşa că îi invită la un concert de Bach pe insula Rugen. Discuţiile dintre tată-fiu au menirea de a afla mai multe informaţii, de ai apropia, pasiunea pentru Bach se pare că îşi face efectul, sau nu?

           Călătorie spre sud

        Ea, se pare că o irită orice, mai ales proprii ei copii. Deşi s-au realizat bine toţi, parcă dragostea de mamă a dispărut, mirosul a dispărut, gustul i-a dispărut. Copii ei nu ştiau nimic, se prefăcea că totul este în ordine. Se prefăcea că a trecut peste abandonul soţului în favoarea asistentei lui. Are chef să plece spre sud, poate nepoata Emilia, cea care are grijă de ea o va însoţi…

          Nota mea pentru această carte este 8.

         Tristeţea, minciunile şi ce ar fi fost dacă, mi-au lăsat un gust cam amar.

Autor: Nicol
***Nicoleta Zetoca (Nicol)***

8 COMMENTS

  1. multumesc nicol!chiar eram curioasa de carte locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.