Minți geniale (vol.1) – Jennifer Lynn Barnes – recenzie

Minți geniale (vol.1) – Jennifer Lynn Barnes – recenzie

Minți geniale (vol.1) - Jennifer Lynn Barnes - recenzie

Minți geniale (vol.1) – Jennifer Lynn Barnes – recenzie

Titlu: Minți geniale (vol.1)

Autor: Jennifer Lynn Barnes

Titlu original: The Naturals

Traducere: Bogdan Voiculescu

Editura: Storia Books

Anul apariției: 2024

Numar pagini: 296

Gen: thriller, mystery, young adult, romance 

  M-am bucurat nespus de mult atunci când am aflat că la editura Storia Books s-a lansat o nouă carte semnată de Jennifer Lynn Barnes. Nici nu m-a interesat să aflu impresiile celorlalți cititori, pentru că aveam certitudinea că va fi pe gustul meu. Știam deja cât de bine scrie autoarea, iar descrierea de pe coperta a IV-a suna mult prea tentant. În plus, seria ,,Jocurile moștenirii” ocupă un loc de frunte în topul preferințelor mele literare, povestea fiindu-mi și acum întipărită în minte, cu toate că a trecut ceva timp de când am citit-o. 

  Acum, după ce am parcurs ,,Minți geniale”, pot spune că romanul s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Povestea este un amestec captivant de acțiune, mister, suspans, psihologie, paranormal, young adult. Recunosc că mi-ar fi plăcut să descopăr și o poveste de dragoste, dar nu a fost să fie. E drept că am simțit o oarecare chimie între Cassie și Dean, cei doi au un schimb de replici interesant, plin de ironie, iar asta mă face să cred că, pe parcursul următoarelor volume, se vor apropia mai mult unul de celălalt. Sper să fie așa, deși există un alt tânăr, Michael, care flirtează de zor cu eroina noastră și îi dă de înțeles că o place. Dar, în timp ce Michael nu se ferește niciodată să-i arate că e interesat de ea, Dean se împotrivește mereu atracției dintre ei.

  Sinceră să fiu, înainte să mă apuc să citesc cartea, mi-am imaginat că povestea se va axa mai mult pe partea de paranormal, că poate eroina este înzestrată cu puteri supranaturale, dar m-am înșelat. Spre marea mea încântare, Cassie este un profiler înnăscut, se pricepe să citească oamenii, să-și formeze imagini de ansamblu plecând de la detalii mici: cine sunt, ce urmăresc, cum se comportă. Poate să observe un tipar în comportamentul făptaşului și să-i descifreze personalitatea sau să ghicească cum e probabil să acționeze în viitor. Iar asta se va dovedi util când cei de la FBI vor avea de-a face cu mai multe crime legate între ele, dar nu reuşesc să identifice niciun suspect. Și partea cea mai înfiorătoare e că ea are o conexiune cu persoana care provoacă totul, intră literalmente în mintea ucigașului, chiar dacă doar pentru câteva clipe.

  Un alt lucru care mi-a plăcut la această carte este povestea în sine, faptul că m-a făcut să-mi pun la treabă micile celulele cenușii, să încerc să așez la loc toate piesele de puzzle, ca să îmi dau seama cât mai repede de identitatea ucigașului în serie. Mi-am făcut o grămadă de scenarii pe parcursul lecturii, ajungând la un moment dat să fabulez, însă autoarea a reușit mereu să mă conducă pe un alt drum, să mă încurce. Iar ceea ce am descoperit spre finalul cărții, pur și simplu m-a luat pe nepregătite.

    Cassandra Hobbes, protagonista seriei ,,Înzestrații”, și-a petrecut copilăria călătorind prin țară alături de mama ei, care se autoproclama a fi clarvăzătoare, deși în realitate era metapsihică. De la ea a învățat toate instrumentele meseriei, precum ar fi comportamentul, personalitatea și mediul. Însă, când Cassie avea doisprezece ani, mama ei a dispărut și a fost considerată moartă de către poliție. Pornind de la urmele de sânge de la locul faptei, s-a tras concluzia că a fost înjunghiată de mai multe ori. Nu i-au găsit trupul, dar era atât de mult sânge, încât li s-a părut improbabil să fi supraviețuit. De atunci, Cassie a tot încercat să afle mai multe despre cazul mamei sale, dar fără succes.

  La vârstă de 17 ani, Cassie este recrutată de FBI în programul secret Înzestrații, care are o misiune dublă: în primul rând, să-i instruiască pe participanții selectați să-și dezvolte abilitățile înnăscute, apoi să le folosească înzestrările pentru a sprijini FBI-ul din umbră. Cassie este un profiler înnăscut și îi poate ajuta să soluționeze cazuri nerezolvate. Cele pe care FBI-ul nu a reușit să le închidă.

  Cassie ajunge să locuiască împreună cu alți patru adolescenți ale căror abilități sunt la fel de neobișnuite că ale ei. Michael e înzestrat cu citirea emoţiilor, aşa că petrece mult timp revizuind mărturii vechi și ascultând interogatorii înregistrate. Lia e specializată în comportamentele înșelătoare, ea având talentul incredibil de a observa când cineva minte. Sloane e o enciclopedie ambulantă care vede tipare şi probabilități oriunde ar privi. Dean e profiler și știe cum gândesc ucigașii mai bine decât aproape oricine altcineva. 

  Cei patru înzestrați nu au voie să meargă pe teren, dar agenții le cer să revizuiască cazurile cu autori cunoscuți, activitatea lor constând în mare parte în identificarea tiparelor, în speranța de a rezolva crimele până acum nerezolvate. Însă, odată cu apariția unui criminal în serie chiar în zona lor, care le dă de furcă celor de la FBI, curiozitatea înzestraților atinge cote atât de înalte, încât ajung să subtilizeze un stick usb din servieta unui agent ca să afle informații despre actuala anchetă. Astfel, Cassie descoperă că ucigașul omoară roșcate metapsihice, toate cele șapte victime semănând cu mama ei. Și chiar dacă victimele sunt răsfirate geografic, chiar dacă niciuna dintre ele nu se cunoștea cu celelalte, ucigașul le-a ales din motive personale precise. Iar Cassie e convinsă că femeile respective sunt surogate și crede că e foarte posibil ca persoana pe care o înlocuiesc este mama ei. Oare trage concluzii pripite când spune că ancheta e legată de cazul mamei sale?

,,- Dacă i-a vopsit părul după ce a omorât-a, atunci a vrut să transmită un mesaj.

  – Şi care e mesajul? a întrebat cu asprime, de parcă mi-ar respinge ideile fără să mai stea pe gânduri, deși amândoi ştiam că nu e aşa.

   – Un mesaj pentru voi: culoarea părului e importantă. AN-ul vrea să înţelegeţi că există o legătură între cazuri. Nu are încredere că veţi ajunge la concluzia asta pe cont propriu, așa că v-a sărit în ajutor.” 

  ,,Minți geniale” este un thriller psihologic captivant, care te ține în suspans de la prima până la ultima pagină. Îl recomand cu mare drag!  

Cartea este disponibilă pentru comandă pe cartepedia.ro

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.