Miraj – Camilla Läckberg, Henrik Fexeus – recenzie
Miraj – Camilla Läckberg, Henrik Fexeus – recenzie
Titlu: Miraj (seria Vincent și Mina, vol. 3)
Autori: Camilla Läckberg, Henrik Fexeus
Editura: Trei
Categorii: Ficțiune, Crime. Thriller. Mystery
Nr. pagini: 688
Anul apariției: 2024
Titlul original: Mirage
Limba originală: Suedeză
Traducător: Cristina Ekholm
“E decembrie și ministrul suedez al justiției este amenințat. În același timp, la metroul din Stockholm este găsită o movilă de oase, iar scheletul pare să-i aparțină unui finanțist de succes. Echipa Minei Dabiri își revine cu greu după evenimentele traumatice care s-au soldat cu moartea unui coleg și apelează la mentalistul Vincent Walder pentru ajutor. Vincent are senzația că lumea se prăbușește peste el. Când este găsită încă o movilă de oase la metrou, anchetatorii sunt puși din nou la încercare — ce se petrece în tunelurile de sub Stockholm? Și cine-l urmărește pe ministru?
Seria scrisă de Läckberg și Fexeus se încheie exploziv!”
„Traume și nebunie, anchetă socială și studiu psihologic, într-un echilibru tulburător între iluzie și realitate.“ ( Corriere Della Sera)
Așa este acest al treilea volum din seria scrisă de Camilla Lackberg și Henrik Fexeus despre cuplul de anchetatori, Mina Dabiri-polițistă și Vincent Walder-mentalist.
Totul începe când Akai, un pictor foarte bun, căruia îi plăcea să picteze în tunelurile de la metrou (acolo pe pereți putea să realizeze picturi mari care să bucure pe toată lumea), găsește o movilă de pietriș și oase umane. Era de fapt ca un monument, dar sub mormanul de pietre, atent aranjat, era un schelet uman, cu oasele perfect curățate.
Este chemată poliția și încep cercetările. Oasele sunt duse la medicină legală, urmând ca Milda, medicul patolog, să facă identificarea. Aveau o posibilă pistă: scheletul prezenta urma unei fracturi și Mina își amintește că dispăruse, cam în urmă cu un an, un finanțist cunoscut, Jon Langseth, care avusese un accident când escaladase Everestul. Polițiștii cercetează viața lui Jon, firma la care lucrase, și pe colegii și partenerii lui. Firma era cercetată pentru înșelăciuni. Găsesc legătura acționarului principal cu Drăgan Manojlovici, un renumit traficant de arme sârb. Acționarul principal era fiul lui, și un alt acționar avea la el datorii mari în bani, cauzate de dependența de jocuri de noroc și droguri. Dar aici era doar o legătură aparentă.
Chester (polițist) are o idee atunci când află că Jon avusese o companie, cu niște ani în urmă, și că, în urma pierderii ei, încercase să se sinucidă. Caută morți suspecte în timp ce echipa cercetează tunelurile de la metrou și stau de vorba cu năpăstuiții care locuiau sub pământ.
Mai găsesc două cadavre, doar “oasele”, tot așa “înmormântate”, în alte tuneluri. Și aici oasele erau foarte bine curățate. Sunt identificate ca fiind alte 2 persoane dispărute: Marcus-Mark Eric-un cântăreț renumit și Erika Savulden-lector motivațional. Și aceștia avuseseră un moment când au vrut să se sinucidă, apoi și-au continuat viața reușind să-și îndeplinească visele.
Asistentul de la morgă, Locke, un tânăr extrem de inteligent, le spune că oasele pot deveni așa numai dacă sunt fierte, apoi puse într-un terariu, cu un anumit tip de gândaci, care le curăță.
Urmează o nouă dispariție, cea a lui Niklas Stockenberg, ministrul justiției, fostul soț al Minei. În seara de Crăciun, când cei doi luau masa cu fiica lor Nathalie, Niklas primise o carte de vizită cu un număr de telefon. Sunase și vocea robotică îl anunțase că cei 20 de ani primiți s-au scurs, și mai avea câteva zile, ore, minute de trăit. Speriat o trimite pe Nathalie să stea la mama ei și dispare, fără să știe nici măcar asistentul lui, Tor Svensson, sau echipa care-l păzea, unde este. Mina și Nathalie își dau seama, după o vizită la tatăl lui, că s-ar putea ascunde acolo, dar când se reîntorc îl găsesc pe bătrân mort și Niklas dispărut. Găsesc cartea de vizită, sună la număr, aud mesajul și începe o “luptă” contra cronometru, cercetări, evenimente, urmăriri, ca să-l găsească viu.
Prietenia lui Ruben, alt coleg din echipa lor, cu Sara, o polițistă de la DON îi pune pe urmele unor acte teroriste, ce urmau să aibă loc, lucru întărit și de dispariția, de la un depozit a unei mari cantități de material explozibil.
În același timp în tunel este găsit un al patrulea mormânt, al Regelui, cum îl numeau locuitorii lumii de acolo. Oasele sunt aduse la morgă și identificate, dar dispar și odată cu ele tot dosarul.
Cercetările duc până la urmă la aflarea adevărului, a vinovaților, a motivațiilor, o schemă și o poveste incredibilă și aberantă totodată. O poveste halucinantă care dovedește din nou cum un psihopat, aparent un tip normal, cu o “moștenire” a unor idei și crezuri de la un bunic nazist, poate țese o asemenea pânză.
Cine este vinovatul principal? Ce plan țesuse? Cine a ucis oamenii găsiți în tunel? De ce? Ce legătură era între victime și Niklas? Ce se întâmplă cu vinovații? Veți afla!!!
Dar o parte, la fel de importantă ca povestea, este și viața polițiștilor. Povestea și implicațiile ei, la fel ca pierderea colegului lor Peder, îi fac să-și revizuiască viața.
Avem relația de prietenie și colaborare a Minei cu Vincent, care se pare că primise și el amenințări, îi dă scrisoarea, dar îi cere să nu le spună celorlalți până la finalul cercetărilor. Aparent trebuia să-și apere familia. Mina nu insistă pentru că și ea avea problemele ei, trebuia să-l găsească pe Niklas, dar și să se adapteze vieții cu Nathalie și rezolvării propriilor ei fobii. Apoi căsnicia Juliei, șefa echipei, este pe final în ciuda iubirii pentru Harry, băiețelul ei și a lui Torkel. Balanța e înclinată și de relația pe care o are cu Adam, un alt polițist din echipă. Chester este fericit în relația lui cu Lasse, iar Ruben se îndrăgostește de Sara. Sigur că totul se petrece cu multe ezitări, dubii, suișuri și coborâșuri, gânduri îndrăznețe, și în final mult curaj. Ce vor face polițiștii, care va fi viața lor, veți vedea citind romanul.
Și mai rămâne Vincent, care aparent dispăruse cu toată familia la finalul evenimentelor. Deși, în secret, o iubea pe Mina nu-i dă, nici măcar ei, un semn de viață.
La finalul cercetărilor Mina își amintise amenințările la adresa lui, îl căutase acasă, dar găsise doar un spațiu gol și steril, ca și cum acolo nu ar fi locuit nimeni, iar pe scrisoarea, pe care susținea că o primise nu erau decât amprentele lui. Cu toate cercetările ei și ale echipei nu-l găsesc pe Vincent.
Șefa ei Julia o trimite la terapeuta poliției Amanda. Discuția cu ea îi va revela Minei adevărul despre Vincent, iar noi vom înțelege de ce autorii și-au numit romanul “Miraj”, un miraj ca toată viața mentalistului.
Capitolele, care ne povestesc acțiunea și viața personajelor, sunt intercalate cu părți în care un băiat descrie viața lui și a tatălui său în adâncul tunelurilor, ceea ce aduce la început multe întrebări lămurite mai apoi.
Așa că trebuie să citiți romanul pentru a înțelege acțiunea, viețile și trăirile polițiștilor și desigur titlul.
Iată și câteva păreri avizate: “Al treilea și ultimul volum din serie, Miraj este un roman polițist cu o construcție impresionantă. Colaborarea dintre Camilla Läckberg și Henrik Fexeus capătă tot mai multă claritate (…) La final, ei scriu că o să le fie dor de Mina Dabiri și Vincent Walder. Și nouă o să ne fie dor de ei.“ ( Bohusläningen)
“Colaborarea dintre Läckberg și Fexeus se dovedește a fi o ocazie de aur.“ ( VN Detective &Thrillergids)
„Un thriller supercaptivant, cu suspans de modă veche.“ ( De Tellegraaf)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Miraj
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
[…] Alte articole despre aceasta carte gasiti pe urmatoarele site-uri si blog-uri: Anca si cartile; Literatura pe tocuri; Analogii – Antologii; Cartile mele si alti […]