Mitago de Robert Holdstock-recenzie

Titlul original: Mithago Wood
Editura: Paladin/ Grupul Editorial Art
An publicaţie: 2013
Număr pagini: 351
Traducere din limba engleză de Mircea Pricăjan

Spaţiu deopotrivă misterios, ameninţător, încărcat de taine seculare şi magie, pădurea este un simbol folosit des în literatură datorită multiplelor sale semnificaţii. Pădurea ca motiv literar este generatoare de stări contradictorii ca groază sau acalmie, moarte sau eternitate, apăsare sau eliberare, decădere sau înălţare. Cu toate acestea, aura misterioasă din jurul acestui spaţiu-sanctuar a dat naştere la numeroase legende care au făcut înconjurul lumii din cele mai îndepărtate timpuri şi care continuă şi astăzi să fascineze ascultătorii.

Titlul cărţii de faţă – Mithago Wood – ne promite încă de dinaintea lecturării romanului, o poveste magică într-un loc încărcat de misticism şi învestit cu atributele veşniciei.

O scrisoare, o legendă străveche, o rugăminte neînţeleasă – cu acestea ne întâmpină prologul cărţii accesând astfel folderul curiozităţii cititorului care pătrunde în lumea fanteziei lui Holdstock.
Am găsit un grup de oameni numit shamiga. Locuiesc dincolo de Cascada de Piatră. Păzesc vadurile râului, dar spre marea mea bucurie sunt şi bucuroşi să istorisească – povestitorilor le spun vorbitori ai vieţii. Vorbitoarea lor a vieţii este o fetiţă care îşi vopseşte faţa într-o nuanţă tare de verde intens şi rosteşte poveştile cu ochii închişi, astfel încât zâmbetele sau încruntările celor care ascultă să nu poată impune o schimbare a personajelor din poveste. Am auzit multe de la ea, dar cel mai important a fost un fragment din ceea ce nu poate fi decât povestea lui Guiwenneth. Este o versiune pre-celtică a mitului, dar sunt convins că are legătură cu fata.”

Cu o mulţime de întrebări păşim totuşi în necunoscut şi facem cunoştinţă cu personajul din perspectiva căruia aflăm ce se întâmplă. Cu un tată aflat în pragul nebuniei şi un frate care nu-l poate ajuta cu nimic, Steve vede înrolarea ca pe o binecuvântare şi o cale de a evada din lumea ostilă care ajunsese casa sa. Furia şi resentimentele împotriva tatălui care îl privase de afecţiune şi îi adusese mama în pragul sinuciderii, îl ţin pe bărbat departe de casă ani buni, chiar şi după moartea bătrânului. Cu toate acestea, atunci când fratele său, Christian, încetează să-i mai scrie, Steve devine îngrijorat şi decide să se întoarcă la Cabana de Stejar – locul pe care încă îl mai numea acasă.
Ştiam că va trebui să mă reîntorc acasă şi totuşi mi-am întârziat plecarea cu aproape încă un an. În acest răstimp şirul scrisorilor lui Christian s-a întrerupt brusc. În ultima lui misivă, datată 10 aprilie, scria despre Guiwenneth, despre neobişnuita lui căsnicie şi spunea voalat că voi fi surprins de adorabila fată.”

Padurea RyhopeNumai că, ajuns acasă, unde se aştepta să-şi găsească fratele căsătorit şi fericit, îl găseşte pe Christian într-o stare deplorabilă cufundat în aceeaşi muncă de cercetare a pădurii care pe tatăl lor îl ucisese în cele din urmă, după ce înainte îl transformase într-un om de nerecunoscut. Cercetarea pădurii Ryhope este pentru Steve o activitate care îi trezeşte amintiri atât bizare cât şi dureroase, iar faptul ca îl vede pe Christian făcând asta îl tulbură inexplicabil.
El se schimbase însă mai mult decât orice. Abia îmi venea să cred că acesta era tânărul vesel şi sprinten care plecase cu unitatea lui de armată în 1942.”
„Nu mă simţisem niciodată aşa distant de propriul meu frate.”
„-Ce Dumnezeu s-a întâmplat cu tine, Chris? Eşti bolnav?”

La Cabana de Stejar ciudăţeniile se ţin lanţ. După plecarea neaşteptată şi bizară a lui Christian, Steve are parte de o vizită cel puţin ciudată din partea unui om cu aspect primitiv venit din pădure şi însoţit de „cel mai mare câine văzut vreodată”. Fiara îl conduce involuntar pe Steve către o descoperire macabră care îi întoarce stomacul pe dos şi îl umple de spaimă: în curtea casei era îngropat cadavrul lui Guiwenneth, soţia despre care Christian refuza să vorbească.

GuiwennethBiata Guiwenneth, mi-am spus şi am lăsat trupul să cadă înapoi în locul lui de odihnă.”

Întoarcerea fratelui său din adâncul pădurii îl descumpăneşte şi mai mult pe Steve care observă cu stupefacţie că acesta suferise modificări fizice şi că arăta mult mai bine şi mai vânjos. Atunci când îi aruncă în faţă descoperirea făcută, se aşteaptă cel puţin la o reacţie de panică din partea lui, dar Christian rosteşte vorbe care pentru Steve par total fără sens.
Oare îşi pierduse minţile? Cuvintele lui erau trăncăneala fără sens a unui smintit, şi totuşi, ceva în ochii lui, ceva în mina lui îmi spunea că nu era vorba atât de nebunie, cât de obsesie. Dar obsesie pentru ce?”
SteveSingura cale de a înţelege „nebunia” fratelui său şi misterul care-l înconjoară este să citească însemnările tatălui său. Aceste însemnări însă îl îngreţoşează pe Steve care a ocolit acel caiet dintotdeauna şi nici acum nu-i este uşor să-l deschidă dar … imaginea şi cuvintele lui Christian îi dau de înţeles că nu are de făcut o alegere.

„- Trebuie să citeşti însemnările bătrânului, Steve. Nu mai amâna momentul nicio clipă. Vei afla din ele despre pădure, despre ce se petrece înăuntrul ei. Vorbesc serios. Nu sunt nici nebun, nici insensibil. Sunt doar blocat, şi înainte să plec din nou, aş vrea să ştii de ce, şi cum, şi unde mă duc. Poate vei putea să mă ajuţi. Cine ştie? Citeşte caietul.”

… şi caietul reuşeşte să clarifice misterul în măsura în care un om este dispus să îmbrăţişeze iraţionalul ca parte logică.
Mitago? Sensul cuvântului îmi era străin, cu toate că îl recunoşteam din acea pagină din caietul tatei pe care o purtam cu mine.”

Cuvântul „mitago” (despre care eu, iniţial am crezut că e numele vreunui loc din pădure 🙂 ) pare să fie cheia situaţiei ciudate. Autorul porneşte de la ideea complexităţii creierului uman care poate proiecta un mitago, adică un personaj legendar, un mit în carne şi oase. Însemnările lui George Huxley ne spun că de-a lungul timpului au existat multe asemenea mitago-uri, iar pădurea Ryhope este un spaţiu primordial care favorizează prin existenţa unui vortex magic aducerea la viaţă a unor asemenea fiinţe mitologice. Şi totul prin exersarea imaginaţiei şi a subconştientului uman.

„În acele păduri ancestrale, pădurile primordiale, aura combinată formează ceva mult mai puternic, un fel de câmp creativ care poate interacţiona cu subconştientul nostru. Iar noi chiar acolo, în subconştient, adăpostim ceea ce el numeşte pre-mitago – adică imagoul mitologic, imaginea formei idealizate a unei creaturi mitologice. Imaginea capătă substanţă într-un mediu natural, trup solid, sânge, haine şi – cum s-a văzut – arme. Forma mitului idealizat, figura eroului, se modifică odată cu variaţiunile culturale, adoptând identitatea şi tehnologia timpului.”

Din spusele lui Christian, Guiwenneth era un mitago şi fusese ucisă de un alt mitago. Numai că, subconştientul lui Chris a început deja să interacţioneze cu vortexul central al pădurii şi asta înseamnă că o poate readuce la viaţă. De aceea, bărbatul decide să se întoarcă în inima pădurii pentru a o căuta pe femeia de care s-a îndrăgostit.
„- Ştii ce înseamnă asta, a spus încet şi, înainte să pot răspunde, a continuat: Se va întrupa şi ea. Se va întoarce. Guiwenneth a mea. Poate că deja s-a întors.”

Cabana de StejarMai departe, întâmplările evoluează însă în mod neaşteptat. În timp ce Christian rămâne captiv în pădure urmărit de Urscumug – mitagoul primordial – Steve rămâne la Cabana de Stejar încercând să înţeleagă ce se petrece în adâncul pădurii care refuză să îl primească. Mai mult, cunoscând-o pe Guiwenneth, se îndrăgosteşte de ea şi se trezeşte că nu mai poate renunţa la celta sălbatică nici dacă rival îi este propriul frate. O legendă străveche, o predestinare tragică şi o lungă şi obositoare călătorie prin pădure şi timp îl aşteaptă pe Steve, care este dispus să împlinească orice profeţie cumplită numai pentru a o avea înapoi pe Guiwenneth.

Sau poate era doar asta: o voiam. Pe ea. Fata din pădurea sălbatică care îl obsedase pe fratele meu şi care ştiam că vizitase Cabana de Stejar din nou , în noua ei viaţă.”
„Povestea mea de dragoste cu Guiwenneth din Pădurea Verde a început în ziua următoare, pe neaşteptat, dramatic …”
„Guiwenneth avea o aromă de pădure, animalică, care era uimitor de neplăcută şi totuşi ciudat de erotică.”

Ce se va întâmpla mai departe, ce mistere ascunde pădurea, care este legenda lui Guiwenneth şi care este preţul plătit pentru profanarea unui spaţiu sacru şi pentru crearea unui mitago, veţi afla călătorind prin fantezia lui Holdstock. Combinaţia de fantasy, mitologie, psihologie şi istorie fac ca romanul lui Robert Holdstock să fie o călătorie fascinantă printr-un ţinut pe care nu doreşti să-l cunoşti dar care te atrage ca un magnet uriaş. Condimentarea acţiunii cu iubire face povestea încă şi mai captivantă şi deasemenea îndulceşte teama de necunoscut.

Am apreciat imaginaţia incredibilă a autorului precum şi firul epic construit precis şi cursiv. Nu am găsit în această carte nimic clişeic. Totul este original, iar imprevizibilul m-a încântat. Abia aştept următoarea poveste din serie şi închei cu un citat care mie mi s-a părut sugestiv pentru a rezuma misterul ascuns în spatele unui loc aparent banal ca pădurea Ryhope.
„Era pur şi simplu pădurea şi oamenii o ocoleau sau foloseau cărările de la lizieră, dar niciodată nu se gândeau la interiorul ei. Era pădurea. Aşa fusese întotdeauna. Era un dat. Viaţa îşi urma cursul, ocolind-o.”

Citate:

„Era o creatură a unei lumi la fel de îndepărtate de realitate ca luna însăşi. Dar eu, ce eram eu pentru ea?”
„Guiwenneth mi-a şoptit numele şi eu i l-am şoptit pe al ei, şi de fiecare dată când ne-am sărutat, îmbrăţişarea noastră s-a strâns mai tare, devenind mai intimă. În întuneric, respiraţia ei era cel mai dulce sunet din lume.”
„ – Du-te acolo singur, Chris, am spus. Guiwenneth mă iubeşte pe mine şi nimic nu va schimba asta.
– Nimic? a repetat el şi a zâmbit obosit.Timpul poate schimba orice. Neavând pe cine să iubească, va ajunge să mă iubească pe mine …”

Editura Paladin-logo

Cartea Mitago de Robert Holdstock este oferită spre recenzie de către Editura Paladin. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Maryliyn

Surse foto: 1, 2, 3, 4

13 COMMENTS

 1. Iar ma tentezi, Mara? Ti-am citit cu mare placere recenzia, iar acum mi-e gandul la carte! Felicitari!

 2. Superba recenzie Mara! Chiar am vizualizat lumea descrisa de tine, atat de frumos ai facut-o!
  O recenzie de nota 10 cu felicitari!!!

 3. Uau! Recenzia este minunata! Felicitari Mara. Se pare ca aceasta carte este plina de o incarcatura emotionala. La concluzia asta am ajuns eu dupa ce am citit aceasta cuprinzatoare prezentare. Chiar vreau sa citesc si eu aceasta carte!

 4. felicitari , foarte frumoasa recenzie. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 5. Felicitari , Mara ! Superba si foarte interesanta recenzia ta ! Vreau si eu sa citesc romanul ! locco_smiley_10

 6. Foarte frumoasa recenzia sunt curioasa cum se termina, o carte in plus pentru carti.. Felicitari

 7. Mara, o recenzie super faina! Chiar comentariu literar pot spune! 🙂 desi in prezent nu sunt tentata sa cumpar cartea…imi plac cele scrise de tine! Felicitari!

 8. Va multumesc tuturor. Ma bucur ca am reusit sa va starnesc curiozitatea asupra acestei carti. Asa cum am spus, este un fantasy diferit bazat pe multa imaginatie dar si pe legende. O idee originala.

 9. felicitari mara!super recenzia,acum sint curioasa ce va fi in urmatorul volum

Scrie un comentariu. Vorbeste cu mine!