„Își amintea când văzuse pentru prima oară iarna stratul de zăpadă așternut peste mlaștină. Un peisaj atât de straniu, ireal, nepământean, atât de frágil și de seducător, cum nu mai văzuse vreodată.”

Mlaștina de Susanne Jansson

Mlaștina, de Susanne Jansson – Editura Rao – recenzie

Mlaștina

Susanne Jansson

Titlul original: Offermossen

Editura: Rao

Biblioteca Rao

Anul apariţiei: 2017, 2019

Număr pagini: 231

Gen: Polițist, Thriller

   În sfârșit, un roman extraordinar! Am savurat lectura, după câteva cărți cu care nu am reușit să rezonez. „Mlaștina” are dozajul perfect de suspans (O, da, cât îmi place mie suspansul!), mister, crimă, superstiție, misticism. Este situat la graniță, astfel încât nu cunoști cu adevărat cauza evenimentelor: să fie doar oamenii, fantomele sau mlaștina flămândă?

„Totul părea imposibil de explicat. Iar ea se simțise întotdeauna atrasă de inexplicabil.”

   Nathalie este o tânără de profesie biolog, ce vine într-un orășel suedez, atrasă de mlaștina de acolo, obiect de studiu pentru lucrarea ei de disertație. Ulterior, aflăm că Nathalie nu a ales întâmplător acel loc întâmplător; este orașul unde a copilărit și din care a plecat la o vârstă fragedă, după o întâmplare foarte gravă.

„Cugeta la vechea ei viață, care îi părea deopotrivă atât de străină, dar și foarte apropiată.”

   Se păstrează misterul până relativ târziu, așa că nici eu nu voi divulga ce s-a întâmplat în acea noapte care i-a schimbat viața. Cert este că locul din preajma mlaștinii a ridicat multe semne de întrebare de-a lungul timpului, dispărând oameni. Unii pur și simplu dispar, alții s-au înecat în mlaștină… În plus, există multe povești și mituri legate de mlaștină și dispariții. Se spune că mlaștina cere jertfe umane, pe modelul din trecut, când oamenii procedau astfel. De fiecare dată când o furtună se liniștea brusc, se credea că mlaștina și-a ales deja victima.

„Da, se pare că, în Epoca Fierului, oamenii îngropau în mlaștină fel de fel de ofrande pentru zei. Chiar și jertfe umane.”

„Mlaștina nu se satură niciodată, e permanent flămândă.”

   Nathalie cunoaște un tânăr, Johannes, care o ajută la recoltarea substanțelor din mlaștină și cu care începe o relație. La scurt timp, Johannes este atacat pe aleea de lângă mlaștină, iar dacă Nathalie nu l-ar fi găsit la timp, ar fi murit cu siguranță. Din păcate, intră în comă, nu se știe dacă și când se va trezi, prin urmare, nu poate spune nimic cu privire la identitatea atacatorului.

  Atunci se deschide o nouă anchetă, care scoate la iveală alte dispariții și chiar o sinucidere. Se pare că aceste evenimente au loc din 2 în 2 ani, iar primul a survenit după descoperirea Fetei Merișor, cadavrul conservat al unei femei, datând din vremuri străvechi.

  Stilul autoarei mi-a plăcut foarte mult, determinându-mă să citesc pagină după pagină. Cum am mai spus, combinația de mister, thriller și esoterism face tot deliciul. Să fie stafiile la mijloc sau mâna oamenilor, influențați de superstiții și mituri?

„Cred că locul și istoria locului dictează forma pe care o iau spiritele sale.”

 Despre autoare:

  Susanne Jansson este o scriitoare suedeză, ce a lucrat în publicitate, îmbinând jurnalismul cu arta fotografică. A publicat mai multe nuvele polițiste, iar „Mlaștina” este romanul ei de debut.

Cartea o găsiţi pe site-ul editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi poliţiste

Recenzii cărţi thriller

 

 

 

 

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

15 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.