Muntele furtunii – Liza Marklund – recenzie
Muntele furtunii – Liza Marklund – recenzie
Titlu: Muntele furtunii (seria Cercul polar, vol. 3)
Autor: Liza Marklund
Editura Trei
Nr. pagini var. tipărită: 304
Anul apariției: 2024
Titlul original: Stormberget
“Un final plin de forță pentru o trilogie impresionantă.”(Norrkopings Tidningar)
Acțiunea pare că începe atunci când din Mlaștina Rece se ridică la suprafață un schelet cu un țăruș înfipt în el. Doar că povestea începuse cu primele familii întemeietoare care s-au stabilit cu mulți ani în urmă, pe malul stâng al râului Lule. Deasupra văii plana muntele Stormberget, apoi era râul și mlaștina. Două familii își disputau întâietatea: Langstrom, veniți din centrele de prelucrare a fierului, Stormberg din zona de coastă.
”De mai bine de 100 de ani, satul Langviken se afla acolo cu casele și staulele, cu grajdurile și hambarele lui, cu conflicte, căsnicii și nașteri.
Niciunul dintre locuitori nu își dăduse seama că erau izolați până când nu s-a construit drumul.”
Dar când compania Vattenfall a decis să ridice cea mai mare hidrocentrală satul a fost scufundat pentru viitorul energiei verzi al Suediei.
“Acesta este momentul când începe cu adevărat povestea noastră, înaintea crimei și a spargerii din Kaltis, înaintea secretelor și minciunilor de-o viață, pentru că, asemenea umbrelor de la temelia barajului, istoria s-a plămădit din mâlul a ceea ce a fost.”
Se crede la început că scheletul din mlaștină ar fi fosta soție a lui Wiking, Helena, despre care se știa că dispăruse, dar la verificarea ADN-ului se găsește o compatibilitate cu Markus, fiul acesteia și implicit cu el. Mai mult scheletul era al unui bărbat, așa începe reevaluarea vieții lui Wiking. Interesant era că mama lui Wiking, Karin, care murise în acele zile lăsase instrucțiuni să fie incinerată și cenușa să-i fie împrăștiată pe locul fostului râu Backvagen în Messaure. Cercetând hârtiile din cutia lăsată de mama lui, vorbind cu prietenele ei care mai trăiau, Wiking încearcă să deslușească istoria familiei lui, îi găsește și pe frații tatălui său Gustav, Tord murise, dar Erling mai trăia.
Din paginile scrise de Karin și poveșți Wiking reconstituie trecutul, ajutat fiind și de partenera lui Alice.
Dar cine era Alice? Toată lumea, inclusiv copiii credeau că o întâlnise pe Tinder.
De fapt Helena, cea dispărută atâția ani avea o poveste interesantă. Prin Mats (colegul din școală și prietenul lui, acum activ în lumea informațiilor) Wiking aflase că ea fusese agentă rusă. Se conforma ordinelor primite de la GRU, pentru că miza era familia ei, dar când, în ciuda tututor promisiunilor soarta fiului ei fusese amenințată, Helena îl căutase pe ascuns pe Wiking și împreună dejucasera planurile rușilor. Apoi ajutată de Mats dispare de pe radarul lor. Împreună cu Mats și colegii lui, cărora le dăduse informații importante, își însceneaza moartea, apoi o operație minoră îi schimbă trăsăturile și revine în viața lui Wiking ca Alice, o specialistă în IT, care lucra și locuia în Luela. Evitau să le împărtășească copiilor adevărul pentru a nu le pune familiile în pericol.
Cercetând cu îndârjire vechile dosare Wiking află că mama lui, Karin, nepoata familiei Stormberg, a avut cu Carl Langstrom o relație care nu era dorită de nici una dintre familii. Apoi fusese violată de Stor Nils, tatăl acestuia, și Carl neâncrezător o părăsise și plecase. După furtul banilor de la firma Vattenfall dispăruse și Stor Nils, care lucrase la firma ca paznic. Nici banii , nici făptașii nu fuseseră găsiți. Karin aflase că e gravidă și la sugestia familiei se căsătorise cu vărul ei Gustav, unul dintre fiii lui Agnes Stormberg. Așa se rezolvau două probleme: copilul nu era bastard iar Gustav își ascundea relația cu partenerul lui Lars Ivar. Cei doi erau polițiști, petreceau mult timp împreună la cabană. Wiking ajunsese în Poliție urmând tradiția bunicului și tatălui sau, care fusese comandant, deși relația lor nu a fost niciodată prea apropiată.
Încet, cu răbdare Wiking desfășoară ghemul, află istoria familiei, și cum se căsătoriseră părinții lui, cum apăruse fratele lui Sven, cum dispăruse și apoi murise Carl și cum au dispărut banii din acel furt.
Cine a furat banii ? Cine l-a ucis pe Stor-Nils și de ce? De ce avea un țăruș înfipt în inimă? Cine l-a avertizat pe Carl cu ani în urmă să dispară? A mai ținut Karin legătură cu el? Cine și de ce l-a omorât pe Carl? Cine era tatăl lui Sven, fratele cu handicap al lui Wiking? Și până la urmă era Wiking rodul unui viol, sau…? De ce a vrut Karin să i se împrăștie cenușa pe locul fostului râu Backvagen?
O poveste impresionantă de viață, iubire, ură, lăcomie, moarte, răzbunare. Dar mai avem și povestea din prezent. Wiking și Alice sunt avertizați de Mats că vecina lor, o agentă rusă care lucra la Baza Robotică s-a spânzurat, de fapt a fost ucisă, semn că rușii mirosisera scenariul Helenei. Așa că ea trebuie din nou să dispară pentru binele ei și al familiei. Wiking oscila între a merge cu ea sau a rămâne acasă. Alege copiii, alege familia, Alice dispare din peisaj și el va încerca să-și continue viața.
Ce se întâmplă cu Wiking? Își va găsi liniștea după boală și toate evenimentele? Ce se va întâmpla cu copiii? Dar cu Erling singurul unchi în viață?
Dar oare ce se va întâmpla cu Alice – Helena? Asta rămâne o întrebare!
Romanul este scris pe două planuri trecut și prezent, care merg în paralel și ne ajută să înțelegem povestea. Wiking cu determinarea caracteristică elucidează furtul și drama lui, dar nu poate spune nimănui, oricum faptele erau prescrise. Nu mai conta atât de mult cine și de ce furase sau ucisese. Importantă era dragostea mamei lui, a lui Sven care avea nevoie de el, a copiilor lui și mai ales adevărul despre tatăl lui.
Mi-a plăcut mult acest al treilea volum din Seria Cercul Polar, un volum al regasirilor, amintirilor, finalurilor fericite.
Iată și păreri avizate: “Enigmatic, surprinzător, aventuros, cu locuri fascinante și povești înfiorătoare din trecut”. ( Arbetarbladet)
”Marklund adoră nordul Suediei, invocând un peisaj și frumos, și torturat, unde oameni plini de dor și visuri de iubire sunt doborâți și sunt împinși la acte brutale. Cu personaje complexe și o intrigă elegantă, Marklund asigura suspans la nivel înalt.”( Femina)
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti