Nadia de Elisabeth Noreback – Editura Trei – recenzie

Nadia de Elisabeth Noreback – Editura Trei – recenzie

by -
1
Nadia de Elisabeth Noreback - Editura Trei - recenzie

Nadia, de Elisabeth Noreback – Editura Trei – recenzie

Nadia

Autor: Elisabeth Noreback

Editura Trei – 2022

Traducere din suedeză Ioana- Andreea Mureșan
Număr pagini: 287

  “Elisabeth Noreback (n. 1979) este o scriitoare suedeză al cărei roman de debut, Spune-mi că eșți a mea (Editura Trei, 2020), a fost tradus în peste 35 de țări. Este o mare devoratoare de thrillere și adoră serialele polițiste. Are un master în inginerie de la Institutul Regal de Tehnologie, iar în prezent locuiește la Stockholm, împreună cu soțul și cei trei copii.”

“Un thriller psihologic electrizant, semnat de noul star al genului noir suedez

Fiica unei cunoscute cântărețe, Linda Andersson își însoțește cu regularitate mama pe scenă și lumea o adoră.

Peste ani, copilul-minune se căsătorește cu Simon, însă într-un moment dificil descoperă că acesta o înșală. Când Simon e găsit într-o baltă de sânge, ea e acuzată de crimă pasională și condamnată la închisoare pe viață.

Toată lumea e convinsă că este vinovată și ajunge chiar și ea să se îndoiască de propria nevinovăție. Ca să supraviețuiască în cea mai periculoasă închisoare pentru femei din Suedia, se străduiește să-și uite trecutul, până când se petrece ceva neașteptat, care-i trezește amintirile.

Și atunci pornește, din celulă sa, pe urmele adevăratului asasin al soțului ei”.

,,A avut totul și a pierdut totul.

A fost Raza Soarelu și acum este un monstru.”

Intrigantă afirmație, nu?!!! Dar atât de adevărată după ce citești cartea.

  Este primul roman al autoarei pe care-l citesc și mărturisesc că m-a atras de la început prin titlu, copertă și descriere.

  Povestea începe cu o deținută internată la spital în stare foarte gravă, după o bătaie în închisoare.  Tratamentul, cusăturile  grosolane, o transformă într-un veritabil monstru.

  Deținuta este Linda Andersson, condamnată pe viață pentru uciderea cu șase ani în urmă a soțului ei, Simon Huss, și dusă în cea mai strictă închisoare de femei din Suedia – Biskopsberg.

  Linda era cunoscută din turneurile și spectacolele mamei ei, iubita cântăreață Kathy, cântecul lor preferat se numea “ Rază de soare “,  și așa o poreclise publicul pe fetiță.

  Părinții ei s-au despărțit când fetele erau mici, Linda a rămas cu mama, tatăl a luat-o pe sora ei Mikaela decis să o crească altfel.Viețile lor au curs diferit,  deși se vedeau în vacanțe și petreceau timp împreună. Mikaela era rece și distantă cu mama lor, iar tatăl era îngrijorat de evoluția vieții Lindei.

Pare că totul se așează pe căi normale când Linda se căsătorește și este fericită cu Simon.

  Dar boala și moartea mamei coincid cu aventura lui Simon și se despart, deși el nu încetează să încerce s-o convingă să se împace. Are și ea o aventură cu Alex, dar la petrecerea din seara fatidică vine și Simon,  și pare că Linda ar înclina spre împăcare.

Și totuși….

Dimineață Simon este găsit mort cu Linda alături de el plină de sânge. O scenă de coșmar!

   Urmează cercetările, mărturiile prietenilor, procesul și este condamnată pe viață, deși susține tot timpul că nu-și amintește nimic, dar e sigură că nu ar fi putut să-l ucidă.

Condițiile grele din închisoare, și faptul că nu e vizitată de nimeni îi fac viața amară.

  După bătaie și spitalizare deținuta Adriana Hansen, numită Regina, o ia sub aripa ei protectoare.  Adriana era omul cu relații și cu gardienii și cu conducerea, pentru că prin oamenii ei de afară rezolva lucrurile. O învață multe pe Linda, inclusiv determinarea și plăcerea de-a face sport, lucru care o schimbă pe aceasta. Dar Adriana moare de cancer și îngrijind-o Linda își amintește de moartea mamei ei.  Adriana îi făcuse legătura cu Jakob, pertenerul ei de viață, cu care pusese la cale un plan.  Când Linda, învoită 2 ore pentru bună  purtare, este dusă cu pază să se plimbe în mall, ea urmează planul lui Jakob și dispare. Urmează o schimbare totală, operații estetice care acoperă cicatricile, un nume nou, o viață nouă în Berlin, în timp ce în Suedia este găsită o mașină în flăcări și un corp identificat ca fiind al detinutei evadate.

  Când Jakob a întrebat-o ce prenume să pună pe acte, alături de  numele Hansen ales de Adriana, Linda răspunde fără ezitări Nadia.

De ce Nadia? De unde îi apăruse în minte numele?

  Cercetând actele din procesul ei Linda este convinsă că Alex este cel care l-a omorât pe Simon. Apoi aflând cursul pe care o luase viața surorii ei  o crede și pe ea amestecată în crimă.

  Simte nevoia să știe adevărul și revine în Suedia, dar este atât de schimbată încât doar Mikaela o recunoaște. Discuția lor dură și sinceră, amintirile trecutului și faptele fiecăreia îi relevă adevărul..

Cine l-a ucis pe Simon?

Cine a fost/este Nadia?

Cum a decurs viața Lindei?

Cum a murit mama fetelor?

Ce s-a întâmplat în viața Mikaelei?

Care este viața lui Alex?

Ce va face Nadia/Linda?

Veți găsi toate explicațiile citind cartea.

Elucidarea crimei și finalul vă vor surprinde așa cum m-au surprins și pe mine.

Cartea Elisabethei Noreback merită citită mai ales că:

Cititorul este prins încă de la prima pagină a acestei povești care reconstituie faptele ca un puzzle, între proces, închisoare și noaptea când totul a luat-o razna. Un thriller psihologic cu un deznodământ care-ti taie suflarea”. ( Aftonbladet)

Dacă ar exista o scară Richter a thrillerului, acesta ar avea cel puțin magnitudinea 9. Și dacă ar exista un barometru pentru pulsul meu în timpul lecturii, ar indica furtună. Scoate scântei, te lasă fără suflu, iar imaginile îți rămân multă vreme întipărite în memorie.” (Vangavans)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.