„... să lăsăm cortina, peste decorul iubirii, ce dacă ne-am iubit atât?”

Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul – o resurecţie morală cu final neaşteptat

    Puternic condimentat, romanul de debut al Nataşei Alina Culea ne plimbă prin viaţa unui personaj feminin creionat atât în linii tari, cât şi moi sau şterse. Povestirea la persoana I, limbajul colocvial, expresiile familiare apropie cititorul încă şi mai mult de protagonistă, iar lectura curge, în timp ce Nataşa se descoperă în faţa noastră cu dileme, cu sensibilitate şi într-un mod senzual.alina-culea

   Personaj controversat, plin de dileme, de probleme existenţiale şi cu un comportament ce trezeşte uşor dezaprobarea celorlalţi, Nataşa nu doar uimeşte ci şochează la propriu prin atitudinea detaşată cu care acţionează, prin gândurile complexe, prin alegerile bruşte şi totodată dureroase pe care le face voluntar. Sunt însă decizii nocive? Îşi face într-adevăr rău singură cu un sadism inexplicabil? Sau pur şi simplu este o femeie care a hotărât să se caute pe sine şi să nu se oprească până ce nu obţine ceea ce cu adevărat are nevoie? Şi ar fi totuşi uşor dacă ar şti ce necesită pentru a atinge acel gram de plenitudine …Natasa Alina Culea

„Mă simt iubită, dar ştiu că nu-mi este de ajuns, este doar o nevoie satisfăcută pe deplin, dar nu este singura mea nevoie şi mă întreb chiar şi eu cât va dura până voi începe să îmi doresc altceva. Nu pot câştiga războiul din sufletul meu.”

  După o relaţie de durată cu Luca, despărţirea o transformă pe protagonistă într-o femeie hotărâtă să încerce altceva, să încalce convenţiile sociale, să trăiască intens.

„Nataşa cea care iubea un tânăr cu sprâncene arcuite a permanentă mirare, a plecat deja, în locul ei a răsărit altcineva, o neconvenţională hotărâtă să schimbe regulile jocului.”

   Da, există durere, există umbre de regret, teama de eşec, de schimbare, de singurătate. Şi acestea sunt stări normale prin care Nataşa trece. Numai că, orice stare proastă se duce la un moment dat şi, după ce depăşeşte momentul, ea renaşte. Şi o face total diferit. Femeia „normală” care era pare să fi fost anulată cumva de o alta. Iar această nouă Nataşa doreşte să încerce totul, să trăiască la maxim fiecare clipă, să se bucure de ceea ce poate lua, pentru ca a doua zi să încerce altceva.

   Multiplele experienţe erotice şi relaţiile de moment par să o mulţumească aparent.Trecând prin multe paturi, testând noi parteneri, rupând inimi şi savurând libertatea, eroina romanului porneşte într-o căutare ce pare fără final. Ce îmi doresc cu adevărat? – întrebarea aceasta începe să plutească atât în mintea Nataşei cât şi în creierul cititorului. Iubirea nu îi este suficientă, căldura se vrea înlocuită adesea, ataşamentul dispare rapid, iar viaţa o poartă dintr-un partener într-altul fără ca vreunul să o satisfacă aşa cum îşi doreşte. Dar … CE îşi doreşte?natasa-culea

„De ce simt golul acesta în mine? De ce se măreşte constant după fiecare bărbat întâlnit, acutizat de sentimente de mânie şi neputinţă?”

   Cum viaţa merge pe premisa „ce dai aia primeşti”, prea multă suferinţă provocată sexului opus îi aduce şi Nataşei doza ei de dezamăgire dureroasă prin persoana lui Mario. Acest bărbat pare să trezească ceva în ea, să-l vrea mai mult decât pe ceilalţi, să-l aştepte, să o facă să reacţioneze. Numai că …

„… să lăsăm cortina, peste decorul iubirii,

ce dacă ne-am iubit atât?”

   Conturată precis de către autoare, eroina este o femeie puternică ce nu îşi pierde sensibilitatea, încrederea în oameni sau puterea de comunicare. Relaţiile de prietenie sunt trainice şi, prietenele sunt cele care o ajută de fiecare dată să se rupă de experienţele neplăcute. Iar experienţele neplăcute par să se înmulţească obligând-o să simtă ce a oferit anterior.

Dar … trebuie să se sfârşească într-un fel sau altul.

  Această permanentă goană după „nu ştiu ce” îşi găseşte rezolvarea pe canapeaua unui psihanalist dispus să o ajute să îşi răspundă la întrebări.

„Oare cine sunt?

Cine este persoana pe care o numesc cu numele meu?

Cât de bine mă cunosc sau cât de puţin?”

„Iar timpul îmi va răspunde la toate întrebările, la cele formulate şi la cele pe care nu le aflasem încă.”

   D-l Damian pare a avea „talentul” necesar de a o scoate din întuneric şi de a o îndrepta spre răspunsuri. Este necesară o călătorie în Africa pentru a descoperi adevărul care se află bine ascuns în interiorul fiinţei. Care este însă acest adevăr? Ce va găsi Nataşa la finalul propriei introspecţii? Care este răspunsul unic ce îi va schimba percepţia asupra ei, asupra vieţii şi asupra întregii existenţe? Ce ascund firele de nisip din Sahara?

   Călătoria este una a regăsirii, un final al căutării ce părea infinită, o carte deschisă ce oferă soluţia dorită. Alături de protagonistă veţi afla că şi cele mai încâlcite drumuri ies la un moment dat în şoseaua principală şi de acolo traseul devine lin, că întotdeauna există un răspuns, iar dacă ştim să-l căutăm, îl vom obţine.

„Omnia mea mecum porto – Tot ceea ce am, duc cu mine”

natasa-barbatii-si-psihanalistul

Mulţumim Nataşa Alina Culea

7 COMMENTS

  1. Am citit cartea. Ce pot sa spun??? Minunata 🙂 . Natasa (scriitoare) te “plimba” prin diferite locuri, emotii, stari. Te face sa iti pui o multime de intrebari si, in acelasi tmp, sa iti dai singur (a) raspunsuri. Asta inseamna talent 🙂 . Mi-am luat si celelalte carti ale Natasei, mai putin “Marat” 🙁 . Sper sa reusesc in viitorul apropiat 🙂

  2. Eu nu am citit nimic de la aceasta autoare.. Si vreau “Marat” neaparat, dar nu imi permit. 🙁 Si aceasta imi starneste curiozitate, cu siguranta o am in vizor. Poate candva sau cumva o sa o am..
    Felicitari! locco_smiley_10

  3. frumoasa prezentare!mi-a placut si mie cartea,ca de altfel toate cartile natasei.felicitari mara!felicitari natasa! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Sună atât de bine. N-am citit până acum nimic scris de Natașa, însă niciodată nu e prea târziu 🙂

    Felicitări pentru recenzie!

  5. Eu am citit pana acum doar “Lupii trecutului. Sofia”, dar stilul autoarei m-a fermecat complet. Urmeaza sa citesc “Nopti la Monaco”, iar apoi vreau sa le citesc si pe primele doua. Natasa are un talent aparte in a scrie, chiar merita citite cartile ei.

Leave a Reply