Niciodată de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

Niciodată de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

by -
1
Niciodată de Ken Follett - Editura Rao - recenzie

Niciodată, de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

Niciodată

Autor: Ken Follett

Editura Rao 

NEVER
Traducere Alexandru Marinescu – LINGUA  CONNEXION
Număr pagini: 661

  “Ken Follett s-a născut în 1949 la Cardiff, în Ţara Galilor. Licențiat în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum și ca director de editură la Everest Books. Primul său bestseller, The Eye of the Needle, a obținut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America. Follett este membru al mai multor organizații active în domeniul culturii: în comitetul consultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie, membru al Royal Society of Arts, Național Literacy Trust și al Academiei din Ţara Galilor, precum și membru în comitetul director al Academiei Naționale a Scriitorilor.

  După zece ani în care a scris thrillere și după ce a revoluționat romanul istoric, Ken Follet revine cu o surpriză palpitantă pentru milioanele sale de cititori. Noul roman, intitulat Never, marchează o abatere de la romanele istorice, de un mare succes, ale acestuia.”

“Acțiunea romanului Never are loc în prezent și spune povestea unei crize globale care amenință să ducă la izbucnirea unui al treilea război mondial. Cititorul nu știe dacă războiul mondial se va întâmpla de fapt, până la ultima pagină.

De la arzătorul deșert Sahara până la aripa de vest a Casei Albe și coridoarele puterii din marile capitale ale lumii, maestrul acțiunii și al narațiunii de suspans își imaginează un scenariu de criză globală fără precedent în care un mic grup de personaje hotărâte și tenace se luptă într-o cursă contra cronometru.”

  Sigur Ken Follett este un autor care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Romanele lui fie istorice, spionaj, sau din vremuri contemporane sunt citite și apreciate în toată lumea, pentru că așa cum spune The Washington Post: “Ken Follett este un maestru.

Interesantă este mărturisirea autorului privind modul în care i-a venit ideea scrierii acestui roman:

  “Când mă documentam pentru Căderea giganților, am fost șocat să realizez că Primul Război Mondial a fost un război pe care nimeni nu l-a dorit. Niciun lider european de ambele părți nu a avut intenția ca acest lucru să se întâmple. Dar, unul câte unul, împărații și primii miniștri, fără să intentioneze războiul, au luat decizii – decizii logice și moderate – care ne-au adus cu un pas mai aproape de unul dintre cele mai cumplite conflicte pe care le-a cunoscut lumea vreodată. Și m-am întrebat: s-ar putea întâmpla din nou?

  Prologul ne prezintă vizita actualului președinte al SUA, Pauline Green, însoțită  de consilierul de securitate națională Gus Blake, într-un adăpost antiatomic secret, numit de cei care-i știau adevărata destinație “Țara Munchkin”, după povestea din “Vrăjitorul din Oz”. Oficial locul era desemnat pentru depozitarea surplusului arhivelor guvernamentale. În realitate complexul putea să susțină în viață sute de oameni timp de un an. Președinta Green amânase cât mai mult vizita anuală, nu-i plăcea  și nici măcar lista de potențiale catastrofe, care puteau fi evitate aici, n-o făcea mai optimistă:

Îi amintea că sfârșitul civilizației era posibil și că ar fi putut să fie nevoită să se adăpostească în acea văgăună din pământ, că să încerce să salveze rămășițele rasei umane.

Se gândi că ar fi preferat totuși să moară la suprafață.”

Așa că speră să nu-l folosească niciodată. Dar nu știa atunci ce încercări vor urma….

  Povestea curge pe capitole și momente diferite, țări diferite, oameni mânați de ambiții, trăiri, dorințe diferite, dar toate se vor întâlni în  momentele  alternative ale poveștii.

În linia întâi a acestei lupte pentru prevenirea izbucnirii unui nou război mondial se află o tânăra femeie, ofițer în serviciul de informații, un agent care lucrează sub acoperire, încercând să deconspire acțiunile jihadistilor, un genial spion chinez și însăși Pauline, asaltată de atacurile unui rival din următoarea cursă prezidențială.”

  Tamara atașată la ambasada Americană și Tab, atașat al Misiunii Uniunii Europene la N’Djamena, merg în deșert să întâlnească un agent CIA sub acoperire, care caută  locul unde își avea adăpostul Al-Farabi=Afganul, un conducător al ISGS (Statul Islamic al Marii Sahare).  Acesta se ocupă cu trafic de droguri și  arme pentru a-i finanța pe jihadiști. Se spunea că se ascundea în Hufra-“Gaura” și Abdul trebuia să-i afle locația.

  Peregrinările lui Abdul,deghizat în vânzător de țigări, îl ajută să afle date importante, pe care le va transmite celor doi agenți. Mai mult va urma un drum cu mașina, cu alți refugiați, pentru a vedea până unde și la cine ajung drogurile și armele. Alături de Abdul vom cunoaște realitatea satelor din deșert, acțiunile jihadistilor, cruzimea lor, vom vedea cum cei care încasează bani mulți de la aceia pe care ar fi trebuit să-i ducă peste granițe, îi înșelau. De fapt acești năpăstuiți erau lăsăți într-o tabără jihadistă și folosiți ca sclavi; bărbații la muncă, femeile ca prostituate. Pe drumurile deşertului și-n aventurile lui, Abdul își va cunoaște viitoarea soție și pe fiul ei.

Vor avea o poveste fericită?  Vom vedea….

  Tamara și Tab, deși din agenții diferite, colaborează foarte bine, aducând informații relevante și importante. Amândoi cu povești de viață diferite ca intensitate, poziție socială, avere, se simt atrași unul de altul și încep în secret o poveste romantică.

Vor avea oare o șansă la un viitor împreună?

  Coreea de Nord, sprijinită de americani, are un conducător despotic, care ia hotărâri fără a tine cont de cineva, luptându-se cu dizidenții din țara lui și cu Coreea de Sud. Acolo era președinte o femeie, care în urma unor suferințe cauzate de regimul din nord voia cu orice preţ să unească cele două țări. Coreea de Sud era sprijinită de chinezi, având un regim comunist. Dar unificarea nu era dorită nici de Coreea de Nord nici de americani, care nu voiau un regim comunist. De aceea americanii încearcă să discute cu cei doi șefi de stat coreeni și cu președintele chinez, dar încăpățânarea coreenilor duce la dispute și lupte nebănuite. Coreea va folosi armamentul din dotare, primit fie de la americani fie de la chinezi, provocând distrugeri masive și reacția celor două mari puteri.

  China, cu un președinte care încearcă să păstreze linia de mijloc, ajutat de cei mai tineri în funcții înalte, va ceda în final presiunii vechii generații și va ataca o insulă japoneză. China, cu un guvern divizat, unde nu vor conta nici relațiile de familie, unde cei bătrâni în funcții vor complota și-i vor închide pe tinerii politicieni, are  un președinte nevoit să cedeze pentru a rămâne în funcție. Orgolii exacerbate, vieți irosite, decizii refuzate pentru păreri și acțiuni moderate, toate vor duce la atacarea unui loc din deșert, a unei insule stăpânite de japonezi, a distrugerii inutile de vieți omenești. Autorul ne arată cum reprezentanții vechi ai partidului distrug orice potențial tânăr care le-ar putea lua locul atacându-i familia și pe el însuși prin folosirea de zvonuri și indicii răuvoitoare. De pildă exemplul lui Kai, un tânăr inteligent, bun agent, care este lovit prin denigrarea soției lui, actriță de film, și în final prin trădarea  propriului  său tată.

  Și ajungem la americani. Și la ei părerile sunt diferite, împărțite, guvernate de setea de putere, de lăcomie. În jurul lui Pauline denigrări, atacuri la persoană, jgniri, răutăți, inclusiv la televiziuni și în presă, atacuri la familie. Președinta încearcă să rămână calmă, să trateze lucrurile echilibrat, deși efortul de a-și face datoria îi subminează relația cu apropiații și viața de familie. Încearcă să facă pace între toți beligeranţii, să fie neutră pentru că:

Fiecare catastrofă începe cu o mică problemă ce rămâne nerezolvată .”

Ce va face până la final?

Ce măsuri va lua pentru țară?

Cum va gestiona viața de familie?

Veți afla citind cartea, un roman cu  multe întâmplări, trăiri, gânduri și acțiuni pline de adrenalină .

Să vă pregătiți  pentru că:

  “Niciodată este un thriller extraordinar, plin de eroine și ticăloși, profeți falși, agenți de elită, politicieni dezamagitori și revoluționari cinici. Trimite un mesaj de avertizare pentru vremurile noastre și prezintă o poveste intensă și rapidă care îi transportă pe cititori la marginea inimaginabilului pe care nimeni nu și-l dorea.”

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Niciodată de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.