Nu privi în urmă – Jessica Barry – recenzie
Nu privi în urmă – Jessica Barry – recenzie
Titlu: Nu privi în urmă
Titlu original: Don’t turn around
Autor: Jessica Barry
Traducere din engleză Mihaela Neacșu
Editura: RAO
An apariție: 2023
“Este miezul nopții. Cait Monaghan și Rebecca McRae se află pe un drum pustiu care străbate deșertul New Mexico. Până în seara asta nu s-au cunoscut. Ambele ascund secrete întunecate și viețile lor sunt în pericol. Când un camion oprește brusc în spatele lor, ele presupun, inițial, că este vorba despre niște adolescenți puși pe glume sau vreun șofer nervos, dar curând devine clar că șoferul camionului este acolo pentru a le vâna.
Pe măsură ce kilometrii se desfășoară și pericolul crește, trecutul pe care s-au străduit atât de mult să-l păstreze îngropat s-a întors să le bântuie. Cineva o vrea moartă pe una dintre ele. Dar pe care? Și, având în vedere viețile pe care le duc cele două femei, acel cineva ar putea fi aproape oricine. Dacă Rebecca și Cait vor să supraviețuiască, vor trebui să învețe să aibă încredere una în cealaltă și în ele însele. Dar încrederea este un lucru prețios și amandoua au plătit acest preț înainte.”
“O poveste extrem de feminină, într-o tensiune continuă și perfect ritmată, care pur și simplu nu te lasă să respiri. “(Parade)
“O carte care se parcurge precum filmul Thelma și Louise”(Kirkus Reviews)
Un roman pe care l-am citit rapid și cu sufletul la gură, dar care-ți pune multe întrebări. Pare o plimbare, un drum cu mașina a două femei, dar un drum plin de pericole, amenințări și peripeții.
Cait este o fată harnică, muncitoare, își dorește să fie jurnalistă, să scrie un roman, dar până atunci lucrează ca barmaniță la un bar în Abilene. La petrecerea de ziua prietenei ei îl cunoaște pe Jake, un solist de muzică country foarte renumit. Au o aventură de-o noapte în care Jake își va arăta adevărata față, e dur, rece, folosește jocuri și tehnici periculoase, și puțin îi pasă de ce vrea partenera de sex. Supărată Cait pleacă și scrie un articol dur, la adresa lui și a bărbaților insensibili la dorințele partenerei. Îl publică anonim (la recomandarea redactorei), la o mare revistă online. Totuși în timp se va afla cine este și se confruntă cu urmări: intrări în casă, vandalizări, amenințări. Numai comentariile de pe site și erau suficiente, nu erau doar terifiante, ci te făceau să vomiți.
De unde atâta ură?!
De fapt era convingerea bărbaților că doar ei aveau dreptate, că nu greșesc cu nimic, că numai femeile erau vinovate de tot ce li se întâmplă.
Cait simte că trebuie să facă mai mult și intră în rândul “Surorilor de Caritate din Texas”, o mână de femei care se opuneau (cel mai adesea) unor bărbați care voiau să le convingă că :
“ceea ce făceau cu trupurile lor era greșit și păcătos. Era vorba despre o mână de femei care luau apărarea altor femei cu curaj, cu mândrie, cu putere.”
Ele ajutau femeile care voiau, din varii motive, să facă un avort, să ajungă la clinică, să treacă de protestarii care boicotau clinica stând în fața ei, adesea agresivi.
Erau mulți, mai ales bărbați, care se opuneau avortului, fără să țină cont de circumstanțe, erau și femei care considerau avortul o crimă.
Și o avem pe Rebecca, căsătorită din dragoste cu Patrick. Ea preda engleză la un liceu în San Francisco, el lucra pentru procuratură. Sunt fericiți aici, dar Patrick vrea să se întoarcă acasă, la Lublock, și să intre în politică, să ajungă congressman sau senator. Acolo avea o șansă să fie ales deoarece provenea dintr-o familie cunoscută în Texas. Ea acceptă planul pentru că-l iubește și se duc, dar o așteaptă doar dezamăgiri: nu lucrează, are numai sarcina de-a fi umbra și ajutorul soțului. Mai mult este obligată să accepte toate mizeriile pe care i le face Rich, managerul de campanie, de la îmbrăcăminte până la comportare. Sigur că nu va reuși să fie o marionetă și asta-i va aduce doar critici, în timp ce soțul ei era adorat. Pierduse două sarcini și când rămâne gravidă este extrem de fericită. Dar… i se spune că fătul suferă de-o boală gravă, că ar putea să moară în uter, dar și dacă va trăi va fi doar pentru câteva zile. Acum, când ar fi avut nevoie de soțul ei, el vrea neapărat (la sfatul lui Rich) ca ea să ducă sarcina la termen, indiferent de consecințe, mai ales că unul din punctele care apar în discursurile lui era interzicerea avorturilor. Până și Rich o amenință să nu îndrăznească, pentru el situația ei nu însemna decât puncte în plus pentru Patrick.
Dar Rebecca nu vrea să-și expună copilul și nici pe ea însăși unei morți și unor chinuri inutile. Așa că cere ajutorul Surorilor și Cait este cea care încearcă s-o ducă la clinica din New Mexico.
Și urmează un drum greu, în care sunt urmărite, mașina este lovită, amenințate cu moartea de un tip (care de fapt o urmărea pe Cait). Între timp sfătuit de Rich, Patrick își vinde sufletul pentru voturi. Își dă soția în judecată și găsește un judecător, care voia să avanseze, s-o judece în lipsă, să-i interzică avortul. Așa că, scăpate de greutățile drumului, Rebecca este arestată, dusă la închisoare, apoi la proces. Dar Cait n-o părăsește, le anunță pe Surori și i se asigură o avocată deșteaptă și foarte pricepută.
Ce se va întâmpla la proces? Ce se întâmplă cu Rebecca? Dar cu Cait? Ce vor face ele în viitor?
Mai ales că de-a lungul drumului atât de periculos, cele două discută, se înfruntă, își înfruntă temerile, se ajută, ajung la un acord și devin prietene.
Se dovedește a fi nu doar un simplu drum, ci și un drum al regăsirii și cunoașterii de sine pentru ambele protagoniste.
Cum spune Booklist: “Un thriller psihologic exploziv, prezentând două personaje feminine care se trezesc luptând pentru supraviețuire călătorie terifiantă prin deșertul New Mexico… Barry oferă tensiune care îți ține respirația, în timp ce abordează foarte bine problemele dezbătute și relevante ale femeilor.”
Și Publishers Weekly completează: “Captivant… Această poveste plină de acțiune îi va ține pe cititori în priză.”
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti