O femeie lipsită de importanță de Sonia Purnell – Meteor Press – recenzie
O femeie lipsită de importanță, de Sonia Purnell – Meteor Press – recenzie
O femeie lipsită de importanță
Autor: Sonia Purnell
Editura : Meteor Press
An apariție: 2021
Categorie: Biografii, Memorii, Jurnale
Nr. Pagini: 376
Cartea prezintă povestea fascinantă a tinerei Virginia Hall care a reușit prin curajul nemăsurat dovedit și prin lupta din umbră necontenită purtată împotriva unui dușman de temut, lupta ce i-a modelat în timp personalitatea, să devină o pionieră a timpurilor ei și să aducă un aport important în câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial, ajutând astfel la întoarcerea cursului istoriei. Documentarea autoarei pentru realizarea romanul a presupus trei ani de investigații care au purtat-o în diverse țări, ajungând la un moment dat să treacă prin nouă niveluri de autorizații de securitate pentru a obține informațiile dorite. Impedimentele nu au descurajat-o pe scriitoare, într-un final a reușit să afle pagini din trecutul spioanei care a activat în serviciile secrete britanice și americane și care spunea despre ea că este ,, lipsită de dorința de a vorbi ”.
Numele real, naționalitatea și modul cum a ajuns să facă parte din grupul aliaților francezi rămâne o enigmă pentru cei care au cunoscut-o, ca și abilitatea de a-și schimbă permanent înfățișarea și comportamentul, străbătând neobservată, în ciuda infirmității sale, zone întregi ale Franței.
O poveste despre modul în care adversitatea, respingerea și suferința pot uneori să se transforme în hotărâre și, în cele din urmă, în triumf, chiar pe fundalul unui conflict îngrozitor, ale cărui consecințe se reflectă asupra vieții noastre actuale. O poveste despre modul în care femeile pot ieși din tiparele feminității convenționale pentru a sfida toate stereotipurile, dacă li se acordă șansa. Și despre modul în care situațiile disperate din timpul războiului pot în chip ciudat să deschidă perspective pe care viața obișnuită le menține, din păcate, inaccesibile.
Primul capitol al cărții este dedicat începuturilor vieții spioanei. Familia sa, anii de școală, atitudinea acesteia care sfidează conveniențelor sociale ale acelor vremuri, dorința de explorare a necunoscutului, plecarea de acasă la diverse universități sunt relatate cu grijă și atenție de autoare. Dorința de a nu omite ceva, pare să însoțească povestea. Moartea tatălui Virginiei, survenită mult prea devreme, accidentul de vânătoare care i-a schimbat întreaga viață, sunt primele lovituri primite, cele care au maturizat-o ducând-o într-o direcție neașteptată.
Demersurile repetate întreprinse pentru a deveni diplomat, toate soldate cu eșecuri din diverse motive, ultimul a avut că motiv amputarea suferită, depresia pe care reușea uneori să o învingă, contactul cu realitățile fascismului și durerea izvorâtă din izolaționismul țării sale față de situația din Europa, au ca rezultat decizia de a intra în bătălia pe care o consideră ca find “cea a adevărului contra tiraniei”.
În următoarele capitole vom cunoaște modul de pregătire al spionilor la acea vreme, primele misiuni ale Virginiei, dar și pierderea unui număr mare de agenți. Recrutările de care a fost nevoită să se ocupe ulterior au început cu călugărițele de la Mănăstirea La Mulatiere, ajungând la persoane aflate în cealaltă parte a spectrului moralității. Rețeaua creată de ea devine una solidă iar rezultatele nu se lasă așteptate. Activitățile subversive reușite de sabotare a planurilor naziștilor și aliaților acestora, o transformă într-o țintă, capturarea ei devenind prioritară.
Prezentarea diverselor misiuni în care este implicată, ajutorul permanent oferit celor nevoiași, dar și celor vizați de Abwehr si Gestapo, ajutându-i să supraviețuiască , informațiile vitale transmise în timp util care au salvat mii de vieți, se regăsesc într-o detaliere bine documentată pe parcursul multor pagini emoționante.
Activitățile ei caritabile cuprindeau și distribuirea de bani familiilor oamenilor din Rezistență aflați în închisoare, cât și înțelegeri cu cei de la Crucea Roșie pentru a trimite pachete cu alimente oamenilor de la Villa des Bois aflați în închisoarea din Periqueux. Atunci când i se cerea ajutorul, Virginia era nespus de încântată să-l acorde.
Personalitatea să uimitoare, integritatea și entuziasmul ei constituiau un exemplu și o inspirație pentru noi toți. Nicio sarcină nu este prea mare sau prea mică pentru ea și, indiferent de ce se apuca, punea în acel lucru toată energia ei, neprecupețind absolut nimic.
Întoarcerea în Statele Unite după terminarea războiului constituie pentru ea o nouă dezamăgire. Anii petrecuți în bătălia dusă în spatele liniei inamice, riscurile asumate, activitatea remarcabilă realizată nu au ajutat-o în găsirea unui loc de muncă adecvat. Insistența ei de a lucra în cadrul CIA, acolo unde îi era locul, a avut rezultate abia după 6 ani de la întoarcerea în țară, find numită la o secțiune mai puțin cunoscută de operațiuni sub acoperire. Ultimii ani din viață îi petrece alături de Paul, cel care o ajută să se regăsească, și familia ei.
Trecerea în neființă a celei mai vânate spioane a Aliaților, a avut în Franța un impact tulburător.
La 6400 de kilometri distanță, în Franța, foști camarazi din Rezistență din Haute-Loire își scriau unii altora pentru a-și împărtăși devastatoarea veste. Se bucuraseră de aproape 40 de ani de libertate de când petrecuseră câteva luni alături de Virginia în 1944. Dar luptătoarea căreia ei îi spuneau La Madone dăduse dovadă de optimism, curaj și îi învățase să fie cele mai bune versiuni ale propriilor persoane, iar ei nu uitaseră asta. În plin război, în mijlocul greutăților și al fricii, trăiseră împreună o stare de fericire trecătoare, dar extraordinară, și cele mai vii momente din viața lor.
Când vorbeau cu admirație și afecțiune despre realizările ei incredibile, zâmbeau și se uitau la cerul vast de deasupra, ,,cu stele în ochi”.
Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Frumoasa recenzie!,te face sa vrei sa citesti cartea.
Felicitari Iliuta!
Mulțumesc! O recomand cu drag!
Îmi plac foarte mult biografiile. Felicitări, Iliuța, pentru rececenzie!
Pare o carte interesanta, as citi-o.
3subversion