O lume de bizarerii – Louise Penny – Editura Trei – recenzie
O lume de bizarerii – Louise Penny – Editura Trei – recenzie
Titlu: O lume de bizarerii
Autor: Louise Penny
Editura: Trei
Nr. pagini: 528
Anul apariției: 2024
Titlul original: A World of Curiosities
Traducător: Luminita Gavrila
“Louise Penny, fostă jurnalistă radio, este o autoare canadiană de romane polițiste al căror protagonist este inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Québec. A câștigat numeroase premii, printre care CWA New Blood Dagger, Arthur Ellis şi Agatha (de opt ori) și a fost finalistă la Edgar Award for Best Novel. Romanele ei au fost traduse în 31 de limbi. În 2017, Louise Penny a primit Ordinul Canadei pentru contribuția la cultură națională. În prezent, locuiește într-un sătuc la sud de Montréal. Pe baza romanelor sale, Amazon Studios și Left Bank Picture au produs miniseria Three Pines, cu Alfred Molina în rolul principal. De aceeași autoare, la Editura Trei au mai apărut Lungul drum spre casă, Locul de unde vine lumina, Un om mai bun, Toți diavolii sunt aici, Împărăția orbilor și Nebunia mulțimilor.”
Un nou volum al seriei “Inspectorul Gamache” în care după cum afirmă Bookpage: „Penny împletește cu o mână dibace toate aceste scenarii — seria de crime din zilele noastre, crima oribilă de acum un deceniu și opera de artă de neuitat care a rămas învăluită în mister secole de-a rândul.”
Toată acțiunea se petrece pe două planuri trecut și prezent, și parcă este cu atât mai interesantă.
În trecut aflăm primele momente ale întâlnirii lui Armand Gamache cu Jean Guy Beauvoir. La marginea lacului Plongeon este găsit cadavrul unei femei, a cărei dispariție fusese anunțată la secția de poliție din mica localitate, de copiii ei. Dar n-au fost luați în seamă pentru că femeia, Clotilde Arsenault, fusese o toxicomană și o prostituată cunoscută. Armand Gamache se implică în cercetări, având astfel ocazia să vadă și ce se întâmplă în secție. Auzise diferite zvonuri, dar voia să se convingă personal, și îl ia cu el pe agentul Beauvoir. Un tânăr impetuos și cinstit, acesta era privit cu ură de șeful lui care voia să scape de el. Decizia lui Gamache de a-l duce cu el la cercetări îl va ajuta. Verifică locul crimei și-și dau seama că victima nu murise acolo. Apoi merg acasă la victimă unde găsesc doi copii, o fată de 13 ani, Fiona, și un băiat de 10 ani, Sam. În dezacord cu modul de comportare al șefului, Beauvoir face unele remarci și afirmații, dar calmul lui Gamache și mai ales cuvintele lui îl dezarmează. Gamache îi spune ideile (cuvintele) după care se ia el însuși și-l îndeamnă, ca și pe ceilalți agenți, asemenea lui, pe care-i “salvase” în anumite situații, și-i îndrumase să le folosească: ”Îmi pare rău. Am greșit. Nu știu. Am nevoie de ajutor.”
Cercetând casa și computerul, polițiștii chemați de Gamache găsesc dovezi ale unei activități în care victima îi prostitua și pe proprii copii, o adevărată afacere, de care polițiștii din oraș și mai ales șefii lor nu erau străini. Acțiunea lui Gamache duce la o anchetă prelungită, percheziții, arestări (începând cu șeful secției). Ajungând la concluzia că cei doi copii comiseseră crima, aceștia sunt preluați de Protecția Copilului și închiși câțiva ani. Gamache se simte bulversat și are o adevărată repulsie uitându-se în ochii lui Sam. Mai avusese o asemenea reacție viscerală când privise în ochii unui temut criminal în serie pe care-l arestase, John Fleming. Pe Fiona, după ce vede toate probele o înțelege, o vizitează la închisoare, o ajută să facă de acolo, prin corespondență, cursurile facultății politehnice.
Și revenim în prezent.
Fiona este eliberată chiar înainte de festivitate și după primirea diplomei este invitată la Armand în Three Pines, fiind primită oarecum în familie. Odată cu ea își ia diploma și nepoata Myrnei, Harriet, una dintre supraviețuitoarele atacului armat de la Politehnică din 6 decembrie, cu câțiva ani în urmă. Spre surprinderea lui Gamache, în localitate sosește și Sam, motivând că vrea să-și vadă sora, așa că vor sta amândoi la han.
Găsirea camerei ascunse de deasupra librăriei Myrnei aduce un nou mister. În cameră este găsită o copie a celebrului tablou “Comoara Paston”, care conține o grămadă de lucruri și indicii bizare. În cameră se găsește și scrisoarea unui pietrar, care, se pare că în urmă cu sute de ani, închisese locul. Totuși pare că acolo mai intrase recent cineva. Armand și oamenii lui încep să cerceteze mergând pe urme: cum și de unde apăruse scrisoarea, cine mai știa de tablou? Și descoperă că acesta fusese pictat în cadrul unui program de reabilitare al deținuților, de la închisoarea unde Myrna fusese psihoterapeută și unde era închis și John Fleming. Cu stupoare Armand și prietenii lui identifică în pictură chipuri, simboluri, note muzicale, iar Reine – Marie, interesându-se de grimoar – cartea vrăjilor, află că la Muzeul din Londra, unde era originalul tabloului, fusese o femeie care cercetase anumite acte, la fel ca la arhive. Ca de obicei toată comunitatea satului se implică în discuții și cercetări documentare.
Mergând la închisoare Gamache își dă seama că Fleming dispăruse de mult timp, cu largul concurs al directorului și al gardianului șef (de fapt acesta și murise), în locul lui fiind altcineva. Apoi persoanele căutate pe parcursul cercetărilor, pentru a afla mai multe despre scrisoare, mor sau dispar, așa că zugravul bisericii. Soția preotului din sat moare și, deși era foarte bolnavă, se constată că a fost ucisă, iar preotul este lovit. Totul culminează cu încercarea de ucidere a lui Gamache și a apropiaților săi, dar și de găsire a dosarelor ținute de el sub cheie.
Sprijinul lui Gamache și salvarea lor vine de la agenta Amelia Choquet și inspectoarea Isabelle Lacoste care coordonează acțiunea.
Dar unde este John Fleming? În rolul cui este în sat? De ce a trebuit să moară soția preotului? Ce legătură este între Fleming, Fiona și Sam? Ce fac aceștia? Ce cale va alege Sam? Dar Fiona? Ce se va întâmpla cu Beauvoir, Reine-Marie și Gamache? Vor fi salvați? Cum?
O poveste surprinzătoare cu multă acțiune, adrenalină, crime, urmăriri, ură și răutate, dragoste și speranță.
O poveste care trebuie citită și “savurată” alături de protagoniști, pentru că așa cum spune The Guardian: „Penny cercetează în profunzime natura răului, explorând cu sensibilitate impactul unor evenimente cumplite, în timp ce aduce căldură și omenie distribuției variate de personaje care, neobișnuit pentru un roman polițist, te lasă cu sentimente mai bune față de lume la finalul lecturii.”
Iar Booklist adaugă: “Pentru Penny, romanul este un tur de forță narativ, care abordează superb unele dintre momentele întunecate din istoria Québecului și-i duce pe Gamache și pe locuitorii din Three Pines către o recunoaștere, greu câștigată și deloc sentimentală, a faptului că iertarea este cea mai puternică magie a noastră.”
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: O lume de bizarerii
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
Un thriller politist foarte bun. L-am descoperit pe Armand Gamache cu aceasta carte.